Медия без
политическа реклама

Валери Йорданов напуска трупата на Народния театър и САБ

Актьорът твърди, че тя е на минус милион и триста и петдесет хиляди, въпреки наградата за най-добър мениджмънт

30 Март 2024
Валери Йорданов оглави бунта срещу директора на Народния Васил Василев и остана един от малцината верни на каузата на уволнения Александър Морфов.
БГНЕС
Валери Йорданов оглави бунта срещу директора на Народния Васил Василев и остана един от малцината верни на каузата на уволнения Александър Морфов.

Актьорът Валери Йорданов е напуснал трупата на Народния театър. Това е съобщил самият той в профила си във Фейсбук тази нощ.

„...току що напуснах и се спасих от бъдещето на тази обилно парфюмирана смрад. Политическа, духовна и недотам-образована реалност. ... току що напуснах и се спасих и от "Съюза на Христо..." пардон на "Българските артисти", написал е актьорът в социалната мрежа.

По-нататък той очевидно коментира наградата от Министерството на културата на церемонията „Икар 2024“, когато Народния театър бе обявен за отличник с най-високи резултати в театралния мениджмънт и творческата дейност: „Наградата "Мениджър на годината" се оказа много интересна - минус милион и триста и петдесет хиляди - прецедент в историята на театъра...“, твърди Валери Йорданов, отбелязвайки и „+ умишлена дискриминация и изгонване на НАЙ- търсените режижьори и спектакли“.

Подобна реакция с излизане от състава на театъра отдавна се очакваше, тъй като Валери Йорданов застана твърдо на страната на дисциплинарно уволнения главен режисьор Александър Морфов в конфликта му с директора на Народния – Васил Василев. Той инициира и подписката за неговата (на Василев) оставка.

Валери Йорданов е сред избраниците на Морфов в новата версия на сваления от репертоара на Народния хитов спектакъл „Животът е прекрасен“, която преди седмици при препълнена зала имаше премиера на сцената на „Theatro отсам канала“ под заглавие „И все пак, животът е прекрасен“. В нея се вихрят главните участници в оригиналната постановка – Камен Донев, Рени Врангова, Светлана Янчева, Албена Колева, самият Йорданов и др.

В програмата на Народния театър за следващия месец фигурират заглавия, в които Валери Йорданов играе – „Големанов“ (11 и 24 април) и „Опит за летене“ (4 и 14 април). Не се знае дали те междувременно ще паднат, дали се подготвя друг актьор за дубльор на Йорданов, или той ще си „доиграе“ представленията.

„…+ всичко останало, което ще разгледаме мимоходом в съда. честита награда. на колегите“, завършва постът на Валери Йорданов във Фейсбук, без в случая да уточнява за какво ще съди театъра.

Той е придружил изявлението си с линк към статия от немския вестник „Тагесшпигел“, която сайтът „Площад Славейков“ на 26 март подробно цитира. В нея Васил Василев е описан като борец срещу русофилията и театрален новатор, отговорен за новата европейска ориентация на Народния театър и въвеждането едва ли не за пръв път на модерни теми в него.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата