Quantcast
Здравният министър даде заден за задължителните маски | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Здравният министър даде заден за задължителните маски

Правителството вече смята, че 5000 лв. са прекомерна глоба за някои нарушения на мерките
Обновена
8 709

Брифинг с участието на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, March 31, 2020

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че отменя вчерашната си заповед, с която стана задължително носенето на маски на обществени места. Новината беше съобщена на извънреден брифинг в Министерския съвет. 

"След разговор с премиера Бойко Борисов искам да ви информирам, че всички мерки, които се предприемат от щаба и правителството и се реализират в заповеди, са насочени само и единствено към защита на здравето на българските граждани и ограничаване на коронавируса у нас. Неслучайно ЕК силно подкрепи мерките, които предприема българското правителство, и ни дават за пример на всички останали държави. Искам да ви убедя, че мярката от вчера с възможността да се използва предпазната маска като още едно средство срещу коронавируса, правителството силно я подкрепя. Тъй като обаче няма пълно обществено съгласие, искам да ви уведомя, че току-що подписах заповед, с която отменям тази мярка", заяви Кирил Ананиев.

По-късно от МЗ съобщиха, че нареждането на министъра е отменено. Министерството обаче препоръчва "на всички лица да използват защитни маски в закрити и открити обществени места, включително и в обществения транспорт". "Обръщаме внимание, че при безсимптомното протичане на заболяването, посещението на обществени места предполага повишен риск от заразяване, дори и при спазване на изискванията за дистанция между хората. Ето защо носенето на маска от здрави хора способства за предпазване и при контакт със заразени повърхности. От друга страна, в случай на безсимптомно протичане на заболяването, носейки маска болният предпазва околните", посочват от ведомството. Оттам припомнят, че основният начин за предпазване от COVID-19 е спазването на висока лична хигиена и физическа дистанция.

На брифинга Кирил Ананиев обясни още, че държавата планира да закупи 1 милион маски, които ще бъдат сертифицирани. До една седмица пък се очакват 2 млн. маски от Китай - обикновени и с повишена защита. "Ще ги раздадем чрез Министерството на труда и социалната политика на хората, които са социално слаби и нямат възможност да си закупят такива маски", каза Ананиев и добави: "Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейския пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства."

"Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Ето защо сме дълбоко убедени, че тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и трудни за българските граждани мерки. Между нас се движат хиляди хора, може би, които са носители на коронавируса, но не са изследвани и затова не е доказано наличието на този коронавирус. Затова решихме, че е хубаво всички да носят маски, защото не знаем откъде ще дойде заразата", коментира още Кирил Ананиев.

На въпрос дали глобата от 5000 лв. за нарушаване на антиепидимичните мерки не е твърде висока, здравният министър отговори, че се обмисля редакцията ѝ за неносене на маски, след като парламентът заработи. От думите му обаче не стана ясно как ще се налага санкция, ако си без маска, след като вече не е задължително да носиш.

Вътрешният министър Младен Маринов добави, че намаляването на глобата ще бъде само за определени нарушения, а за нарушаване на карантината наказанието ще остане същото - лишаване от свобода и сериозна глоба. По негови думи новата заповед за маските ще бъде само препоръчителна. "Препоръчвам хората постепенно да се снабдят с маски и да ги ползват, когато са в затворени помещения или с други хора, например когато са в магазин", допълни той. 

Вътрешният министър заяви още, че има издадени 402 административни акта за нарушение на хора, които са се събирали в паркове и градинки. Нарушителите на карантината също били около 400, срещу които са образувани досъдебни производства. Няма обаче глобени за неносене на маска.

"Изградихме информационна система между РЗИ и МВР, така че всеки полицай в реално време по ЕГН да разбере дали даден човек трябва да се намира под карантина или не. Спазването на карантината и контролът ѝ е една от мерките, които най-много настояваме да се спазва, защото това носи най-добър резултат", подчерта Маринов.

Той също така обясни, че не може да се прогнозира дали цената на маските няма да скочи, тъй като "живеем в пазарна икономика". Все пак може да се очаква спекула, посочи Маринов.

Още

Шефът на КАТ-София изненадващо става зам.-директор на ОДМВР-Пловдив

08.12.2022

1231
Гешев нареди МВР да атакува наркопазара с акция "Бяло"

07.12.2022

1007
Министър Демерджиев: Видеото от границата е манипулирано

07.12.2022

1471