Медия без
политическа реклама

Съдът вписа “новата“ управа на тотото, все още доминирана от ГЕРБ

Министър Радостин Василев прави пореден опит да освободи изп. директор на БСТ

11 Февр. 2022
Спортният министър Радостин Василев постигна частичен успех при третия си опит да смени управата на държавния тотализатор.
БГНЕС
Спортният министър Радостин Василев постигна частичен успех при третия си опит да смени управата на държавния тотализатор.

Третият опит на министъра на младежта и спорта Радостин Василев да подмени ръководството на Българския спортен тотализатор (БСТ) постигна частичен успех. Посочените от него двама нови членове на Управителния съвет на БСТ - съпартийците му в ИТН Александър Тодоров (32 г.) и Георгий Султанов (32 г.), бяха официално вписани на новата си длъжност в Агенцията по вписванията.

Промяната вече е отразена в Търговския регистър, като Тодоров и Султанов заемат местата на освободените Людмила Петкова и Валентин Точев в 5-членния състав на УС. Той обаче продължава да бъде доминиран от трима кадри на ГЕРБ, назначени от бившия спортен министър Красен Кралев с 5-годишен мандат през април 2021 г. - изп. директор Любомир Петров и членовете Гошо Гинчев и Христо Йовов, бивши футболисти на "Левски" и националния отбор, популярни като близки приятели на бившия премиер Бойко Борисов.

Според устава на тотализатора решенията на ръководния орган се взимат с обикновено мнозинство, което означава, че засега представителите на новото правителство остават малцинство. Министър Василев обаче не се отказва от намерението си да установи контрол върху държавната хазартна компания и вчера е внесъл нова заповед в Агенцията по вписванията за изваждане на Петров от състава на УС и вписване на негово място на Росен Иванов (37 г.).

В момента тече тридневен срок, в който Любомир Петров може да обжалва освобождаването си. Нещо, което той вече веднъж направи и съдът уважи жалбата му, понеже като държавен служител той е защитен от уволнение по закона за публичните предприятия. Ако този път той реши да не прави спънки, би трябвало в началото на другата седмица Иванов също да стане част от УС на БСТ, а Александър Тодоров да заема овакантената позиция на изп. директор.

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

На 21 януари спортният министър внесе в Търговския регистър първата си заповед, с която от УС на БСТ трябваше да бъдат освободени изп.-директор Любомир Петров, Христо Йовов и Гошо Гинчев. На тяхно място министърът назначаваше Александър Тодоров, Георгий Султанов и Росен Иванов, които също като двамата футболисти от настоящото ръководство нямат никакъв опит в областта на управлението на хазартните и тото игри.

Това вписване бе спряно на 25 януари от Софийски градски съд до произнасяне по делото, заведено от Йовов и Гинчев срещу тяхното уволнение.

Три дни по-късно Василев опита за втори път да направи промяна. Този път в заповедта си не спомена Йовов и Гинчев, а махна други двама от управата, които въобще не бе планирал да освободи при първия си опит - Людмила Петкова и Валентин Точев. Оказа се, че още на 19 август 2021 г. те са подали молби за освобождаване до служебния спортен министър Андрей Кузманов и тези молби са били уважени от Василев в края на януари.

Именно тази промяна в подхода на министъра наложи във втората му заповед хората от ИТН в ръководството на тотото да са само двама - Султанов и Тодоров, който трябваше да стане и изп. директор. Но последното бе обжалвано в съда от Петров и вписването на промените отново бе спряно.

Така в крайна сметка се стигна до третата заповед на Радостин Василев, с която той назначи Александър Тодоров и Георгий Султанов като редови членове, без да променя поста на Любомир Петров. Което обаче е именно целта на четвъртото заявление, изчакващо евентуалното ново обжалване от страна на изп. директор.

 

Хронология по темата:

Цялото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ) ще бъде освободено в понеделник, обяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев.
След среща с ръководството на тотализатора (БСТ) спортният министър Радостин Василев обяви, че ще прекрати едностранно мандата му, като ще се възползва за това от възможност, която му дава Законът за публичните предприятия.
През последните дни в министерството на младежта и спорта (ММС) са постъпили "десетки сигнали" за нерегламентирани действия на длъжностни лица от Българския спортен тотализатор (БСТ). Това съобщиха от пресслужбата на ведомството, управлявано от Радостин Василев.
Назначеното от Красен Кралев ръководство на Българския спортен тотализатор отново даде да се разбере, че на новия министър на младежта и спорта Радостин Василев няма да му е никак лесно да направи промени в състава на Управителния съвет.
Депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Александър Тодоров е изборът на спортния министър Радостин Василев (също от квотата на ИТН - бел. ред. за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор (БСТ).
Софийският градски съд със свое определение 248 от днес спря вписването на новия Управителен съвет на Българския спортен тотализатор (БСТ), който бе назначен със заповед на спортния министър Радостин Василев.
След като първият му опит да смени част от управителния съвет на Българският спортен тотализатор (БСТ) бе блокиран от съда, спортният министър Радостин Василев пробва да прокара идеите си чрез нова юридическа схема.
И вторият опит на министъра на младежта и спорта Радостин Василев да изпълни заканата си и да "изчегърта" настоящото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ) бе стопиран.
След като желаните от него промени в УС на Българския спортен тотализатор два пъти бяха спрени от съда, спортният министър Радостин Василев започна трета офанзива по изчегъртването.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата