Медия без
политическа реклама

Спортният министър освобождава цялото ръководство на тотото

Спирам кранчетата към сервилните лакеи на мафията, заяви Радостин Василев в отговор на Илиана Раева. Последва контрареакция и примирие

13 Яну. 2022Обновена
Спортният министър Радостин Василев по време на днешния брифинг.
БГНЕС
Спортният министър Радостин Василев по време на днешния брифинг.

Цялото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ) ще бъде освободено в понеделник, обяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев. Той предприема кардиналния ход още в края на първия си месец от встъпването в длъжност, след като преди това предшественикът му Андрей Кузманов не се реши на такава стъпка в рамките на две служебни правителства от май до декември 2021 г.

"В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор на тотото. По първи мои анализи има изключително тежки проблеми в БСТ. От последните шест години четири са на загуба. Ще преминем към ново ръководство на БСТ", заяви Василев на извънреден брифинг в Спортната палата тази вечер.

Понастоящем в ръководството на тотализатора са назначените от Красен Кралев през февруари 2020 г. изп. директор Любомир Петров и членове Людмила Петкова, Валентин Точев и бившите футболисти Гошо Гинчев и Христо Йовов. Наредените от служебния министър Кузманов проверки от Сметната палата и от независими одиторски фирми установиха "множество нарушения и нередности", като всички документи бяха предадени на прокуратурата. До уволнения обаче така и не се стигна в неговите два мандата.

"Защо министър Кузманов не е предприел действия аз не мога да гадая. Аз поканих съвета на директорите и ги уведомих, че ги освобождавам, а те приеха. За да имам правилната информация, хората, които управляват тотото, искам да съм ги назначил аз", обясни Радостин Василев.

Той допълни, че през следващата седмица ще анализира ситуацията и в две от държавните дружества, стопанисващи спортни имоти, чийто принципал е той като спортен министър - "Национална спортна база" ЕАД (НСБ) и "Академика 2011" ЕАД.

"Правя изцяло нов устройствен правилник на ММС - обяви Василев. - Голяма част от хората, които работят в министерството, ще бъдат освободени. Някои ще бъдат дадени на компетентни органи, на други ще видим каква отговорност може да се търси. В системата на спорта са се вършили безобразия, ние започваме да ги поправяме. Днес предупредих федерациите, че контролът по разходването на отпуснатите им държавни средства ще бъде изключително строг. Ще разберем как федерациите отчитат тези средства, защото установих много разминавания в предишни години. Повече уговорки по телефона няма да има. Ако някой си мисли, че ще бъде, както е било 12 години назад, много се е объркал. Днес един човек май така се обърка."

Пореден неубедителен ход направи новият министър на младежта и спорта Радостин Василев в опитите да покаже, че е способен да се справи с тежкото положение, в което се намира българският спорт.

 

"СЕМЕЙНИ ВОЙНИ"

Радостин Василев свика извънредната пресконференция няколко часа след като проведе групова среща с представители на спортните федерации във връзка с приетата в понеделник нова програма за държавно финансиране. Непосредствено след нея президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева се оплака в социалните мрежи, че е усетила "обидно отношение към БФХГ и семейството ми".

"(...) Останах шокирана от отговора на новия министър, който започна с изречението, че е много изненадан и знаел, че художествената гимнастика е съществувала в зоната на комфорта. Беше казано, че аз съм била единствената, която си е позволила да му звъни по телефона, но тези недомислени изречения бяха нищо сравнение с това, което ме очакваше, а именно, как моят съпруг Наско Сираков вчера бил написал писмо до него...

(...) Казах, че намесвайки името на съпруга ми, в тази официална среща с федерациите я превръща в махленска седянка.

(...) Седях и не вярвах на очите и ушите си какво виждам и какво чувам... Кому са нужни това отношение и тази агресия?! И защо е така?? Така ли ще работим от първия ден?!

Г-н министър, БФХГ никога не се е ползвала с комфорт, за да работи! Нашата федерация е получавала онова, което ѝ се е полагало за постигнатите резултати и за цялостната дейност и труд, които влага за развитието на този спорт. БФХГ не е създавала никакви проблеми на който и да било министър, по какъвто и да е повод и затова сме получавали уважително отношение от всички министри на спорта досега (...)", гласи част от пространната публикация на Раева във "Фейсбук".

В отговор Радостин Василев обвини Илиана Раева в манипулативно представяне на фактите и отправи куп остри критики по неин адрес.

"Ако някой си мисли, че може да комуникира така с министър, много се е объркал. Г-жа Раева си тръгна от срещата, но никой не разбра защо. Ние прочетохме нейните твърдения, повечето не са верни. На първо място това е институция и харесва ти или не, трябва да я уважаваш. Присъствие на срещата с шапка, например, издава неуважение. Когато един човек е дошъл недобронамерен, каквото и да му кажеш, той търси конфронтация. Аз не мога да отговарям за психическото състояние на г-жа Раева. Съжалявам, че тя изпада в нестабилност. Може би трябва да потърси професионална помощ. Вчера ми се обиди нейният съпруг, днес ми се обиди тя. Ние влизаме в някакви семейни войни. Откровено лъжлив пост от нейна страна. Не ме интересува семейството ѝ, нито ме интересува тя. Интересува ме художествената гимнастика", разгневи се спортният министър.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев влезе в първи сериозен конфликт със спортен клуб, откакто зае поста си. Негово изявление по адрес на футболния "Левски" провокира собственика на клуба Наско Сираков да излезе с остра позиция спрямо Василев.

В допълнение чрез реплики по адрес на Илиана Раева той атакува и своя предшественик Красен Кралев, който заемаше поста в последните две правителства на Бойко Борисов.

"Ако тя е свикнала да си говори с Кралев и Борисов, аз комуникирам само по официален ред. Не става дума за моята секретарка, става въпрос за принципи - заяви Василев. - Иначе отношението към мен е ясно на какво се дължи. Аз затварям кранчетата, които са текли към сервилните лакеи на мафията. Първите писъци ще дойдат от тези, които са били зависими от мафията. Може някой да е чул, че художествената гимнастика ще бъде една от проверяваните федерации за години назад и затова да подскача. Аз уважавам изключително много спорта, но просташко отношение няма да толерирам. Тук някои хора, облагодетелствани от мафията, си говорят на малки имена. Други ми звънят и се заканват: "Ти ще видиш това, ти ще видиш онова". Нищо няма да видя аз. Те ще видят! Мина времето, когато някой можеше да плаши някого. И скоро някои хора ще го разберат."

 

ОТВЕТНА РЕАКЦИЯ

Малко след словото на министъра Илиана Раева отново взе думата, този път очи в очи с представители на медиите. Пред офиса на БФХГ в Спортната палата президентът на федерацията изрази възмущение от тона на Радостин Василев и на свой ред го обвини в лъжа.

"Потресена съм да говори за моето психическо състояние с такава ирония. До вчера бях болна от коронавирус, затова бях с шапка. Докторите казаха да внимавам да не изстина. Не съм отправила нито един упрек към това ръководство на министерството. В никакъв случай не съм казала, че съм недоволна. Това, което съм написала, е стопроцентова истина. Това е целенасочена атака към семейството ми и към мен. Надявам се да не е към БФХГ. Не знам защо казва, че ние сме били облагодетелствани. Всяка година на нас ни се режеше от бюджета, а после търсихме спонсори да спасим плановете си. Изумена съм от това, което казва той. Лъжа след лъжа. Аз не запомних всичко. Нямам сили да викна след коронавируса. Афектирах се, когато започна да говори за нас пред федерациите. Защо намеси съпруга ми? Не мога да позволя да се внушава на колеги, че ние сме ползвани с привилегии. Всяка година министърът ни орязваше парите и трябваше да търча по спонсори. Изумена съм от този човек, за мен това е атака", заяви Раева.

Впоследствие тя сама влезе в противоречие относно професионалните си контакти с настоящия министър в миналото. Първоначално обяви, че никога не са имали отношения, след което сподели, че е използвала услугите му като специалист по спортно право.

"Може би отношението е лично към мен. Нямам обяснение от какво е продиктувано. Никога не съм имала отношения с този човек. Познаваме се бегло. Знам, че е бил футболен юрист. Дори мисля, че съм го използвала да ми помогне в една ситуация с Катрин Тасева. Нямам обяснение за тези откровени обиди към мен като човек и личност. Мисля, че той трябва да обърне внимание на състоянието си, защото той лъга, без да му мигне окото. Той се опита да покаже, че властта е в него и той коли и беси - хайде. Поведението му е много плашещо. През цялото време бях обгърната с дебело палто поради болестта. Нас не спират да ни проверяват. Няма от какво да се плаша за такова нещо, но напада некоректно федерацията. Просто много съм шокирана. Този човек действа от позицията на силата - това е. Нещо ще се опитва да доказва кого е хванал, какви е хванал. Нека ни проверяват, но да не се лъже и да се казва това, което е казано", завърши Раева.

 

ФЕЙСБУК ПРИМИРИЕ

За капак, няколко часа след острата размяна на реплики изненадващо се стигна и до публично примирие посредством социалните мрежи. В почти паралелни публикации във "Фейсбук" Радостин Василев и Илиана Раева заровиха томахавката, или поне дадоха сигнали, че имат такова намерение.

"Аз съм човек, който се опира на фактите, и моята работа като министър е, от една страна, да направя така, че всички спортисти в България да могат достойно да упражняват своя спорт, и от друга страна да прекъсна всички порочни практики, които пречат на българския спорт да се развива. И от тази гледна точка, явно днес се е получило недоразумение. Вероятно емоционално недоразумение. Затова ще бъда безпределно ясен. Госпожа Илиана Раева е златно българско момиче и създател на много златни български момичета, заради които и аз, както и много българи сме се гордеели, че сме българи. Като такава я уважавам много и това никога не може да се промени. Както и нищо няма да промени желанието ми да вкарам силата на българския закон в българския спорт", написа министърът.

"Днес беше един тежък ден за мен и българската художествена гимнастика. Министър Василев ми се обади преди минути по телефона и ме покани утре на разговор в кабинета си. Пожела да ми се извини като мъж към жена по телефона. Написа пост, в който изказва своето отношение към мен и "златните ни момичета". Оценявам тази подадена ръка и с удоволствие ще отида на срещата. Защото аз представлявам един красив, много успешен женски спорт, за който трябва да се грижа и да работя за неговото развитие и просперитет. Отдавна съм разбрала, че българската художествена гимнастика седи на висок пиедестал, много по-високо от личните ми чувства и понякога от нараненото ми достойнство", отвърна президентът на БФХГ.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата