Медия без
политическа реклама

Спортното министерство постави федерациите в цайтнот

При общо 9 работни дни за кандидатстване, Радостин Василев тепърва покани организациите на среща за финансирането

11 Яну. 2022ОбновенаЯВОР ЕВТИМОВ
ММС
Спортният министър Радостин Василев представи в понеделник новата програма за държавно финансиране на федерациите заедно с ръководителя на експертната група, изготвила документа - проф. Даниела Дашева (вляво), и началника на дирекция "Спорт за високи постижения" Антоанета Боева (вдясно).

Пореден неубедителен ход направи новият министър на младежта и спорта Радостин Василев в опитите да покаже, че е способен да се справи с тежкото положение, в което се намира българският спорт. След като в навечерието на Нова година отмени влязлата в сила само три седмици по-рано "Програма за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г.", екипът на министъра изправи спортните федерации пред ново предизвикателство - само за 11 дни (от които 9 работни) да се запознаят и кандидатстват с изготвената междувременно още по-нова програма за държавно финансиране.

Текстът на програмата беше публикуван едва в края на работния ден в понеделник (10 януари) с установен срок за внасяне на проекти до края на работния ден следващия петък (21 януари). Обществено обсъждане няма да има, съобщиха от ММС, посочвайки, че няма такова законово изискване. Досега минималният срок, в който проектoдокументите бяха публично достъпни преди утвърждаването им със заповед от министъра, беше 10 дни. Този път вече действащата програма беше публикувана на сайта на ведомството дори след представянето на основните ѝ направления от нейните автори.

"Единственото положително нещо от това, че предишният спортен министър е правил обществено обсъждане, е, че успяхме да разберем колко недостатъци има самата програма. Аз не знам с какъв екип я е правил. Сега работим по този начин, за да осигурим финансирането на спорта за високи постижения и да обезпечим олимпийската подготовка. Абсолютно законно е, няма изискване за програма да се поставя на обществено обсъждане. Склонни сме да мислим, че тя няма да предизвика напрежение в системата на спортните федерации. С тази програма ние оправихме хаоса, който беше създаден преди нея, и това ще се види тепърва", заяви министър Василев в отговор на въпроса на "Сега".

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев отмени "Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г. утвърдена само преди три седмици от неговия предшественик в служебното правителство Андрей Кузманов.

Относно извънредно краткия срок за кандидатстване успокояващо мнение изрази началникът на дирекция "Спорт за високи постижения" към ММС Антоанета Боева.

"Не са променени изискванията за предоставяне на анализите и отчетите на спортните организации, които представляват по-голяма част от формуляра. Така че те са готови вече с повечето документи. Тоест, времето е достатъчно и те я чакат - заяви тя. - Една от задачите за оптимизация на процеса по кандидатстване - да се подават документи по електронен път, за тази година няма да може да бъде изпълнена. Но смятам, че за догодина вече ще се прилага."

Дали федерациите наистина са "готови" и ще смогнат да внесат проектите си в установения срок е съмнително. Още повече че от думите на самия спортен министър стана ясно, че по предишната програма, разписана от предшественика му Андрей Кузманов, за три седмици на практика никой не е успял да подготви документацията.

"По отношение на отменената програма, която беше действаща около 21 дни - по нея имаше само една федерация, която беше кандидатствала. Мисля, че беше по канадска борба. Така че най-вероятно спортните федерации са били с голямо очакване за ревизия на тази програма", заяви Радостин Василев в понеделник. А днес съобщи, че след получени множество запитвания от заинтересованите страни е поканил всички федерации на разяснителна среща в четвъртък (13 януари). Тоест, седмица преди крайния срок за кандидатстване.

В първата си седмица като министър на младежта и спорта Радостин Василев изреди множество амбициозни цели за преобразяване на българската спортна реалност.

За разлика от отменения вариант, който предлагаше изчисление на средствата за федерациите по математическа формула, базирана на коефициенти според спецификата и конкуренцията на отделните спортове, изготвената по спешност нова програма предвижда директно отпускане на средства според постигнатите резултати от отделните състезатели и/или отбори през последните години. Ръководител на експертната група, разработила документа, е проф. Даниела Дашева - дългогодишен преподавател и бивш зам.-ректор на НСА "Васил Левски" и бивш служебен министър на младежта и спорта в кабинета на Огнян Герджиков в началото на 2017 г.

"Нека я наричаме "нова програма", макар че все пак в рамките на тези 15 дни не беше възможно да се разработи чисто нова програма - коментира проф. Дашева. - Ще се съгласите, че такава дългосрочна програма, каквато е идеята на министерството, изисква достатъчно дълго време. Така че тук се опитахме да решим две неща. Първо, ако е възможно, двете досегашни програми за олимпийска подготовка и за спорт за високи постижения да ги съчетаем в една, което и направихме с цел оптимизиране на разходването на средствата. Второ трябваше да започнем известно категоризиране на спортовете, тъй като в бъдещата изцяло нова програма трябва да бъдат заложени т. нар. приоритетни спортове."

 

КРИТЕРИИ

В най-общи линии през 2022 г. федерациите ще кандидатстват по две основни направления - "олимпийска подготовка" и "спорт за високи постижения". По първото право на финансиране ще имат както спортисти с призови и челни класирания на последно проведените олимпийски игри, световни и европейски първенства, така и такива "с потенциал за спечелване на квоти".

При одобряване на проектите от техните федерации държавата ще обезпечава напълно материално-консумативната база, както и пътуването, настаняването и участието им в международни състезания. Отделно на спортистите ще се отпускат месечни средства, "свързани с процеса на подготовка и възстановяване", вариращи между три и 4,5 минимални работни заплати за класиралите се в Топ 8 на олимпиадата в Токио 2020 - например за златните медалисти се предвижда индивидуална месечна субсидия до 3195 лв. (710 х 4,5), за сребърните - до 2840 лв. (710 х 4), а за бронзовите - до 2485 лв. (710 х 3,5).

По второто направление спортовете са разделени в три групи - олимпийски индивидуални дисциплини, олимпийски отборни дисциплини и неолимпийски дисциплини. Новото при колективните спортове е, че федерациите вече ще могат да заявят до шест отбора, които да получават приоритетно финансиране в зависимост от постигнатите успехи и/или потенциала за развитие.

"Новата програма най-общо обединява две предишни програми, две направления - олимпийска подготовка и спорт за високи постижения вече са в една програма. Кандидатстването ще става едновременно. Това е една преходна програма, която ще действа само през 2022 г. През цялата предстояща година с помощта на широко обществено обсъждане ние ще подготвим програма за финансиране, която ще е абсолютно различна от начините, по които досега се е финансирало. Принудени бяхме заради краткото време, откакто съм на поста, заради малкото време за кандидатстване, да подготвим тази преходна програма, която по моя оценка е доста добра", отбеляза министър Василев.

 

БЮДЖЕТ

Поради липса на приет закон за държавния бюджет за 2022 г. спортното министерство не е наясно с какви средства ще финансира федерациите, които бъдат одобрени по програмата. Радостин Василев отказа да назове и конкретна сума, на която ведомството разчита да получи. От публични изказвания на служебния министър Андрей Кузманов в началото на декември стана ясно, че ММС иска 40% увеличение на бюджета до около 136 млн. лв. От внесения впоследствие проектобюджет на България за 2022 г. пък е видно, че парите за спортното министерство ще бъдат евентуално увеличени от 96,7 млн. през 2021 г. до 110 млн. лв. през тази година.

"През ноември по време на служебния кабинет всички ведомства и агенции са изпратили прогнозен бюджет за 2022 г. на министерството на финансите - коментира Радостин Василев в отговор на "Сега". - По моя информация от министър Асен Василев 90% от всички ведомства са заявили бюджетите от предходната година. ММС е изпратило своя бюджет за 2021 г. с леки корекции, свързани с 5% индексация на заплати. На 13 януари имам среща с финансовия министър, като дотогава трябва да представя приоритетите съгласно коалиционното споразумение с тяхното финансово обосноваване. Убеждението ми е, че това, което сме коментирали за значително увеличаване на общия бюджет за спорт, ще се реализира. Преди да съм обсъдил с финансовото министерство и преди коалиционен съвет да одобри мерките, които аз съм предвидил да реализирам през 2022 г., не бих се наел с конкретни числа. На мен ми се иска да ми предоставят няколко милиарда, за да оправя всички зали, да ремонтирам всички спортни училища, да финансирам максимално голям брой спортисти. Но ще е трудно. Все пак битката е бюджетът да е много по-голям. Докато аз съм министър, ММС няма да остане без пари и няма да мимикрира в най-бедното министерство."

Считам, че към момента това министерство, с този бюджет, българският спорт мимикрира. Време е в българския спорт да работят хора, на които наистина им се работи, а не да бъде използвана системата за кражби и за източване на средства".

 

Още по темата