Медия без
политическа реклама

Министърът създаде празничен хаос във финансирането на спорта

В следващите три седмици федерациите трябва да се запознаят, одобрят и кандидатстват по все още несъществуваща нова програма

30 Дек. 2021
Радостин Василев
БГНЕС
Радостин Василев

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев отмени "Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г.", утвърдена само преди три седмици от неговия предшественик в служебното правителство Андрей Кузманов. Заповедта бе издадена вчера (29 декември) - в първия от трите работни дни между коледните и новогодишните празници, и постави на карта финансирането на спортните федерации в началото на следващата година.

"Преустановява се приемът на проекти от кандидатите за изпълнение на програмата. В процес на изготвяне е нова програма за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г.", се казва в съобщението от пресслужбата на спортното министерство (ММС).

Василев декларира намерение да промени все още неизползвания метод за финансиране още в първия ден от встъпването си в длъжност на 13 декември. Решението му идва две седмици преди обявения краен срок за кандидатстване с проекти по оригинално приетата програма - 14 януари 2022 г. Не е известно колко федерации са подали своите документи за кандидатстване към днешна дата, но по информация на "Сега" те се броят на пръсти заради неяснотата, създадена от новия министър през последните десетина дни.

В първата си седмица като министър на младежта и спорта Радостин Василев изреди множество амбициозни цели за преобразяване на българската спортна реалност.

Като мотиви за спирането на програмата от ММС посочват постъпили "множество писма от спортните организации със становища да бъдат променени критериите".

"Съгласно предоставените становища са идентифицирани следните по-съществени недостатъци: не са заложени значими и отчитащи спецификите на спортовете коефициенти, не е разпределена коректно тяхната тежест, предвидено е да се отчитат постигнатите резултати само за предходната календарна година, липса на обективност при процентното разпределение на бюджета по групи спортове, слабости при определяне на допустимите разходи, които се финансират и др.", пише в прессъобщението от министерството.

Някои от цитираните доводи са странни, тъй като новата методика се основаваше тъкмо на съотношение между коефициенти, отчитащи спецификите на различните спортове. Също така беше предвидено да се взимат предвид постигнатите резултати не само през предходната календарна година, а и на последно проведените световни, европейски първенства и олимпийски игри.

Макар и с двуседмично забавяне, министерството на младежта и спорта (ММС) публикува обещания проект за изцяло нова програма за държавно финансиране на спорта за високи постижения.

Съвсем смущаващи пък са предвидените срокове за изготвяне и приемане на още по-нова програма за финансиране, по която федерациите да кандидатстват за отпускане на публични средства през 2022 г.

"Към момента има назначена работна група, включваща представители от НСА "Васил Левски" и експерти от ММС, която в най-кратки срокове ще изготви проект на нова програма за 2022 г. Очаква се тя да бъде утвърдена до 10.01.2022 г., а срокът ѝ за кандидатстване да е 21.01.2022 г.", съобщават от министерството.

Това означава, че в следващите три седмици спортните федерации ще трябва да се запознаят, одобрят и кандидатстват по все още несъществуващия нов проект. Не е ясно как ще се случи това, при положение че само за обществено обсъждане след първоначалното му публикуване е необходим поне 10-дневен срок. Освен това планираният от ММС период за кандидатстване включва едва 9 работни дни.

"Сега" опита да се свърже с пресслужбата на спортното министерство, но не получи отговор на позвъняванията. Така без отговор остана и въпросът за обезпечаването на българското участие на зимната олимпиада в Пекин `22 през февруари.

"За подготовката на спортистите, които ще участват на зимните олимпийски игри от 04.02. до 22.02.2022 г. в Пекин, Китай, е осигурено проектно финансиране по Наредба №3 от 02.04.2019 г. за реда за финансово подпомагане на дейности в областта на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност", пише в съобщението на сайта на ММС.

Цитираната наредба, подписана от тогавашния министър Красен Кралев, определя единствено, че държавни средства за спорта се отпускат по утвърдени от министъра програми за финансово подпомагане. С други думи, трябва да има приета програма, по която кандидатите да представят своите проекти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата