Медия без
политическа реклама

Уволнението на УС на тотото от спортния министър катастрофира в съда

Йовов и Гинчев не могат да влияят на решенията ми, изчегъртването придобива истински смисъл, заяви Радостин Василев

26 Яну. 2022Обновена
На 17 януари Радостин Василев бе уверен, че има как да освободи УС на тотализатора, независимо от Закона за публичните предпирятия
БГНЕС
На 17 януари Радостин Василев бе уверен, че има как да освободи УС на тотализатора, независимо от Закона за публичните предпирятия

Софийският градски съд със свое определение 248 от днес спря вписването на новия Управителен съвет на Българския спортен тотализатор (БСТ), който бе назначен със заповед на спортния министър Радостин Василев. 

Решението е на Търговското отделение, VІ-9 на състав с председател Жаклин Комитова. Жалбата в съда срещу заповедта на министъра е внесена от двама от уволнените - бившите футболисти Христо Йовов и Гошо Гинчев. 

Вписването на новите членове на УС на БСТ е спряно до приключване на съдебното дело, заведено от Йовов и Гинчев срещу тяхното освобождаване.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. По този начин шумно прокламираното от Василев уволнение на трима от УС на тотализатора катастрофира, поне засега. 

ПРЕДИСТОРИЯТА

Миналия понеделник изп.-директор на БСТ Любомир Петров обяви, че по Закона за публичните предприятия, по които е назначена управата с договор до 2026 г., такова уволнение не може да има. Той добави, че тотото има добри финансови резултати и УС не смята да си подаде оставката.

"Зная, че не може да ме уволнят, след като съм назначен с конкурс. Но по-добре закона за публичните предприятия да го махнат, никой не го спазва. Не зная на какво основание министър Василев ще ни уволни, ще разберем на срещата днес. Но ние няма да подадем оставка, ще чакаме заповедта. Аз съм поел ангажимент, че няма да обжалвам", каза преди седмица Петров (и той наистина не е обжалвал, а само другите двама освободени).

Само няколко часа по-късно Петров и останалите от ръководството на тотото се срещнаха с Радостин Василев и след тази среща министърът обяви, че въпреки всичко ще уволни УС, защото имало такава възможност в Закона за публичните предприятия. 

"Те не пожелаха да се разделим по взаимно съгласие и това ще се случи с едностранен акт на министъра. Разговаряхме по всички възможни варианти за прекратяване и стигнахме до това решение - обяви тогава Василев. -  Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководството. Предпочитам да съм в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество, както и във всички дружества, свързани с ММС."

След среща с ръководството на тотализатора (БСТ) спортният министър Радостин Василев обяви, че ще прекрати едностранно мандата му, като ще се възползва за това от възможност, която му дава Законът за публичните предприятия.

Няколко дни след това ММС обяви с прессъобщение, че започва разследване на "десетки сигнали" за нерегламентирани действия на длъжностни лица от БСТ. Получени били оплаквания от служители на тотото в цялата страна, че над тях е оказван натиск и са били принуждавани да подписват "определени декларации".

"Срещу работещите в системата на тотализатора се отправят и заплахи за репресии и уволнения", се казваше още в съобщението.

Това бе опровергано точка по точка още на следващия ден от УС на БФТ, също с прессъобщение.

Назначеното от Красен Кралев ръководство на Българския спортен тотализатор отново даде да се разбере, че на новия министър на младежта и спорта Радостин Василев няма да му е никак лесно да направи промени в състава на Управителния съвет.

Но с това конфликтът не приключи и Василев издаде заповед за освобождаване само на трима от петимата членове на УС на БСТ - Любомир Петров, Гошо Гинчев и Христо Йовов. На тяхно място той назначи кадри на ИТН, начело с депутата Александър Тодоров (32 г.). Другите двама са Георгий Султанов (32 г.) и Росен Иванов (37 г.), като и тримата нямат никакъв опит в областта на хазартните и тото игри.

При това възникнаха съмнения в редовността на назначаването на Тодоров, преди той да се е отказал от депутатския си мандат, защото в противен случай той няма право да заема длъжност в публични дружества, каквото е тотализаторът.

Депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Александър Тодоров е изборът на спортния министър Радостин Василев (също от квотата на ИТН - бел. ред. за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор (БСТ).

 

РЕАКЦИЯТА НА МИНИСТЪРА

Часове след публикуването на съдебното решение за спиране на вписването на новия УС на БСТ, Радостин Василев отправи гневно послание към двамата жалбоподатели. В министерския си профил във "Фейсбук" той написа:

"Днес се убедих повече от всякога, че реформите в българския спорт са неизбежни и необходимостта от тях е спешна. Думата изчегъртване придобива истински смисъл.

Причината за това е, че със свое определение Софийският градски съд спря вписването на промени в обстоятелствата по партидата на ДП "Български спортен тотализатор". Производството е образувано по молба, подадена от членовете на Управителния съвет Гошо Гинчев и Христо Йовов.

Категоричен съм, че въпреки всички тези некоректни действия на господата Гинчев и Йовов, намеренията ни за смяна на ръководството на Българския спортен тотализатор няма да се променят и ще се реализират съвсем скоро. Амбициран съм да сложа край на демагогията и лъжата и имам силата да го направя."

Освен това спортният министър заяви, че двамата бивши футболисти не могат да спрат промяната в ръководството на тотализатора въпреки юридическите прийоми, които прилагат.

"Актовете ми като министър на младежта и спорта се издават в изпълнение на законовите ми правомощия, а отношенията между мен, в качеството ми на упражняващ правата на държавата, и членовете на Управителния съвет се уреждат въз основа на договор за възлагане на управлението, който е облигационен по своя характер и не се регламентира от нормите на дружественото право, поради което заповедта ми поражда правните си последици във вътрешните отношения между страните НЕЗАБАВНО!

Христо Йовов и Гошо Гинчев не са от кръга лица, които биха могли да влияят на вземането на решения от министъра на младежта и спорта като упражняващ правата на държавата в Българския спортен тотализатор, тъй като не са собственици на Българския спортен тотализатор и законът не допуска да предявят искове за незаконосъобразност на заповедта, която съм издал за освобождаването им", написа Василев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата