Медия без
политическа реклама

Ръководството на тотото не пожела да подаде оставка и ще бъде уволнено

Ще ги освободя с едностранен акт, искам нови хора, с които да бъда в по-тесен контакт, заяви министърът на спорта

17 Яну. 2022Обновена
Изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров по време на днешния извънреден брифинг в централата на държавното дружество.
Изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров по време на днешния извънреден брифинг в централата на държавното дружество.

След среща с ръководството на тотализатора (БСТ) спортният министър Радостин Василев обяви, че ще прекрати едностранно мандата му, като ще се възползва за това от възможност, която му дава Законът за публичните предприятия.

„Те не пожелаха да се разделим по взаимно съгласие и това ще се случи с едностранен акт на министъра. Разговаряхме по всички възможни варианти за прекратяване и стигнахме до това решение - каза Василев. -  Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководството. Предпочитам да съм в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество, както и във всички дружества, свързани с ММС".

Министърът заяви, че очаква по-големи печалби от БСТ, защото тотото реализира държавната политика в хазарта.

"Шансът за развитие на тотализатора е повишаване на неговата дейност и във връзка с организацията на лотарийните игри. Не знам защо някой е говорил за либерализация на пазара. Това са измислици и лъжи. Това (монополното положение) дава шанс на дружеството да има силата да може да изкарва повече средства. Всяко друго решение би го обезкървило, както беше дълги години преди това", каза Василев.

С ръководството, което ще назначи в БСТ Василев щял да коментира възможностите за по-свободна работа на тотализатора и заемането на по-голяма територия на пазара (в момента законът изрично казва, че тотото може да оперира само в собствени пунктове, което бе посочено като спънка от настоящия изп.-директор Любомир Петров).

"Ще направя всичко необходимо това дружество да реализира печалба, която приляга на монополист на пазара“, заяви той и добави, че ще назначи независим одит на БСТ. Всъщност и в момента в тотализатора има ревизия, започнала още през март 2021 г.

"Ще подложа на анализ абсолютно всички договори, приходи и разходи на БСТ, за да мога да бъда сигурен по какъв начин се е стигнало до цифрите, които ми се дават. Счетоводните отчети в края на годината могат да бъдат много различни от действителното състояние на тотализатора. Надявам се да е в положително състояние. Тепърва ще разберем“, каза още министърът на младежта и спорта.

 

ПО-РАНО ДНЕС ШЕФОВЕТЕ НА ТОТОТО ОТКАЗАХА ДА ПОДАДАТ ОСТАВКА

Изпълнителният директор на спортния тотализатор (БСТ) Любомир Петров и Управителният съвет обявиха няколко часа преди срещата с министъра, че няма да подадат доброволно оставка, а ще чакат той да ги уволни.

Това стана на извънредно свикан от Петров брифинг. На него той представи финансовите резултати на тотото и се похвали, че никога в историята на БСТ не е имало такива добри показатели - двуцифрен ръст на приходите, 50 млн. лв. собствени средства за ликвидност и най-много генерирани пари към ММС (84 млн. лв. през 2021 г.).

И изпадна в противоречие по въпроса с отстраняването на ръководството. Петров наблегна на факта, че лично той е назначен с конкурс и с 5-годишен договор и по тази причина няма как да бъде уволнен. Същевременно заяви, че на срещата днес следобед със спортния министър няма да си подаде сам оставката, а ще чака да получи заповед за уволнение.

"Зная, че не може да ме уволнят, след като съм назначен с конкурс. Но по-добре закона за публичните предприятия да го махнат, никой не го спазва. Не зная на какво основание министър Василев ще ни уволни, ще разберем на срещата днес. Но ние няма да подадем оставка, ще чакаме заповедта. Аз съм поел ангажимент, че няма да обжалвам", добави Петров.

Той заяви също така, че не знае точната причина за отстраняването на ръководството на БСТ. "Министърът каза пред медиите, че това е политическо решение на коалицията. За тежки проблеми, каквито спомена пред журналистите, с мен той не е говорил - каза Петров. - Нямам представа кой ще бъде назначен на нашето място."

Шефът на тотализатора изтъкна и една интересна подробност, която може още повече да заплете казуса по освобождаването на това ръководство:

"Служебният спортен министър Андрей Кузманов се опита да смени УС на БСТ през август и беше входирал заповед с имената на членовете на нов УС. Аз не бях уведомен дори, разбрах това от Търговския регистър. Обжалвахме и съдът спря вписването. В момента още текат дела по това обжалване. Имали сме срещи с адвокатите по делото и ще има спънки за сегашното уволнение. Също така Кузманов не е назначавал проверка в тотото, както заяви през лятото - имаше си много преди него проверка от НАП, която дори още продължава."

Според Петров делата, които в момента води управата на тотото срещу предишния опит за отстраняването му, допълнително ще затруднят сегашните действия на министър Радостин Василев по освобождаването на ръководството на БСТ. Самият той отново даде да се разбере, че очаква да научи по какъв начин точно ще бъде уволнен, но няма сам да си подаде оставката.

Не смята обаче и да обжалва, защото: "Цяло лято обикаляме по дела. Вече е уморително, не може само да ходим по съдебни дела."

Петров намекна също така, че има вариант отново да бъдат легализирани частни лотарийни игри. "За това се говореше публично още миналата година. Ако това стане, приходите на тотализатора ще паднат наполовина", изтъкна той.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев смени цялото ръководство на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" (БСТ).
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?