Медия без
политическа реклама

Тотото пак се опълчи на спортното министерство

От БСТ опровергаха обвиненията на ММС точка по точка

21 Яну. 2022
Изп. директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров открито обяви, че той и останалите членове на УС няма да подадат оставка, а ще чакат да бъдат уволнени. Спортният министър Радостин Василев обяви, че ще предприеме именно такъв ход, макар той да противоречи на Закона за публичните предприятия.
Булфото
Изп. директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров открито обяви, че той и останалите членове на УС няма да подадат оставка, а ще чакат да бъдат уволнени. Спортният министър Радостин Василев обяви, че ще предприеме именно такъв ход, макар той да противоречи на Закона за публичните предприятия.

Назначеното от Красен Кралев ръководство на Българския спортен тотализатор отново даде да се разбере, че на новия министър на младежта и спорта Радостин Василев няма да му е никак лесно да направи промени в състава на Управителния съвет. Ден след като от спортното министерство съобщиха, че започват разследване на "десетки сигнали" за нерегламентирани действия на длъжностни лица от БСТ, от държавното хазартно предприятие опровергаха разпространената информация точка по точка.

Според изнесените от ММС данни във ведомството са получени оплаквания от служители на тотото в цялата страна, че над тях е оказван натиск и са били принуждавани да подписват "определени декларации". "Срещу работещите в системата на тотализатора се отправят и заплахи за репресии и уволнения", се казваше още в съобщението, разпратено снощи до медиите по имейл.

Днес също по електронна поща от БСТ изпратиха писмо, в което категорично отричат обвиненията за "натиск, заплахи за репресии и уволнение", както и тези за събиране на "определени декларации с неясно съдържание". Същевременно от тотото потвърждават, че има уволнени служители, но със следното уточнение:

През последните дни в министерството на младежта и спорта (ММС) са постъпили "десетки сигнали" за нерегламентирани действия на длъжностни лица от Българския спортен тотализатор (БСТ). Това съобщиха от пресслужбата на ведомството, управлявано от Радостин Василев.

"Посоченото в съобщението преустановяване на трудовите правоотношения срещу обезщетение е на основание чл. 331 от Кодекса на труда. Прекратяването им, базирайки се на това основание, е изцяло законосъобразно волеизявление и на двете страни и с изплащането на договорени обезщетения не се нанасят имуществени вреди на ДП БСТ и ММС. Законодателят е предвидил възможността трудовото правоотношение да бъде прекратено именно по този начин - срещу изплащане на обезщетение. Никъде в трудовото законодателство не съществува забрана към работодателя да се възползва от правото си за прекратяване трудовите правоотношения на свои служители на гореспоменатото основание."

Цитираният чл. 331 от Кодекса на труда гласи:

(1) Работодателят може да предложи по своя инициатива на работника или служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение. Ако работникът или служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието.

(2) Ако работникът или служителят приеме предложението по ал. 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението.

(3) Ако обезщетението по ал. 2 не бъде платено в едномесечен срок от датата на прекратяване на трудовия договор, основанието за неговото прекратяване се смята за отпаднало.

В допълнение от тотото изтъкват, че предприятието не се издържа от държавния бюджет, а изцяло от търговска дейност и оперативните му разходи не се влияят от бюджетирани за него средства.

"Начислените обезщетения са изцяло от перо самоиздръжка на ДП "Български спортен тотализатор", като по никакъв начин не намаляват изплащаните отчисления към ММС и не оказват влияние върху бюджета за развитие на българския спорт и култура", се казва още в опровержението на БСТ.

Следвайки лайтмотива на целия кабинет на Кирил Петков, министърът на младежта и спорта Радостин Василев обеща коренна промяна в управлението и резултатите на българския спорт.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата