Медия без
политическа реклама

Спортният министър атакува тотото на нов фронт

Ще бъдат разследвани сигнали за натиск и сплашване от длъжностни лица, обявиха от ММС

20 Яну. 2022
На 17 януари министърът на младежта и спорта Радостин Василев (вляво) проведе среща с ръководството на БСТ, след която обяви, че ще освободи от длъжност изп. директор и членовете на УС на държавното дружество, чийто принципал е.
БГНЕС
На 17 януари министърът на младежта и спорта Радостин Василев (вляво) проведе среща с ръководството на БСТ, след която обяви, че ще освободи от длъжност изп. директор и членовете на УС на държавното дружество, чийто принципал е.

През последните дни в министерството на младежта и спорта (ММС) са постъпили "десетки сигнали" за нерегламентирани действия на длъжностни лица от Българския спортен тотализатор (БСТ). Това съобщиха от пресслужбата на ведомството, управлявано от Радостин Василев.

Според информацията са получени сигнали, че длъжностни лица оказват натиск над служители на БСТ в цялата страна, принуждавайки ги да подписват "определени декларации". Срещу работещите в системата на тотализатора се отправят и заплахи за репресии и уволнения, се казва още в съобщението, разпратено до медиите по имейл.

"Министърът на младежта и спорта Радостин Василев апелира към спокойствие и гарантира, че ще бъдат предприети всички необходими законови действия, за да бъде защитен всеки един служител на Българския спортен тотализатор - пишат още от спортното министерство. - В ММС са подадени сигнали и за прекратяване на договори на служители на БСТ срещу изплащане на обезщетения. Считаме, че подобни действия се извършват с цел нанасяне на вреда на бюджета на тотализатора, както и на целия български спорт. Екипът на министерството започва проверка на всеки отделен сигнал с компетентните разследващи държавни органи. При установени незаконни действия ще бъде търсена съответната отговорност."

Това се очертава като поредния епизод от юридическата битка, в която Радостин Василев се кани да влезе с ръководството на тотото. В края на миналата седмица министърът обяви, че заради лоши финансови показатели е взел решение да освободи от длъжност целия Управителен съвет на БСТ, назначен през февруари 2020 г. от Красен Кралев. В него влизат изп. директор Любомир Петров и членовете Людмила Петкова, Валентин Точев и бившите футболисти Гошо Гинчев и Христо Йовов.

В понеделник двете страни влязоха в открит конфликт, след като Петров обяви на нарочно свикан брифинг, че той и екипът му няма да си подадат оставките, а ще чакат да бъдат уволнени. И разкри, че служебният министър Андрей Кузманов вече е направил подобен опит миналото лято, но актът му е обжалван в съда, тъй като противоречи на Закона за публичните предприятия. Въпреки това часове по-късно Василев обяви, че все пак ще прекрати едностранно мандата на УС на БСТ.

След среща с ръководството на тотализатора (БСТ) спортният министър Радостин Василев обяви, че ще прекрати едностранно мандата му, като ще се възползва за това от възможност, която му дава Законът за публичните предприятия.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата