Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спортният министър изчегъртва УС на тотото - трета серия

Радостин Василев издаде поредна заповед за промени в управата, но вече не уволнява изпълнителния директор

09 Февр. 2022
БОК
Веднага след завръщането си от олимипйските игри в Пекин Радостин Василев (вдясно) поднови офанзивата за промени в УС на тотализатора.

След като желаните от него промени в УС на Българския спортен тотализатор два пъти бяха спрени от съда, спортният министър Радостин Василев започна трета офанзива по изчегъртването. 

На 7 февруари, практически веднага след завръщането си от Пекин, където бе гост на откриването на зимните олимпийски игри, той издаде трета заповед за промени в тотализатора. Този път обаче те не засягат поста на изп.-директор Любомир Петров. В УС местата си запазват и още двама, назначени от ГЕРБ (в лицето на бившия спортен министър Красен Кралев) - бившите футболисти Христо Йовов и Гошо Гинчев.

С тях на този етап ще трябва да мелят брашно двама съпартийци на спортния министър от ИТН - отказалият се от депутатския си мандат заради тотото Александър Тодоров (32 г.) и Георгий Султанов (32 г.).

Сегашната заповед на Радостин Василев (РД-09-97 от 07.02.2022) отменя предходната му - от 28 януари, с която трябваше Тодоров и Султанов да влязат в УС, като Тодоров да поеме и оперативните функции на изп.-директор. Последното бе оспорвано от Любомир Петров в съда и вписването на промените в тотото бяха спрени до решението на съда по казуса.

Това изкара извън нерви Василев, който е юрист, и той публикува предълго изявление от Пекин на официалния си министерски профил във "Фейсбук", с което на две места се усъмни в безпристрастността на съда по казуса: "Тези изводи на съда, постановил вписването, будят съмнение относно безпристрастното разрешаване на спорния въпрос", както и "Ако не бях адвокат, в случая можех да си помисля, че съдът решава безпристрастно, но съм и напълно осъзнавам какво се случва."

И макар в това "Фейсбук"-изявление да постави под съмнение правото на съда да спира заповедта му за смяна на изп.-директор, сега той не прави повторен опит да назначи Тодоров за изп.-директор и бившият депутат от ИТН ще остане, поне засега, редови член на УС. 

Вероятно този опит за вписване на промени в управата на тотализатора ще бъде успешен, тъй като нито един от тези, които обжалвалваха предишните два, сега не е засегнат пряко. Това обаче означава, че в УС на БСТ ще работят трима души на ГЕРБ и двама на ИТН, т.е. всяко решение на управата може да бъде доминирано от старите кадри, поне докато Радостин Василев не успее да направи и други промени.

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

На 21 януари спортният министър внесе в Търговския регистър първата си заповед, с която от УС на БСТ трябваше да бъдат освободени изп.-директор Любомир Петров, Христо Йовов и Гошо Гинчев. На тяхно място министърът назначаваше трима съпартийци от ИТН - Александър Тодоров, Георгий Султанов и Росен Иванов (37 г.), които, също като Йовов и Гинчев, нямат никакъв опит в областта на управлението на хазартните и тото игри.

Това вписване обаче бе спряно на 25 януари от Софийски градски съд до произнасяне по делото, заведено от Йовов и Гинчев срещу тяхното уволнение (техните аргументи са, че по Закона за публичните предприятия няма как да бъдат освободени).

Последва и първата яростната реакция на спортния министър, който избликна с гневна тирада срещу Йовов и Гинчев във "Фейсбук", в която настоя, че юридически похватът му е изряден и се закани: "Днес се убедих повече от всякога, че реформите в българския спорт са неизбежни и необходимостта от тях е спешна. Думата изчегъртване придобива истински смисъл."

Три дни по-късно Василев опита за втори път да направи промяна. Този път в заповедта си не спомена Йовов и Гинчев, а махна други двама от управата, които въобще не бе опитал да уволни при първия си опит. Това са Людмила Петкова и Валентин Точев, които, оказа се, са подали още на 19 август 2021 г. молби за освобождаване до служебния спортен министър Андрей Кузманов и тези молби са били уважени от Василев в края на януари.

Тази промяна в подхода на министъра наложи във втората му заповед хората от ИТН в ръководството на тотото да са само двама (отпадна Росен Иванов). Трябваше да влязат Александър Тодоров и Георгий Султанов, като Тодоров стане и изп.-директор.

Но последното бе обжалвано в съда от Петров и вписването на промените в тотализатора отново бе спряно. Последва новия изблик на Радостин Василев във "Фейсбук", в който, освен че се усъмни в безпристрастността на съда, обвини и в лъжа изпълнителния шеф на тотото, прилагайки видеоклип от изявление на Петров, че ако бъде освободен няма да обжалва.

Освен това спортният министър се закани, че "за всеки ден присъствие в тотализатора и за всяко действие на Любомир Петров, Гошо Гинчев и Христо Йовов ще им бъде търсена съдебна отговорност, включително и наказателна". БСТ е голямо публично предприятие и е с определяща роля за развитието на българския спорт. То не може да бъде управлявано от лъжци, които не се ползват с доверието на принципала. Доверието не се гради с хвърляне на пачки през прозореца на джипката или с игра на карти. Категоричен съм, че всички, които са злоупотребявали с власт, трябва да бъдат наказани."

 

Хронология по темата:

Депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Александър Тодоров е изборът на спортния министър Радостин Василев (също от квотата на ИТН - бел. ред. за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор (БСТ).
Софийският градски съд със свое определение 248 от днес спря вписването на новия Управителен съвет на Българския спортен тотализатор (БСТ), който бе назначен със заповед на спортния министър Радостин Василев.
След като първият му опит да смени част от управителния съвет на Българският спортен тотализатор (БСТ) бе блокиран от съда, спортният министър Радостин Василев пробва да прокара идеите си чрез нова юридическа схема.
И вторият опит на министъра на младежта и спорта Радостин Василев да изпълни заканата си и да "изчегърта" настоящото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ) бе стопиран.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?