Медия без
политическа реклама

Спортният министър подменя УС на тотото по друга схема

Радостин Василев този път назначава само двама кадри на ИТН и оставя онези, които искаше да уволни преди седмица

01 Февр. 2022
БГНЕС

След като първият му опит да смени част от управителния съвет на Българският спортен тотализатор (БСТ) бе блокиран от съда, спортният министър Радостин Василев пробва да прокара идеите си чрез нова юридическа схема. Вчера (31 януари) той е внесъл в Търговския регистър нова заповед (РД-09-76 от 28.01.2022 г.) - този път за назначаване само на двама нови в ръководството на тотото.

Този път Василев вкарва в УС на БСТ само двама свои съпартийци от "Има такъв народ" - бившия вече депутат Александър Тодоров (32 г.) и Георгий Султанов (32 г.). Третият, който спортният министър искаше да "инсталира" в тотализатора - Росен Иванов (37 г.), този път не е в заповедта му.

Преди седмица спортният министър опита да прекрати договорите на трима от 5-членния УС на БСТ - изп.-директор Любомир и бившите футболисти Гошо Гинчев и Христо Йовов. Петров спази обещанието, което даде пред медиите, и не обжалва, но Гинчев и Йовов обжалваха уволнението си като неправомерно по Закона за държавните предприятия. И Софийски градски съд спря вписването на тримата, посочени от Радостин Василев, до излизане на съдебното решение по обжалването на бившите футболисти.

Софийският градски съд със свое определение 248 от днес спря вписването на новия Управителен съвет на Българския спортен тотализатор (БСТ), който бе назначен със заповед на спортния министър Радостин Василев.

След спирането на вписването Василев се закани да продължи действията си, защото " Думата изчегъртване придобива истински смисъл". А хода, който предприема, е доста интересен, но и предизвиква някои въпроси.

Първо - той освобождава другите двама членове на УС на тотализатора - Людмила Петкова и Валентин Точев, които въобще не бяха споменати в предишната му заповед и си запазваха местата.

Сега обаче от ММС са извадили молби на Петкова и Точев за прекратяване на договорите им (които са до 2026 г.), подписани на 19 август 2021 г. Тези молби са до служебния министър Андрей Кузманов, а датата е само две седмици след опита на Кузманов да махне целия УС на БСТ в началото на август 2021 г. Срещу този опит на служебния министър веднага е подадено обжалване и вписването също е спряно от съда до произнасяне по обжалването (по това дело още няма решение).

Интересно е също така защо Кузманов не се е възползвал от подадените от Точев и Петкова молби и не им е прекратил веднага договорите, след като така или иначе е искал да ги освободи няколко дни по-рано. Но пък сега въпросните молби са удовлетворени 5 месеца по-късно и точно двамата, които Радостин Василев не искаше да маха от ръководството на тотализатора, са освободени. 

Затова пък Любомир Петров, Гошо Гинчев и Христо Йовов остават като шефове на тотото. В заповедта на спортния министър се указва, че Петров вече няма да е изпълнителен директор. Такъв става освободеният като народен представител от Плевен Александър Тодоров, а другият от ИТН - Георгий Султанов, ще си е редови член на УС.

По този начин, ако няма някое ново обжалване, управата на тотализатора ще се състои от тримата, назначени от ГЕРБ през април 2021 г., и двамата представители на ИТН, посочени от Радостин Василев.

Интересен е и друг момент от документацията по казуса, публикувана от Търговския регистър. В съгласувателното писмо от финансовия министър Асен Василев се казва: "Одобрявам назначаването на следните нови (временно изпълняващи) членове на УС на БСТ". А в заповедта за назначаването на двамата си съпартийци спортният министър никъде не споменава, че те са временно изпълняващи.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата