Медия без
политическа реклама

Радев наложи вето върху даването на БТР-и на Украйна

Денков прогнозира, че то ще бъде лесно преодоляно, Пеевски нарече решението на президента срам, а ГЕРБ го обявиха за неадекватно

04 Дек. 2023Обновена
БГНЕС

Президентът Румен Радев открито се противопостови на евроатлантическото мнозинство в парламента и даде да се разбере, че ще се противопоставя по всякакъв начин на военна помощ за Украйна, като наложи вето върху даването на Киев на 100 БТР-и.

Окончателното решение за предоставянето на бронотранспортьорите беше прието от парламента само преди седмица, когато приключи и процедурата между България и Украйна.

Сега Радев обяви, че връща за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника.

Напук на призивите на ЕС и особено на НАТО да се дава все повече и повече оръжие на Украйна, българският президент Румен Радев на практика го обяви за безсмислено.

„Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет", заявява държавният глава. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост, съобщават от прессекретариата на президентството.

Президентът Румен Радев продължи линията, по която яростно се противопоставя на предоставянето на военна помощ за Украйна, включително и чрез триъгълни сделки по замяна на съветско със западно въоръжение. Този път той нападна директно политическите партии.

Румен Радев твърди, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция" и „Пожарна безопасност и сигурност на населението". Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони. „Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет", заявява президентът.

Изказването на българския държавен глава по повод украинското контранастъпление обслужват интересите на държавата агресор. Това обяви в понеделник вечер в официална позиция посолството на Украйна в България.

„Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им" е позицията на държавния глава.

Парламентът одобри допълнителното предоставяне на военнотехническа подкрепа за Украйна. С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН страната ни ще предостави на Украйна бронетранспортьори от складовете на МВР.
Парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще предложат днес страната ни да изпрати за Украйна военна помощ - около 100 бронирани бойни машини, които ще да дойдат от резервите на МВР. Това заяви пред bTV депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Само минути след новината за действията на президента, министър-председателят Николай Денков прогнозира, че мнозинството в парламента ще отхвърли ветото. "Това вето ще бъде преодоляно, така че не виждам за какво да коментирам", лаконичен бе премиерът.

Не закъсня и дежурната реакция с евроатлантически етикет от санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски.

"Решението на президента Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна може да се определи само с една дума - срам! След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство", заяви Пеевски в прессъобщение, изпратено до медиите.

"Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен път  - към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят. Затова Народното събрание още тази седмица трябва да преодолее ветото на Президента, като с това потвърди нашата подкрепа към Украйна и украинския народ", добавя той.

Президентът Румен Радев се обяви категорично против присъединяването на България към европейската инициатива за осигуряване на 1 млн. боеприпаси за Украйна, известна още и като коалицията за снаряди.   "България не трябва да се намесва с оръжие в конфликта.

Позицията на президента Радев за бронетехниката за Украйна не беше изненадващото. Мнозинството в парламента ще преодолее ветото, заяви в същото време председателят на Народното събрание Росен Желязков. "Очакваше се връщане за ново разглеждане на закона, в този смисъл президентът е последователен. Според Конституцията една от целите на външната политика е справедлив международен ред", добави той.

Желязков подчерта, че "позицията на България е последователна и мнозинството в НС ще преодолее ветото". Относно мотивите на президента, че депутатите не са запознати с въпроса, Желязков заяви: "Депутатите са запознати с тази тема и ще вземат информирано решение". 

Президентът Румен Радев обяви, че "Украйна настоява да води тази война", като за пореден път не каза и дума за Путин и Русия, както и че всъщност Москва нападна Киев, а не обратното. Радев от снощи е на Роженските поляни.   https://www. segabg.

Темата с ветото бе коментирана и от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. "Решението за предоставяне на бронирана техника на Украйна е предварително съгласувано с МВР и необходимите структури, за да бъде ясна позиция ни. Дебатът може да успокои всички притеснения", каза тя. "Не очаквам промяна в позицията на Народното събрание", подчерта Габриел. “От малкото, което видях, мога да изразя съжаление за това решение. Доколкото ми е известно, отпадналата необходимост се е случвала по време на служебните правителства и не ми е ясно да са вземали мерки те да бъдат използвани в други ситуации, така както са цитирани от президента”, коментира още вицепремиерът Мария Габриел.

В следобедните часове ГЕРБ нападнаха остро президента за решението му. Демокрация и свобода не може да се защитават и отстояват с политическо лицемерие и с различни позиции за външна и вътрешна употреба, обявиха от партията. "Като член на НАТО и ЕС България следва позицията на демократичния свят. А мнозинството в парламента има ясна и последователна евроатоалнтическа политика в подкрепа на правото на Украйна да защитава своите граждани и територии", посочват от ГЕРБ и добавят: "Очевадно е, че за пореден път президентът Румен Радев демонстрира неадекватна позиция за държавен глава на страна от ЕС и НАТО". Суверенитет и стабилност не се постигат с разделени институции и различни позиции по геостратегическите теми, подчертават още от ГЕРБ.

От "Продължаваме промяната-Демократична България" определиха ветото на президента върху предоставянето на бронирана техника за Украйна като "политическо лицемерие". Според депутата Ивайло Мирчев аргументът на държавния глава, че БТР-ите могат да се използват на границата или за "Гражданска защита", е несъстоятелен: "Много се надявам президентът да не иска да се връщат тези времена, в които БТР-и се използват срещу протестиращи български граждани". 

"Документите какво може да се даде на Украйна са в секретното деловоство на парламента от юли 2023 г", казва още Мирчев. Там има и доклади на МВР, че тази техника не им е нужна, а дори по време на Студената война не е ползвана за защита на границата. “Ако бе толкова искрен в загрижеността си, можеше през общо близо двегодишното управление на собствените му служебни правителства да е дал БТР-ите на “Гражданска защита”", добавя депутатът.

Очаквано БСП подкрепи ветото на Радев. "Ветото на президента върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна е правилно и ние ще го подкрепим", заяви пред журналисти председателят на ПГ на „БСП за България“ и лидер на БСП Корнелия Нинова и добави: "От началото БСП беше против пращането БТР-ите към Украйна. Мотивите на президента почти напълно съвпадат с изказванията ни от трибуната". Тя заяви, че има липса на достатъчно информация, че няма доказателства, че техниката е с отпаднала необходимост и че това дарение е в ущърб на националната сигурност. "В зала ще подкрепим ветото:", подчерта още лидерът на БСП.
 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Румен Радев, Украйна, БТР, вето

Още по темата