Медия без
политическа реклама

Радев пак контра за коалицията за снарядите Украйна

Министерски съвет ще реши България да изпрати налични боеприпаси и оръжия, съобщи министър Тагарев

20 Юни 2023Обновена
Илияна Димитрова

Президентът Румен Радев се обяви категорично против присъединяването на България към европейската инициатива за осигуряване на 1 млн. боеприпаси за Украйна, известна още и като коалицията за снаряди. 

"България не трябва да се намесва с оръжие в конфликта. Виждате, че той ескалира, че носи огромни рискове и поставя на изпитание нашите социални системи. Ако Министерски съвет вземе решението, ще бъде грешка. Не подкрепям", обяви държавният глава пред журналисти.

Неговите изявления идват като контра за намеренията на военното министерство и на правителството България най-после да се включи в коалицията за снарядите за Украйна. Страната е една от много малкото, които през март не се включи в плана на ЕС, финансиран от Европейския механизъм за мир и който предвижда да се предаде 1 милион 155-милиметрови снаряди на Украйна, за да се защитава тя от агресията на Путин.

Новият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев обвини служебното правителство, че не е изпълнявало решението на Нардното събрание от 9 декември за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, а е изпълнявало указания на президента Румен Радев.

Преди дни военният министър Тодор Тагарев обяви, че България ще се присъедини към общоевропейската програма за доставка на боеприпаси за Украйна. Той добави, че България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда за борбата си с Русия. 

България е всъщност сред само двете страни членки на ЕС, които не са се включили към общата поръчка за 155 мм снаряди за Украйна по линия на Европейската агенция за отбрана, като другата е Ирландия, която е военно неутрална. Дания, която си бе запазила правото за дерогация по военни въпроси, се присъедини в края на май. 

"Ние много категорично възнамеряваме да се присъединим към тази коалиция", каза Тагарев и добави, че вероятно ще можем да осигурим част от необходимите муниции за Украйна. Министърът добавя, че няма политическо решение, но със сигурност ще положи усилия и вярва, че ще се намери начин.

Още няколко дни по-късно зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви пред БНТ, че се подготвя решение на Министерския съвет, с което България ще заяви, че желае да участва в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 милион боеприпаси за Украйна.

Президентът Румен Радев продължи линията, по която яростно се противопоставя на предоставянето на военна помощ за Украйна, включително и чрез триъгълни сделки по замяна на съветско със западно въоръжение. Този път той нападна директно политическите партии.

Веднага след сегашното изявление на Радев, дойде коментар и от премиера Николай Денков по темата.  "Има решение на Народното събрание. В същото изказване, доколкото успях да се запозная, Радев е казал, че България помага на Украйна, включително с оръжие. От една страна участваме, от друга страна не участваме със снаряди. Така че нека президентът изясни това противоречие", каза премиерът.  

"Трябва да сме последователни, да спазваме решението на Народното събрание и да помогнем на Украйна да възстанови териториалната цялост. Загиват хора, изселени са семейства и деца. Да напомним за човешката трагедия, не виждам как тя ще завърши, докато тази война не спре по начин, по който да създаде устойчив мир. Много е лесно да се каже "дайте да спрем войната и да установим мир", но да припомним, че когато се установи несправедлив мир, следва нова война. Това знаем от примера на историята след Първата световна война, която води до Втората световна война", изтъкна министър-председателят. 

Днес министърът на отбраната заяви пред "Свободна Европа", че новата помощ, която предстои да бъде изпратена, ще се състои от оръжия и боеприпаси, които вече са налични в българските складове и няма тепърва да се купуват.

„Ние говорим за въоръжение и боеприпаси, които са налични. На много от които ресурсът е изтекъл вече или са в края на ресурса си, които така или иначе трябва да бъдат подменяни“, каза Тагарев. „В някои случаи дори за някои системи, които не са напълно функционални. Те [украинците] и такива са готови да вземат.“

Той не уточни размера на подготвяната нова военна помощ, но посочи, че пратката е съизмерима с тази, предоставена веднага след решението на Народното събрание от декември.

 

Радев за първи път коментира и историите около Гешев и Сарафов. Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор пораждат съмнения, че партиите, представени в парламента, търсят да назначат свой човек на поста,  коментира президентът.

"Що се отнася до Сарафов, трябва да съдим за него по действията му спрямо имунитетите и делата на трупчета срещу представители на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира - дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта", каза държавният глава.

Той призова за всевъзможен граждански контрол върху работата на изпълняващият функциите главен прокурор. "Ние като общество трябва изключително внимателно да следим и да упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността "главен прокурор". Защото неговата кандидатура не преминава през нормалната процедура по назначаване, не преминава през тези задълбочените обсъждания за професионални и морални качества, не преминава и назначаването му през указ на президента. В същото време той се ползва с всички правомощия на главния прокурор и може при сегашната конюктура да остане за неопределено време на поста.", каза президентът.

Държавният глава Румен Радев освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев, съобщават от президентството. По този начин е завършена цялата процедура по уволнението на Гешев.

Радев обясни и защо не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста. "Във време на политически катаклизми да се придържаме стриктно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие колко предлагате да чакаме - месец, година? Сезирането на КС все още не е допуснато до разглеждане, не е ясно кога ще бъде допуснато, няма и срок. Има аналогично решение по отношение изтеклия мандат на Инспектората към ВСС. Там решението е много ясно - изтеклият мандат не ограничава правомощията", заяви държавният глава.

Президентът Румен Радев призова да се подхожда изключително внимателно към промените на основния закон в страната и изрази надежда това да не служи за параван, който да прикрие друг умисъл. "Странно е как едно Народно събрание, раздирано от противоречия, с ниско обществено доверие и ниска легитимност, ще работи за тези конституционни промени. И тук трябва наистина да сме много, много внимателни. Помните как ГЕРБ написаха нова конституция за една вечер, за да омилостивят протеста. Сега ще я пишат за 10 дни пак под обсада на общественото омерзение. Това навява на съмнението, че има и друг умисъл. И се надявам да не се използва Конституцията като параван да се прикрият някои интимни отношения между партии или да бъдат панацея от превзетата ни от лични и партийни интереси правосъдна система", каза президентът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата