Медия без
политическа реклама

Радев нападна всички партии заради оръжието на Украйна

Не може да се гледа на българската армия единствено като донор на украинските въоръжените сили, смята президентът

22 Февр. 2023Обновена
Държавният глава беше посрещнат от почетния гвардейски караул и с червен килим
БГНЕС
Държавният глава беше посрещнат от почетния гвардейски караул и с червен килим

Президентът Румен Радев продължи линията, по която яростно се противопоставя на предоставянето на военна помощ за Украйна, включително и чрез триъгълни сделки по замяна на съветско със западно въоръжение. Този път той нападна директно политическите партии.

"Недопустимо е немалка част от политическите партии у нас да гледат на Българската армия не като гарант за сигурността на страната, а като донор на въоръжените сили на Украйна", заяви президентът Румен Радев след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г.

Докато украинският президент Володимир Зеленски настояваше днес в Брюксел за тежки оръжия, с които да отблъсне очакваната нова офанзива на Русия, българският президент Румен Радев призова своето служебно правителство повече да не дава оръжия на Украйна.

Обичайно той напада ДБ и ПП по темата, като този път атакува на практика цялата политическа система заради оръжието за Украйна. 

"Тази мантра, която се насажда, че видите ли с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията и старото руско въоръжение, е несъстоятелна. Прозорецът вече е затворен, но възможното количество, което щяхме да получим, е нищожно на фона на цялата необходимост от превъоръжаване на българската армия. Някои държави от тези триъгълни сделки получиха 15 танка - какво са 15 танка на фона на нуждите от ново въоръжение. Второ - става въпрос за заместваме стара техника със стара техника от друг тип. Трето - където няма възможност за замяна, трябва да предоставим съществуващите към момента платформи и да закупим нови. Трябва да си ги платим и това е ясно", подчерта той. 

 

Радев обаче не каза, че страни като Чехия, Полша, Словакия, Румъния получават не само танкове, но и милиони долари финансова помощ, както и пазене на небето със самолети и модерна противовъздушна техника. 

И САЩ категорично опровергаха българският президент Румен Радев за твърденията му, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, както и че всякакви компенсации отнемат много време и затова не трябва да се

Радев призова политиците, които отправят критики, че България не се е възползвала от възможността да предостави старото си въоръжение на Украйна в замяна на ново по стандартите на НАТО, да отговорят конкретно какво би означавала подобна сделка. 

България пропусна да се докаже като достоен член на НАТО, както и възможността да се сдобие за нула време със съвременно западно въоръжение.

"Всички, които настояват, че с тази концепция "сливи за смет" ще се решат проблемите, да отговорят кога и какви комплекти бихме получили в замяна, как ще поддържаме личния състав и кога ще могат да бъдат предоставени нови такива платформи. Колко ще ни струва и имаме ли пари сега да го направим. Затова е и моят сблъсък с техните позиции, защото аз, като главнокомандващ, съм длъжен да настоявам отбранителният потенциал не да отслабва, а да се съхранява и развива", посочи Радев.

Анализът на въоръжението ни през 2022 г. отново показва недостиг на ресурси, закъсняла модернизация, недостиг на хора и свръхнатоварен личен състав, който с много усилия и всеотдайност продължава да извършва задълженията си и да генерира капацитет, смята той.

Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволим да приемем войната в Европа за нормално явление".  Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди участието си в Мюнхенската конференцията по въпросите на сигурността.

Според Радев неразбирането от страна на политическата класа на нуждата за модернизация на въоръжените ни сили е основният проблем. Той даде пример с това, че 48-ото НС не е разгледало инвестиционното предложение на Министерство на отбраната за модернизацията на Българската армия.

Неведнъж призовах депутатите за разум по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ.

Министерството на отбраната не отчита опасност от използване на ядрено оръжия от Русия, обяви от своя страна служебният министър Димитър Стоянов. Той каза още, че страната ни е получила само една оферта за заместващи изтребители, която е била твърде скъпа и не е приета, каза още Стоянов. Предстоят разговори с Франция, Швеция и Израел за самолети на лизинг. Работи се и по удължаване на лелателния ресурс на МиГ - 29 като се водят се разговори с Полша и с още една съюзна държава.

 

------------------------------------

Словашкият министър на външните работи наруга Орбан

Министърът на външните работи на Словакия Растислав Качер остро разкритикува унгарския премиер Виктор Орбан за позицията му за войната в Украйна, която помага на Русия. В пространен пост във "Фейсбук" той обяснява защо решението на Унгария да не изпрати оръжие за Украйна е аморално. "През уикенда техният карпатски пророк се разфилософства, че това не е наша война. Че това е "просто военен конфликт между две славянски държави". Трябвало да ги оставим на мира, да ги изолираме. Т.е. нека руснаците бързо да довършат украинците. Колко отвратително. Колко жалко. Колко не по християнски", написа министърът. "За колаборационистите на Путин, особено за нашите съседи в Карпатския регион, за всички онези, които искат мир с цената на унищожението на Украйна, имам само едно послание: Иди на х*й!".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Румен Радев, армия

Още по темата