Медия без
политическа реклама

И САЩ опровергават Радев и дават милиони на Чехия след помощ за Украйна

Вашингтон дава 200 млн.долара безвъзмездно на Прага, за да попълни запасите си, след като е дала военна помощ на Киев

16 Февр. 2023

И САЩ категорично опровергаха българският президент Румен Радев за твърденията му, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, както и че всякакви компенсации отнемат много време и затова не трябва да се практикуват.

САЩ ще предоставят 200 млн. долара на Чехия, за да може тя да модернизира своята армия и да попълни запасите си след изпращането на военна помощ в Украйна, съобщи днес американското посолство в Прага, цитирано от Ройтерс и БТА. 

Дарението ще допълни обещаните миналата година от Съединените щати на централноевропейската страна 106 млн. долара, отбелязва чешката информационна агенция ЧТК.

Словакия категорично опроверга българският президент Румен Радев за твърденията му, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, както и че това отнема много време и затова не трябва да се практикува.

Преди това Радев бе опроверган и от Словакия. Само седмици след като Братислава даде десетки бронирани машини на Украйна, тя започна да получава танкове от Германия в замяна. Първият танк "Леопард" бе доставен от Германия на Словакия като компенсация за военната помощ, която Словакия е предоставила на Украйна. 

България искала от Словакия да предостави двигатели за изтребители МиГ-20, но оттам са отговорили, че МиГ-29 с резервните части са предвидени за Украйна.

Танкът „Леопард 2A4” е част от размяната, в рамките на която Словакия предоставя на Украйна 30 въоръжени превозни средства BVP-1. От своя страна Словакия ще получи 15 танка „Леопард” от Германия, които ще бъдат разположени предимно в източната част на страната.

И Чехия категорично опроверга българският президент Румен Радев за твърденията му, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна, не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, и ако изобщо се стигне до някакво обновяване на въоръжаването в резултат на такава

Само дни по-късно и Чехия пусна видео с първите кадри от влизането в строя на новия чешки танк Leopard 2A4. Тя също го получи от Германия безплатно за помощта си, която оказа на Украйна с предоставянето на старо съветско въоръжение. Немските танкове за Чехия също ще бъдат общо 15 на брой.

Депутатът Ивайло Мирчев от ДБ публикува в профила си във "Фейсбук" справка какво модерно оръжие са получили страните от НАТО, които са предоставили съветското си въоръжение на Украйна.
Президентът Румен Радев нападна изключително остро "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" заради изявленията им, че в следващия парламент ще работят за отстраняването на държавния глава чрез импийчмънт с мотив, че той спира изпращането на оръжие за Украйна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата