Медия без
политическа реклама

Ивайло Мирчев опроверга легендата на Радев за оръжието за Украйна

25 Ноем. 2022
БНР

Депутатът Ивайло Мирчев от ДБ публикува в профила си във "Фейсбук" справка какво модерно оръжие са получили страните от НАТО, които са предоставили съветското си въоръжение на Украйна. Поводът е президентът Радев, който на срещата с депутати от ДБ в понеделник, им се скара, че разпространяват неистини. Не само това, той ги обвини, че с предложението си България да дари съветското си оръжие за Украйна, оставя българската войска невъоръжена, а България беззащитна в тези несигурни времена. Той настоя, че страните, дали оръжие, не получават компенсация от по-модерно.  В 40-минутната среща, посветена на съставяне на правителството, Радев използва 35 минути, за да прави разбор на статуси на депутати от ДБ във "Фейсбук" и да им държи сметка за написаното. Българското МО още не е обявило каква помощ ще даде на Украйна след решението на парламента преди почти месец. Ето какво пише Ивайло Мирчев: 

"В някои институции се вихри легендата, че държавите, дарили старо съветско въоръжение на Украйна, не получават безвъзмездно модерни заместители от западните си партньори. Време е да развенчаем мита с малко факти:

Гърция. На 16 октомври южните ни съседи получиха от Германия 6 от общо 40 бронирани машини “Мардер”. Дни по-късно още 14 заминават за Атина. Впоследствие гърците ще изпратят в Украйна 40 стари съветски БМП-1.

Полша. Още на 22 април бе съобщено, че британското правителство ще изпрати на Полша танкове Challenger 2 в замяна на T-72, които Варшава ще дари на Киев. В края на юли Полша и Южна Корея обявиха сделка, според която поляците ще получат 180 танка K2 Black Panther и 48 гаубици K9 Thunder, като първите от тях идват още през 2022 г. Втората фаза на доставката на над 800 танка и 600 гаубици ще се случи до 2026 г. Първите 50 бойни самолета се очакват в Полша до средата на 2023 г.

Словакия. В края на август Берлин и Братислава подписаха сделка, според която словаците ще изпратят в Украйна 30 БМП-1 и в замяна ще получат 15 танка Leopard-2, заедно с муниции, обучение и логистика. По думите на министъра на отбраната на Словакия немските танкове ще бъдат доставени до края на 2022 г.

Хърватия. Към момента страната е предоставила на Украйна пушки, картечници и отбранително оборудване на стойност € 16.5 млн. Съвсем наскоро се появи информация, че Загреб ще дари на Украйна 14 стари съветски хеликоптерa, а в замяна американците ще им предоставят модерни Black Hawk.

Чехия. През май Прага изпрати 12 танка Т-72 и 5 BMP-1 в Украйна. В замяна Германия обеща 15 танка Leopard 2A4, като все още няма информация дали сделката вече е осъществена.

Словения. На 6 май словенското правителство обяви, че ще изпрати 30 танка Т-72 и 35 БМП-1 на Украйна в замяна на адекватни заместители, осигурени от Германия. Смяната на кабинета в Любляна през юли е отложила преговорите във времето.

Естония, Латвия, Литва. От началото на войната Естония е предоставила на Украйна няколко дузини дронове и неопределен брой противотанково оръжие Javelin, бронирани машини Mambas (4x4), както и D-30 122mm howitzer. Латвия е въоръжила Украйна с хеликоптери, Stinger и безпилотни системи. В резултат само през 2022 г. САЩ инвестира общо € 180 млн. в тяхната отбрана.

Тези примери са с уговорката, че подробната информацията за замени на оръжие често остава неразкрита от замесените правителства. При политическа воля и адекватна двустранна дипломация обаче резултат очевидно има. Няма как партньорите ни от НАТО да ни помогнат с въоръжение, докато част от политиците в България си заравят главата в пясъка, вместо консултации правят разбор на фейсбук постове или просто се стараят армията да не замени античното съветско въоръжение с адекватно западно. Ние ще продължаваме последователните си усилия за модернизация на армията, защото вярваме, че това е пътят за по-сигурна България."

 

Още по темата