Медия без
политическа реклама

Словакия опроверга твърденията на Радев как се заменя оръжието за Киев

Страната даде свои бронирани машини на Киев и само седмици по-късно вече получава немски танкове "Лепард"

20 Дек. 2022

Словакия категорично опроверга българският президент Румен Радев за твърденията му, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, както и че това отнема много време и затова не трябва да се практикува.

Само седмици след като Братислава даде десетки бронирани машини на Украйна, тя започна да получава танкове от Германия в замяна.

Първият танк "Леопард" е доставен от Германия на Словакия като компенсация за военната помощ, която Словакия е предоставила на Украйна, предава БГНЕС.

Депутатът Ивайло Мирчев от ДБ публикува в профила си във "Фейсбук" справка какво модерно оръжие са получили страните от НАТО, които са предоставили съветското си въоръжение на Украйна.

Танкът „Леопард 2A4” е част от размяната, в рамките на която Словакия предоставя на Украйна 30 въоръжени превозни средства BVP-1. От своя страна Словакия ще получи 15 танка „Леопард” от Германия, които ще бъдат разположени предимно в източната част на страната.

България искала от Словакия да предостави двигатели за изтребители МиГ-20, но оттам са отговорили, че МиГ-29 с резервните части са предвидени за Украйна.

"Благодарение на този обмен ние помогнахме не само на украинските въоръжени сили в тяхната справедлива борба за свобода и демокрация в страната им, но и на словашките въоръжени сили, като укрепихме словашкия танков батальон", заяви министърът на отбраната Ярослав Над след срещата си с германския си колега Кристине Ламбрехт, която посети Словакия по този повод.

По този начин Словакия ще разполага с 45 танка "Леопард", които, според Над, ще представляват стандартен танков батальон на страните от НАТО.

След като даде старите си зенитни системи на Украйна, Словакия е на път да й предостави и 12 изтребители МиГ-29. Страната обяви официално, че вече работи по такъв план.

Ламбрехт благодари на Словакия, че е увеличила усилията си за ремонт на предоставените въоръжени системи, като е открила ремонтния център в Михаловце. Тя потвърди, че Германия ще достави на Словакия и нова система за противовъздушна отбрана, която ще бъде разположена в Източна Словакия.

Много странен обрат претърпяха консултациите между президента Румен Радев и представители на ГЕРБ-СДС за възможностите да се състави правителство.

"Искаме да продължим по този начин. Ние сме добри и надеждни партньори", добави тя. По време на посещението си в Словакия Ламбрехт посети и германските войници, разположени в Словакия в рамките на многонационалния проект на НАТО. 

Още по темата