Медия без
политическа реклама

Радев и ГЕРБ се скараха за НАТО и военния бюджет

Политическият разговор за правителство остана на втори план на консултациите при президента

26 Окт. 2022Обновена
Консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС от 48-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС от 48-ото Народно събрание

Posted by Румен Радев on Wednesday, October 26, 2022

Много странен обрат претърпяха консултациите между президента Румен Радев и представители на ГЕРБ-СДС за възможностите да се състави правителство. Вместо да се отдадат на политически разговор, двете страни се скараха за позицията на България в НАТО и за разходите за модернизация на армията.

Повод за дрязгата даде коментар на депутата Даниел Митов, който влизаше в партийната делегация, посетила днес "Дондуков" 2. Наскоро ГЕРБ-СДС и ДБ поотделно предложиха в парламента да се помогне на Украйна с българско оръжие и в началото на днешния разговор държавният глава поиска от герберите да обяснят по какъв начин виждат това да се случи. Митов посочи, че трябва да се обсъди в парламента и с правителството - евентуално редовно, какво да се направи, че България да предостави старото си тежко въоръжение на Украйна и в замяна да получи нова западна техника. И подметна, че страната ни е смятана за слаб член на НАТО.

Това обиди Радев, който заяви, че силата ни като участник в Алианса зависи от нашите военни способности. И многозначително допълни, че България е много закъсняла със своята военна модернизация. "За тези 10 години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в българската армия, за да изнасяте сега? За да раздаваш, трябва да си дал", жегна президентът бившите управляващи.

Митов не се остави. "България, през институциите си, много често дава разнопосочни сигнали за това какво е отношението на българската държава към войната в Украйна. И когато се говори, че военно-техническа подкрепа едва ли не ще ни вкара във войната, това притеснява нашите партньори, защото подобни сигнали не им дават възможност да оценят България като сериозен и стабилен член на НАТО", каза той. Така напомни за изказванията на Радев, че помощта за Киев ще ни направи част от конфликта.

С тези думи още повече ядоса президента, който сухо заяви, че при разговорите си със западни лидери, никъде не е чувал упреци, че България е слаб член на НАТО. Обяви, че няма международен документ, който да ни вменява задължението да си даваме оръжието, и наблегна, че досега за армията не било направено "абсолютно нищо".

Това отново беше камък в градината на ГЕРБ, който накара Десислава Атанасова - водачът на делегацията да се намеси. След като дълго рови в телефона си, тя започна да изрежда подробно какви значителни разходи за армията са направили кабинетите на Бойко Борисов. Изчисли ги на 5.4 милиарда, порица държавния глава, че това не е нищо, и си позволи сама да даде думата на съпартиеца си Томислав Дончев. Заради това Радев я сряза: "Може ли аз да му дам думата?" Но не го направи, а продължи с коментарите за военния бюджет.

Когато дойде реда на Дончев, той най-накрая обърна разговора към политиката. Но не изрази никаква ясна позиция. По думите му, има възможности за съставяне на правителство в настоящия парламент около "общи идеи и принципи". Към момента обаче нямало потенциал за управленско мнозинство. "Но би могло да има", допълни той, отново неопределено. Дончев обеща ГЕРБ-СДС да положи всички усилия за това "до границите на самосъхранението". И подчерта, че междувременно парламентарното време трябва да бъде рационално използвано.

Природен газ и тръжни процедури

Другата тема, която силно вълнуваше държавния глава, засягаше доставките на природен газ. От ГЕРБ-СДС са внесли проект на решение в парламента, с което се предвижда да се обяви тръжна процедура за "дългосрочна доставка на неруски природен газ". Радев подробно обясни на днешната среща, че неговото служебно правителство е възложило на "Булгаргаз" да проведе търг за 10-годишни доставки. През октомври процедурата е започнала с участието на 27 компании - без такива от Русия, подчерта президентът, като се очаква търгът да приключи през март 2023 г. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, който говори от името на делегацията по енергийните въпроси, поздрави президента за инициативата и обеща, че проекторешението ще бъде или променено, или оттеглено.

Със самочувствие, но без дата за мандат

След срещата, герберите нямаха желание да коментират пререканието за НАТО и армията. Десислава Атанасова обясни, че очаква останалите парламентарни групи да премислят наличните възможности. "Ако не получим какъвто и да е знак, че ще се търси възможност за решаване на кризите пред България, то ние за пореден път ще демонстрираме не само самочувстние, но имаме и експерти, които можем да предложим", неясно каза тя.

Радев не е казал кога ще връчи мандата на ГЕРБ-СДС. Очакват се консултации с другите политически сили в следващите дни. Президентът вече обяви, че няма да бърза с процедурата, за да даде повече време на парламента за работа.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата