Медия без
политическа реклама

Словакия дава на Украйна и 12 МиГ-29

Германия вече ни достави 155 мм самоходни гаубици, обяви украинският министър на отбраната

21 Юни 2022Обновена

След като даде старите си зенитни системи на Украйна, Словакия е на път да й предостави и 12 изтребители МиГ-29. Страната обяви официално, че вече работи по такъв план. Преди да бъдат предоставени бойните самолети, Словакия изчаква Полша и Чехия да се споразумеят да защитават словашкото въздушно пространство, докато страната получи своите F-16 от САЩ.

Само преди два месеца Словакия обяви, че дава старите си съветски системи за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна. Веднага след това стана ясно, че партньорите от НАТО й предоставят четири зенитно-ракетни системи "Пейтриът"

В материал, който описва как Русия търси нови попълнения и тактики за войските си в Украйна, Би Би Си коментира, че американският министър на отбраната Лойд Остин е на обиколка в Европа, по-специално в България и Словакия, за да обсъди със съюзниците на НАТО „системите за

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви в Туитър, че Германия е предоставила най-после обещаваното от дълго време тежко въоръжение.

Германия рязко смени позицията си за военната помощ за Украйна и започна да обещава тежко въоръжение на Киев. Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт обяви, че страната й ще достави неуточнен брой самоходни зенитни оръдия Gepard.

"Panzerhaubitze 2000 най-накрая са част от арсенала на 155 мм гаубици на украинската артилерия. Оценявам всички усилия на моята колежка 🇩🇪 #DefMin Кристин Ламбрехт в подкрепа на 🇺🇦", написа той.

По-рано съветникът в офиса на президента - Алексей Арестович заяви пред "Билд", че германският канцлер Шолц е отговорен за загиналите украинци, защото не дава тежкото оръжие, въпреки че го е обещал. 

Шолц отвърна, че неговата страна помага на Украйна почти като никоя друга. Но така или иначе до момента Германия е изпратила едва една трета от обещаното оръжие. 

 

 

Лидерите на НАТО ще одобрят нов пакет военна помощ за Украйна за модернизиране на армията ѝ по време на срещата си на върха по-късно този месец, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БГНЕС Йенс Столтенберг говори на пресконференция преди

 

Още по темата