Quantcast

Медия без
политическа реклама

НАТО готви голяма партида оръжия за Украйна

Киев има нужда от още 1000 гаубици, 500 танка и 300 реактивни установки

15 Юни 2022Обновена
ZDF
Германия е обещала на Украйна седем такива самоходни гаубици

Лидерите на НАТО ще одобрят нов пакет военна помощ за Украйна за модернизиране на армията ѝ по време на срещата си на върха по-късно този месец, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от БГНЕС

Йенс Столтенберг говори на пресконференция преди двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО, чиято цел е подготовка за срещата на върха на лидерите на държавите от НАТО, която ще се проведе на 29-30 юни в Мадрид.

Министрите на отбраната на НАТО се събраха в сряда на работна вечеря с колегите си от Украйна, Грузия, Швеция, Финландия и Европейския съюз, за да обсъдят последните събития в областта на сигурността, съобщи Столтенберг.

Той обясни, че съюзниците от НАТО са поели ангажимент да предоставят военно оборудване на Украйна, включително тежки оръжия и ракетни системи с далечен обсег, както и да засилят практическата подкрепа за страната и други партньори в риск, като например Босна и Херцеговина и Грузия.

Столтенберг заяви, че очаква на срещата на върха в Мадрид лидерите на НАТО да се споразумеят за "всеобхватен пакет за подпомагане на Украйна, който да ѝ помогне в дългосрочен план да премине от оборудване от съветската епоха към модерно оборудване на НАТО".

Той потвърди, че украинският президент Володимир Зеленски също е поканен на срещата на върха, и заяви, че предпочита да посрещне украинския лидер лично, а не чрез видеовръзка.

Министрите на отбраната ще обсъдят и кандидатурите за членство на Швеция и Финландия, както и "законните опасения на Турция, свързани с борбата им срещу групировката ПКК и други организации", добави той.

Срещата, която продължава и в четвъртък, ще разгледа "необходимостта от значително укрепване на нашето възпиране и отбрана, за да отговорим на новата реалност в областта на сигурността", каза ръководителят на НАТО.

По думите на Столтенберг промените ще включват "повече присъствие, повече способности и по-висока готовност" с повече войски на НАТО, разположени по земя, въздух и море в източния фланг, както и в киберпространството.

Очаква се в Мадрид лидерите на НАТО да дадат окончателна зелена светлина на реформите в организацията.

Главна тема на започващата тази вечер среща на военните министри на НАТО е доставката на нова партида тежки оръжия, поискани от Украйна. „Ние трябва да направим много повече заедно, за да спечелим тази война“, каза Володимир Зеленски в интервю за германския в. „Цайт“. Той заяви, че страната му по-конкретно има нужда от повече модерна артилерия.

По думите му доставките от Германия за Украйна, които са деликатна тема между двете държави от началото на войната през февруари, са „все още по-малко, отколкото биха могли да бъдат“. В интервю за германската телевизия Цет Де Еф Зеленски призова германския канцлер Олаф Шолц да „увери“ украинците, „че Германия подкрепя Украйна“.

Британският вестник "Гардиън" писа във вторник, че Киев иска 300 реактивни установки за залпов огън, 500 танка и 1000 гаубици. Изданието отбелязва, че тези искания за натовско въоръжение вече опират на границата на постижимото, и ги определя като "максималистки".

Германският отговор

Обучението на украински военни за боравене с германски гаубици скоро ще приключи и така ще бъде възможно тези оръжия да бъдат използвани във войната в Украйна, каза днес германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт, цитирана от Ройтерс и БТА.

„Обучението за „Панцерхаубице 2000“ скоро ще бъде завършено, така че това (оръжие) да може да се използва в бой в Украйна“, заяви Ламбрехт пред репортери при посещение във военна база в германския град Райнбах.

„Панцерхаубице 2000“ е едно от най-мощните артилерийски оръжия, с които разполага германската армия. То може да поразява цели на 40 километра. Германия обеща през май да достави на Украйна седем самоходни гаубици. 

Ламбрехт не даде подробности кога гаубиците може да бъдат доставени на Украйна. Тя каза, че от съображения за сигурност няма да разкрие нито времето, нито маршрутите на доставка.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?