Медия без
политическа реклама

Радев: Войнолюбците в парламента гласуваха военната помощ за Украйна

БСП и "Възраждане" атакуват решението за предоставяне на оръжия пред Конституционния съд

23 Дек. 2022Обновена
Туитър

Неведнъж призовах депутатите за разум по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на критиките на БСП, че не е наложил вето върху изпращането на военна помощ на Киев.

Само часове по-рано той пусна с указ гласувания на 16 декември в Народното събрание Закон за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Радев обнародва въпросния закон в петъчния бр. 102 на Държавен вестник. 

"В днешното крехко политическо и междуинституционално равновесие всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва стриктно да се придържа към закона, както правя и аз. Съгласно нормативната уредба, налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест - ветото е абсолютно безпредметно", заяви след това президентът.

"Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно. Тоест съдът няма за какво да се произнесе. Докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, Министерството на отбраната свърши нейната работа и ревизира наложения от парламента договор с Украйна", добави Румен Радев.

"Военните вече са направили анализи какво може и какво не може да се даде на Украйна. Категорично това министерство няма да дава самолети, танкове и зенитно-ракетни комплекси, които могат да накърнят нашите бойни способности", добави държавният глава. 

В същото време от Министерство на отбраната обявиха на брифинг, че логистичната операция по предоставяне на въоръжението е вече в ход. 

България ще изпрати пратка с въоръжение за Украйна с поне 9 огромни военно-транспортни самолети Боинг С 17 „Глоубмастър“. Това се разбра от участие на военния министър Димитър Стоянов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

БСП и "Възраждане" решиха да дадат решението на Конституционния съд. "Необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за обявяване на решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна е събран. Под искането са се подписали 50 народни представители - 26 от Възраждане и 24 от БСП. Документът вече е внесен в деловодството на съда", съобщиха от пресцентъра на "Възраждане".

Според левицата одобрените от депутатите текстове противоречат на Конституцията, тъй като служебният министър на отбраната е подписал споразумение, в което пише, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента.

Силите за териториална отбрана на Украйна вече са оборудвани с български противотанкови оръжия,  съобщава БНТ. Тя се позовава на публикация на украинския сайт Мілітарний и на съобщение на териториалната отбрана във Фейсбук.

Преди дни лидерът на БСП Корнелия Нинова призова от парламентарната трибуна Радев да наложи вето на приетия законопроект, цитирайки неговата противоконституционност и позовавайки се на публични изяви на президента, в които той предупреждава, че изпращането на оръжия на Украйна ще вкара България във война.  

В същото време стана ясно, че Министерство на отбраната е предложило промяна в закона за ратифициране на Споразумението между България и Украйна, която да се отмени правото на Министерски съвет еднолично да сключва анекси по договора. Предложението е всички допълнителни решения по споразумението да минават през Народното събрание. Това обяви зам.-министъра на отбраната Катерина Граматикова на пресконференция на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната.

Предложението на Министерство на отбраната анексите към Споразумението да минават през парламента е провокирано от притесненията, изказани от някои политически сили, относно евентуално изключване на Народното събрание от решенията за военна помощ на Украйна.

След пет часа пререкания народните представители одобриха проекта на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, както и двустранното споразумение, с което безвъзмездно да предоставим на Киев въоръжение, техника и боеприпаси.

"Министерство на отбраната никога не си е мислило, че Народното събрание ще бъде изолирано от този процес. Предстои предложението на Министерство на отбраната да бъде внесено в Министерски съвет, оттам и в парламента. Настоящият ред беше изготвен с цел да се запълни "правна дупка", но заради притесненията на някои партии, се премахва този ред и всички последващи действия във връзка с решението за военна помощ ще бъдат предоставени на Народното събрание. Министерство на отбраната изпълнява и ще изпълнява всяко решение на Народното събрание, включително и работата със съюзниците ни по осигуряване на заместваща техника. Това са бавни процеси, те са иницирани и са в ход", посочи Граматикова.

След повече от 6 часа умуване Министерство на отбраната обясни частично защо не дарява, а продава генератори на фона на молбите от Украйна. Отговорът до  "Сега" е в 6 реда - по ред на час.

Тя обяви, че следващото искане за допълнение на Споразумението с Украйна, с което Министерство на отбраната ще се обърне към парламента, ще е за предоставянето на генератори, каквито у нас има в наличност и които са изключително необходими в Украйна. В момента тече изготвянето на документацията по този вид помощ.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата