Медия без
политическа реклама

МО не казва дали и колко генератори е пратило на Украйна

Само за 4 дни издателят Манол Пейков успя да събере парите от дарители и намери 73 подходящи агрегата

30 Ноем. 2022Обновена

След повече от 6 часа умуване Министерство на отбраната обясни частично защо не дарява, а продава генератори на фона на молбите от Украйна. Отговорът до  "Сега" е в 6 реда - по ред на час. Министерството е получило конкретна молба от кмета на украинския град Нетешин за спешна доставка на генератори. В отговора на МО се съобщава: "Упоменатите бензинови електроагрегати, предназначени за търговска реализация чрез стоковата борса, не отговарят на изискванията
за необходима мощност, посочени в писмото на кмета на украинския град Нетешин. Агрегатите са неизправни и изискват извършването на сериозни ремонтни дейности за последващо използване. Министерството на отбраната ще внесе в срока, определен от 48-ото Народно събрание – 2 декември, предложение за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна." "Сега" зададе допълнителни въпроси на министерството, но докрая на работното му време, отговори не се получиха. 

Министерството не обясни дали до момента все пак е пратило някакви генератори в Украйна и как смята да постъпи с молбата на кмета на Нетешин. В обявата за продажбата през стоковата борса не се уточнява, че се предлагат развалени уреди. В началото на ноември Европейската служба за хуманитарна помощ включи България в обща справка, че ЕС дарява 500 генератора на Украйна. В справката без посочени бройки по държави България е спомената заедно със Словения, Словакия, Ирландия, Австрия, Швеция, Испания, Германия, Италия, Дания, Финландия, Естония, Белгия, Люхембург, Полша и Франция. 

Вчера във фейсбук се появи информацията, че българското МО разполага с излишни генератори, които продава. Предприятието „Снабдяване и търговия-МО” ЕООД е предложило да продаде 40 генератора чрез Софийската стокова борса, въпреки че кметът на украинския град Нетешин се е обърнал към българското Министерство на отбраната с молба за спешна помощ от генератори.  

 

В България в социалните мрежи граждански активисти събират средства за мобилни генератори за ток за Украйна. Манол Пейков, издател и бивш депутат от ДБ, се включи с благотворителни кампании още в началото на войната. Той събра средства за дрехи, обувки, за пребиваване на украинци в Пловдив, за издръжка на тараклийски студенти тук. В момента тече кампания за събиране на средства за генератори. 

 

САЩ отделят 53 милиона долара, за да помогнат на Украйна да се противопостави на руските атаки върху енергийната мрежа на страната, съобщи Държавният департамент. "Оборудването ще бъде доставено екстрено, за да помогнем на украинците да преживеят зимата", се казва в съобщението. 

Доставката включва разпределителни трансформатори, автоматични изключватели, ограничители на напрежението и друго оборудване. В резултат на руските атаки всички ТЕЦ и ВЕЦ в Украйна са повредени, съобщи директорът на "Укренерго". 

Днес украинският премиер Денис Шмигал съобщи, че на тези етап мрежата в страната може да подава от 5 до 6 часа дневно електричество. Шефът на транспортната полиция каза, че поради липсата на улично осветление броят на жертвите на ПТП се е увеличил 6 пъти, особено на пешеходните пътеки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата