Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна се похвали с български противотанкови гранатомети

България е предоставила хуманитарна помощ за 448 млн.лв от началото на войната, обяви военният министър след посещение в Киев

20 Дек. 2022Обновена
Туитър

Силите за териториална отбрана на Украйна вече са оборудвани с български противотанкови оръжия,  съобщава БНТ. Тя се позовава на публикация на украинския сайт Мілітарний и на съобщение на териториалната отбрана във Фейсбук. Демонстрация с новопридобитите противотанкови гранатомети е направена на 17.12.

От съобщението обаче не се разбира дали тези оръжия са част от военната помощ за Украйна, гласувана от Народното събрание преди дни, или са частни доставки.

Въоръжението, което се предоставя е в две насоки, в два списъка. В първия списък, който е големият по обем е директно предоставяне на Украйна, а вторият списък е за тренировъчната мисия в Полша или Германия според потребностите на украинската страна.

За БНР от Министерството на отбраната коментират, че изпращането на военна помощ ще стане, след като взетото от парламента решение бъде обнародвано в "Държавен вестник".

Този вид оръжия са предназанечи за унищожаване на танкове, самоходни артилерийски системи и други бранирани машини, както и да ликвидира силите на врага. От бригадата посочват, че с новите оръжия украинските противотанкови подразделения са оттренирали и демонстрирали способности за унищожаване на бронирани машини на врага и жива сила.

От министерството посочват, че противотанковите оръжия са били оборудвани със специални оптични системи, както и с български снаряди и експлозиви, които също са били доставени.

Този тип оръжия могат да унищожават силите на врага в укрития и тухлени сгради посочват от МО на Украйна.

България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия като военна помощ. Това се разбра от изявление на министъра на отбраната Димитър Стоянов след днешното секретно заседание на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика.

Според производителя - завод “Арсенал”, тези снаряди могат да пробиват бронировка от 300 милиметра и да поразяват цели на разстояние 1,3 километра. 

От МО на Украйна посочват още, че друг тип български протвотанкови оръжия също са влезли на въоръжение в украинската армия.

Снощи стана ясно, че българският министър на отбраната Димитър Стоянов е в Киев. Това се разбра от пост в социалните мрежи на украинския министър на отбраната Олексий Резников.

България ще изпрати пратка с въоръжение за Украйна с поне 9 огромни военно-транспортни самолети Боинг С 17 „Глоубмастър“. Това се разбра от участие на военния министър Димитър Стоянов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"За мен е чест да приветствам министъра на отбраната на Република България 🇧🇬 Димитър Стоянов в Украйна. Благодаря за решението на България да предостави помощ. Очакваме с нетърпение по-нататъшното развитие на сътрудничество в областта на отбраната", написа Резников. Българското Министерство на отбраната все още не е съобщило за визитата.

Сред най-важното въоръжение в списъка за военна помощ, предоставен от Украйна, са артилерийските оръдия, средства за отбрана, в това число за военновъздушна отбрана, снаряди, амуниции, танкове, БТР-и и самолети. Това каза посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Българският парламент одобри на 9 декември със 148 гласа "за", 46 "против" и един “въздържал се” от "Продължаваме промяната" изпращането на оръжия за Украйна.  Решението не бе подкрепено от 20 депутати на БСП и 26 от "Възраждане". 

Парламентът одобри страната ни да предостави военна помощ на Украйна.

Българското министерство на отбраната съобщи ден по-късно, че Димитър Стоянов и бил на "работно посещение в Киев по покана на неговия колега министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников".

Сред обсъдените теми бяха военната и военно-техническата помощ, която България предстои да предостави, националният принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз EUMAM, българската подкрепа за възстановяването на Украйна и перспективите й за европейска интеграция, пишат от българското МО.

„Бих искал да благодаря за възможността да обсъдим по-нататъшното двустранно сътрудничество. България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни отношения, основани на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ“, заявил министър Димитър Стоянов.

Той подчертал, че от началото на руската въоръжена агресия България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на 448 милиона лева. Българското Министерство на отбраната предостави хуманитарна помощ от 2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта зимни обувки.

Предстои България да предостави безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси, както и принос към тренировъчната мисия на Европейски съюз EUMAM, посочват още от военното министерство. 

Предвижда се участие на до 50 български военнослужещи за обучение за въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България. Петима български военнослужещи ще бъдат командировани в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ЕС в Белгия, както в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия. Предлага се и всяка година до 60 бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят на наша територия.

"Сега" изпрати въпроси до Министерството на отбраната какви точно разходи са включени в посочената сума от 448 млн. лв. за хуманитарна помощ и дали може да се направи разбивка. "Разходите, извършени от първостепенни разпоредители с бюджет за оказване на хуманитарна помощ и за справяне с последствията от войната срещу Украйна, са в размер на 448 млн. лв. В тази сума са включени средствата по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България, средствата под формата на доброволни вноски към Хуманитарния фонд за Украйна/Бюрото на ООН за координиране на хуманитарните дейности и други. Част от тази сума е и хуманитарната помощ от бюджета на Министерство на отбраната", гласи отговорът на МО. 

Важно уточнение, което не е направено в прессъобщението на военното министерство, е, че немалка част от хуманитарната помощ за бежанците всъщност беше платена от европейските фондове. На 27 април Европейската комисия задели 3.5 млрд. евро за всички страни - членки на общността, за тази цел, от които 148 млн. евро бяха предоставени на България. На 25 октомври на България бяха осигурени още близо 100 млн. евро за издръжката на украинските бежанци.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?