Медия без
политическа реклама

Киев настоява пред София за танкове, БТР-и, самолети, ПВО, гаубици

Военният министър намекна за готвена логистична операция по прехвърляне на оръжие

17 Ноем. 2022
Министерство на отбраната архив

Сред най-важното въоръжение в списъка за военна помощ, предоставен от Украйна, са артилерийските оръдия, средства за отбрана, в това число за военновъздушна отбрана, снаряди, амуниции, танкове, БТР-и и самолети. Това каза посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко. Той говори пред журналисти след участието си в първия ден от годишната среща на министрите на отбраната във формат SEDM (Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа), съобщи БТА.

Москаленко обясни, че списъкът за военна помощ за Украйна е предоставен още преди решението на Народното събрание за предоставяне на такава от страна на България, 

Нямам точна информация какво точно въоръжение ще бъде предоставено от страна на България, заяви той и добави: "Сега става въпрос за получаване на тези видове техника, с които България разполага и може да ги отдели за потребностите на украинската армия, която в момента се бори за свобода и независимост на украинската държава". По думите му предоставеният списък от Украйна е изключително широк и мащабен.

Парламентът одобри страната ни да предостави военна помощ на Украйна.

Попитан дали след инцидента в Полша нуждите за въоръжение на Украйна са се променили, Москаленко заяви: "Ситуацията след ударите по Полша не бих казал, че особено се промени, тъй като необходимото въоръжение, от което Украйна има потребност остава същото. Това са средства за противовъздушна отбрана, за бронираната техника, за артилерийска техника, за амуниции, снаряди."

Украйна е поискала отново тежко оръжие от България чрез посланика си и военния си министър, като най-желани са системи за противовъдушна отбрана. Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов пред Нова тв.

Относно украинското участие в разследването на инцидента в Полша той заяви, че е необходимо, за да бъде изяснена максимално прозрачно и обективно ситуацията, която е станала на границата с Украйна. Тъй като Украйна е в центъра на всички тези събития, във връзка с бруталната и варварска агресия на Руската Федерация, а това са последици - т.е. удар по Полша и целия демократичен свят, добави Москаленко.

България има в повече само боеприпаси и това е нещото, което може да даде на Украйна. Това се подразбра от участието на военния министър Димитър Стоянов в предаването "Панорама" по БНТ.

В ход е подготовката за логистична операция за преместване на въоръжение във и извън страната, каза в същото време служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БНР.

В края на тази седмица Министерството на отбраната трябва да е готово с анализа за това каква помощ може да предоставим на Украйна с решението на парламента за военна помощ за Украйна.

"Още вчера ви казах, че в края на седмицата ще имаме готов анализ. След като бъде подготвен този анализ, ще подготвим съответно и предложение за решение към Министерски съвет с последващо внасяне в Народното събрание, като първо ще спазим срока, който ни е зададен с решението", каза Стоянов.

България сключи тристранно споразумение с Гърция и Румъния за възстановяване на Украйна след приключване на войната. Това е станало след среща в София, в която са участвали българският зам-външен министър Велислава Петрова и зам.

"Необходима ни е още малко техническа работа в процеса  и подготовката на логистична операция, която не е никак лесна – изключително сложна е, защото това е въоръжение, което трябва да бъде транспортирано от една точка до друга, както на територията на страната, така и извън територията на страната. Но преди да коментирам каквото и да е, би следвало на Народното събрание да вземе решение по отношение на нашето предложение. Чак след това мога да коментирам какво точно е.", добави той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата