Медия без
политическа реклама

Военният министър: Украйна иска системи за ПВО, но ние нямаме излишни

Установен е човекът, който хакна сайтове на институции в България, съобщиха от прокуратурата

16 Окт. 2022Обновена
Системи за ПВО по време на военен парад в София.
Системи за ПВО по време на военен парад в София.

Украйна е поискала отново тежко оръжие от България чрез посланика си и военния си министър, като най-желани са системи за противовъдушна отбрана. Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов пред Нова тв. От неговите думи обаче се разбра, че поне Министерство на отбраната няма никакво намерение да откликне на украинската молба, защото няма излишно оръжие. 

Внасяме проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, веднага след свикването на Народното събрание. Това обяви в официална позиция Демократична България.

"България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако имахме, армията нямаше да среща такива трудности. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности", коментира Стоянов  и попита: „Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?”.

България пропусна да се докаже като достоен член на НАТО, както и възможността да се сдобие за нула време със съвременно западно въоръжение.

Стоянов обяви, че има сигнали от Украйна, с които настояват страната ни да помогне с оръжие. „Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам - България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си”, категоричен бе военният министър.

В материал, който описва как Русия търси нови попълнения и тактики за войските си в Украйна, Би Би Си коментира, че американският министър на отбраната Лойд Остин е на обиколка в Европа, по-специално в България и Словакия, за да обсъди със съюзниците на НАТО „системите за

ХАКЕРИ

Кибератаките срещу сайтове на институции в България са заради замесването на името на страната ни във взрива на Кримския мост, обяви още служебният министър на отбраната.  "Сайтът на Министерство на отбраната беше атакуван, имаше кибератака. Беше отразена добре. Лично мое мнение е, че замесването на името на България във взирва на Кримския мост, заедно с кибератаките, са свързани действия.

Това не е случайно. Може би някой ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България затова, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка България не е е участвала нито във взрива, но в крайна сметка хакерската атака беше отбита успешно. Проблем със сайта на Министерство на отбраната нямаше", заяви Стоянов.

В същото време зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи за БТА, че вече е установено конкретното лице, което е извършило хакерските атаки срещу сайтовете на държавните институции. "Конкретно лице с конкретен адрес, адресът е на територията на Руската федерация", уточни Сарафов. Той допълни, че предстоят действия за правна помощ във връзка с разследването.

Сайтовете на редица министерства и президентството бяха атакувани от хакери днес, като групата зад опита се представя за руската KILLNET. Атаката е била овладяна, а ГДБОП и ДАНС проверяват случая.

 

ФЛАНГ

Министърът на отбраната обясни, че Източният фланг на НАТО вече е подсилен: „Има четири многонационални бойни групи - България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата концепция, съгласно която бяха създадени батальонните бойни групи. България не прави изключение”, уточни Стоянов, който подчерта, че страната ни не е слабото звено в НАТО.

Той коментира и, че ядреното оръжие се разглежда като възпиращо, а не нападателно. „Заплахите, които идват от Русия, трябва да се приемат сериозно. Аз лично се надявам, че разумът ще надделее и едва ли ще се допусне достигане до ядрена война. Защото в такава победител няма да има”, смята той. НАТО започва тренировки за защита при ядрен удар. Министърът на отбраната обаче поясни, че те са рутинни. „Нищо чрезвичайно няма в случая”, заяви Стоянов.

"Българските политици могат да приземят бойната ни авиация, като откажат да чуят експертите за пореден път. В момента ударната ни авиация се намира в изключително тежко състояние”, предупреди той. Стоянов каза, че с МиГ-29 можем да охраняваме въздушното си пространство до края на 2023 г. И то при съществено условие - да успеем да доставим вече договорените двигатели. „В момента подготовката на летателния състав е изключително ниска. Хората не летят достатъчно. Изключително рисково е всяко излитане и кацане с нашите самолети. Не заради техниката, а защото нямаме достатъчно изправна техника, за да подготвяме летателния състав”, добави министърът.

Той подчерта, че инсинуациите как служебното правителство купува „Грипен”-и са меко казано неуместни. „Противопоставянето на експертизата с политиката доведе до това, че в момента ние нямаме западен самолет, с който да носим бойното си дежурство. Ако бяха послушали експертизата, в момента щеше да има”, каза още министър Стоянов. Според него да дойде съюзна държава, която да носи дежурствата на авиацията ни, ще бъде „срам”.

Адм. Емил Ефтимов: Бойната готовност на армията ни не е повишена, но се изпълняват мероприятия по повишена бдителност

Войната в Украйна е дестабилизиращ фактор, не само за нашия регион, но и за цяла Европа. Това заяви пред БНР адмирал Емил Ефтимов, който е началник на отбраната. „Военните действия се водят близо до зоната на отговорност на Алианса и до нашата граница. Това е предпоставка за повишаване на рисковете за националната сигурност. Но в момента пряка военна заплаха за България и страните от Алианса не съществува", каза той и добави: "Не е повишена бойната готовност на българската армия, но се изпълняват мероприятия по повишена бдителност, за да се минимизират всякакви рискове".

„Предприемаме засилена стратегическа отбрана на нашата критична инфраструктура.  Защитата на националните стратегически обекти тези от критичната инфраструктура са както обект на нашата национална система, така и на интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, в която участват и формирования на българската армия", каза Ефтимов

По негови думи е усилено наблюдението, работи се по ранното предупреждение, не само на наша територия, но и на съседните държави. "Това е една комплексна система, която не предполага разполагане на допълнителни сили и средства към настоящия момент. Те обаче са в готовност и когато се оцени, че има нужда от такива действия, те ще бъдат предприети“, заяви той.

„След инвазията в Украйна редица държави предприеха мерки по усилване на отбранителния си потенциал. Германия отдели допълнително 100 млрд евро. Ние сме в контакт с началниците на отбраната на НАТО. На последната ни среща, която се проведе в Талин, тази инициатива беше обявена. Така се създава възможност за колективно придобиване на способности за противовъздушна отбрана. Важно е, че ще имаме общи процедури“, коментира началникът на отбраната.

Адмирал Емил Ефтимов не се ангажира с конкретен коментар на твърдението на министъра на отбраната - Димитър Стоянов, според когото няма какво толкова да изпратим на Украйна, защото съществува проблем с поддръжката на техниката, а и тя е ограничена от финансовите възможности на нашата страна. 

"Надявам се ,че партиите ще влязат информирани в дебата по тази тема“, отбеляза той. След началото на войната в Украйна модернизирането и придобиването на нови отбранителни способности е много труден и дълъг процес, дори да имате финансовите средства за това, отбеляза още началникът на отбраната, каза той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?