Медия без
политическа реклама

Демократична България внася решение за изпращане на оръжие за Украйна

ДБ остро атакува президента за отказа му да се присъедини към останалите държавни глави за членството на Киев в НАТО

05 Окт. 2022
БГНЕС

Внасяме проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, веднага след свикването на Народното събрание. Това обяви в официална позиция Демократична България. Макар и това да не се посочва конкретно, то очевидно в случая се има предвид изпращането на военна техника, каквио искания имаше на няколко пъти от страна на Киев.

Българският парламент вече веднъж гласува за даването именно на "военно-техническа помощ" за Украйна. Това стана при предишния състав на Народното събрание. Тогава това беше ограничено до евентуален ремонт на украинска бронирана техника в българските военни заводи. Нещо, което не е известно да се е случило и до момента.

В името на спасението на управляващата коалиция парламентът отказа да предостави официално оръжие на Украйна.

Сега очевидно ДБ иска парламентът да заяви ясно, че ще предостави оръжие, включително и тежко въоръжение на Украйна.  

"Позорно е България и Унгария единствени да не подкрепят Украйна с пряка военна помощ. Това става особено наложително, след като Путин анексира 15% от територията на нападнатата страна. Веднага след свикването на Народното събрание парламентарната група на “Демократична България” ще внесе решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна", се посочва в сегашната декларация на партията.

България пропусна да се докаже като достоен член на НАТО, както и възможността да се сдобие за нула време със съвременно западно въоръжение.

Само преди дни стана ясно, че украинският посланик Виталий Москаленнко отново е поискал тежко въоръжение от военният министър Димитър Стоянов, но той му отказал. "Беше повдигнат отново въпроса за конкретен вид въоръжение. Отговорът ми беше кратък и ясен: Има решение на парламента, ние няма как да го погазим", обяви шефът на МО. 

Някои страни от Северноатлантическия алианс са нерешителни по отношение на доставките на тежки оръжия за Украйна, заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте пред изданието “Политико” в кулоарите на срещата на върха на НАТО в испанската столица.

"Категорично настояваме президентът Румен Радев да не заема еднолично и зад гърба на обществеността позиции по ключови за евроатлантическата принадлежност и достойнство на страната въпроси", посочват още от ДБ.

Българският президент не само не подписа съвместното изявление на 9-те президенти от Централна и Източна Европа, но и изненадващо пусна официално съобщение, в което се обявява срещу тяхната теза за членството на Украйна в НАТО.

Остро осъждаме решението му да бъде единственият държавен глава от Централна и Източна Европа, който отказа да се присъедини към президентите на Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония и Черна гора, подписали на 2 октомври декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на суверенна Украйна. Нещо повече, българският президент укри този свой акт и едва впоследствие обяви мотивите си за него, добавят още от Демократична България.

 

Според тях "отказът да положи подписа си под съвместния документ заедно с лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа е всъщност отказ България да изрази пълната, включително военна, подкрепа за Украйна, отказ да заклейми и поиска съд за престъпленията на агресора, отказ да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна". В декларацията се добавя и, че българският президент трябва да разбере, че няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация.

След срещи с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и с канцлера Олаф Шолц българският президент Румен Радев заяви в Берлин пред журналисти, че се е противопоставил на износа на българско оръжие за Украйна.

От партята настояват държавният глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност с легитимното политическо представителство на формациите от новоизбраното 48-о Народно събрание в него и той да обсъди рамката на позициите на българската държава по всички въпроси, свързани с войната срещу Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО. Окончателната дума по нея има единствено Народното събрание, добавят от ДБ.

Девет президенти на страни от Централна и Източна Европа призовават за повече помощ за Украйна.  В съвместно изявление държавните глави потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

В същото време, служебният министър на външните работи Николай Милков се присъедини към тезата на Радев и определи като рискована инициатива и "малко предварителна" декларацията, с която лидерите на 9 държави от Централна и Източна Европа поискаха ускореното присъединяване на Украйна в НАТО.

Той изтъкна, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ползва изключително умерена комуникация по темата, а позициите на България се придържат към тази реторика. "Не виждам реална полза - можехме да подкрепим тази декларация, от която нищо не следва. И да не подкрепим, пак нищо няма да последва. Виждаме и че редица други държави като САЩ, Франция, Германия, Италия, Великобритания се придържат към комуникацията на Столтенберг", заяви Милков.

Той обяви, че подобни решения изискват формат Среща на върха на 30-те държави-членки на НАТО. Такава среща предстои, така че там тези въпроси ще бъдат поставени. Освен това, молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО все още не е разпространена сред страните-членки, допълни Милков.

"НАТО ясно заявява, че няма да става част от военните действия в Украйна - това е рамкова теза, в която се решават всички въпроси. Така че акцията на тези държави е малко рисковано да не доведе до пукнатини, а силата ни е в нашето единство.", коментира още външният министър

Той допълни, че реакцията на България може би дава аргументи на някои хора да кажат, че не сме последователни в подкрепата си към Украйна и в отговор на това прочете благодарствено писмо от представител на украинските власти за твърдата и последователна подкрепа.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата