Quantcast

Медия без
политическа реклама

В НАТО проверяват кой още не доставя оръжие на Украйна

Лидерите на Алианса обсъждат втори ден колективния отговор срещу заплахите от Русия

30 Юни 2022Обновена
УНИАН
Германска 155-мм самоходна гаубица на фронтова позиция в Украйна

Някои страни от Северноатлантическия алианс са нерешителни по отношение на доставките на тежки оръжия за Украйна, заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте пред изданието “Политико” в кулоарите на срещата на върха на НАТО в испанската столица. Лидерите на Алианса обсъждат днес на заключително заседание колективния си отговор срещу заплахите от Русия за мира и сигурността в Европа и света.

"Все още виждате, че има страни в (...) НАТО, които не са решили", каза Рюте, визирайки доставките на тежки оръжия за Киев. Според изданието той не е назовал конкретни държави, защото те "със сигурност няма да го направят", но е добавил, че "всички знаят точно за кого става дума". "Много е важно Украйна да получи достатъчно тежко въоръжение", каза Рюте.

България е от държавите, които официално се въздържат да пращат на Украйна "дори един патрон", както твърди вицепремиерката от БСП и министърка на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

"Изключително важно е всички страни, които все още имат нещо "на рафта", да го доставят (на Украйна)", заяви нидерландският правителствен ръководител. "Това може да означава, че през следващите месеци няма да сте в състояние да защитите напълно територията си, но в момента е важно да дадем приоритет на Украйна".

Днес отделните държави посочват с какво конкретно могат да подсилят Украйна в съпротивата ѝ срещу руската агресия. Нидерландия и Германия вече обявиха, че ще изпратят незабавно тежки оръжия. Германия, която дълго се колебаеше, сега е по-решителна и ще добави още 6 самоходни гаубици към вече предоставените 12 броя 155-милиметрови Panzerhaubitze 2000. Нидерландия не посочи вида оръжие, но обеща също да бъде тежко. Отделно германският канцлер Олаф Шолц пое ангажимент за усилване на Бундесвера: "За Германия това означава, че ще продължим да увеличаваме нашия принос по суша, море и въздух“, каза Шолц пред репортери в края на срещата на върха на НАТО в Мадрид. По думите му Германия постоянно ще поддържа регионални военноморски специални сили в Балтийско море, танкова дивизия с численост 15 хиляди души и 20 военноморски подразделения.

Канада се ангажира да подсили присъствието на НАТО в Латвия до бригада, която ще бъде част от силите за бързо реагиране на Алианса срещу евентуално руско нападение. 

Франция скоро ще достави на Украйна още шест самоходни гаубици "Сезар", за да й помогне в битката й срещу Русия, заяви френският президент Еманюел Макрон на срещата на високо равнище на НАТО в Мадрид.

Макрон заяви също, че източният фланг на НАТО ще бъде подсилен и с френски военен контингент, предаде ТАСС. Той добави, че страните от НАТО са решили да увеличат своята икономическа, хуманитарна и военна помощ за Украйна, като подчерта, че "ще продължим да подкрепяме Украйна дотогава, докато се налага".

Президентът на САЩ Джо Байдън саяви, че "през следващите няколко дни" ще бъдат обявени 800 млн. долара за ново въоръжение за Украйна. "Възнамеряваме да обявим още над 800 млн. долара" за противовъздушна отбрана, артилерия, системи за противодействие на батареите и други оръжия, каза той пред репортери на срещата на върха на НАТО в Мадрид. "Ние ще подкрепяме Украйна и всички съюзници ще я подкрепят, докато е необходимо, за да се уверят, че тя няма да бъде победена от Русия", каза той.

РАДЕВ ГОВОРИ С РЮТЕ ЗА ... ШЕНГЕН

Държавният глава Румен Радев проведе в Мадрид разговор с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте за перспективите за последващо развитие на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество, което да допринесе за модернизацията на българската икономика. Двамата участват в срещата на върха на НАТО, която се провежда в испанската столица, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на разговора бяха обсъдени и теми от дневния ред на Европейския съюз, включително възможните подходи за приемането на България в шенгенското пространство. Не се съобщава нищо за главната тема: заплахата от Русия и военната помощ за Украйна.

Разговорът между двамата бе проведен в кулоарите на срещата на върха на НАТО в испанската столица, отбеляза президентството.

КОМЕНТАР В РУСИЯ

Западът и Русия демонстрират, че са готови за продължително противопоставяне в Европа, а и не само там. Ако съдим по решенията на мадридската среща и руската реакция, отношенията между Русия и колективния Запад ще бъдат разрушени изцяло. Все още има пространство за по-нататъшното им влошаване, независимо от усещането, че няма вече накъде, пише днес руският вестник "Комерсант".

Противниците очевидно не желаят челна конфронтация, но борбата между тях може да засегне редица "сиви зони". Украйна не е единствената страна, чиято територия първо стана регион, в който Русия и Западът си съперничеха за влияние, а после се превърна в бойно поле. Към условната сива зона спадат още Молдова и Грузия. Тези постсъветски държави се ориентират към Европейския съюз (Тбилиси все още разчита и на членство в НАТО), но скоро не ще могат да влязат там. А значи Москва може би ще се опита да ги върне в своята сфера на влияние, разсъждава всекидневникът.

Ключови думи:

НАТО, Украйна, Русия, оръжия

Още по темата