Медия без
политическа реклама

Радев се обяви срещу позицията на 9-те президенти за Украйна в НАТО

Той не само не подписа изявлението на всичките си колеги от Балтийско до Черно море, но и официално се противопоставя на част от тезите им

03 Окт. 2022
Прессекретариат на президента

Българският президент не само не подписа съвместното изявление на 9-те президенти от Централна и Източна Европа, но и изненадващо пусна официално съобщение, в което се обявява срещу тяхната теза за членството на Украйна в НАТО.

"Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа", се казва в официално съобщение на държавния глава.

Девет президенти на страни от Централна и Източна Европа призовават за повече помощ за Украйна.  В съвместно изявление държавните глави потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Ден по-рано, девет президенти на страни от Централна и Източна Европа - тези на Румъния, Чехия, Полша, Северна Македония, Латвия, Литва, Естония, Словакия и Черна гора, излязоха със съвместно изявление, с което призоваха за повече помощ за Украйна и обявиха, че потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. 

В документа те написаха още: „Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Ние силно подкрепяме решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна".

Именно срещу това последното очевидно се обявява Радев. "България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната", пише в официалната си позиция Румен Радев.

Украйна подава молба за присъединяване към НАТО по ускорен начин, каза президентът Зеленски след заседанието на Съвета за национална сигурноост и отбрана. Де факто вече си проправихме път към НАТО", заяви той.

"Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави."

Изявлението в неделя е подписано от всички президенти от Балтийско до Черно море. То е подкрепено включително и от държавните глави на Северна Македония и на Черна гора.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Преди няколко дни, Канада първа обяви, че подкрепя кандидатурата на Украйна за членство в НАТО. Това обяви канадският външен министър Мелани Жоли "Нашата позиция не се е променила. Вярваме в политиката на отворените врати на НАТО и винаги сме били за Украйна в НАТО", каза Джоли.

Това се случи, след като самата Украйна обяви, че подава молба за присъединяване към НАТО по ускорен начин. Президентът Зеленски обяви след заседанието на Съвета за национална сигурноост и отбрана: "Де факто вече си проправихме път към НАТО". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори най-общо, че "всяка демократична държава има право да кандидатства за членство в НАТО, но решението ще бъде взето с консенсус от всички 30 страни членки на Алианса".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата