Медия без
политическа реклама

България дава на Украйна бойно и учебно оръжие

Съюзник от НАТО ни предложи техника за Сухопътни войски, обяви още Димитър Стоянов

13 Дек. 2022
Комисията по отбрана на НС гласува за даване на военна помощ за Украйна
БГНЕС
Комисията по отбрана на НС гласува за даване на военна помощ за Украйна

Въоръжението, което се предоставя е в две насоки, в два списъка. В първия списък, който е големият по обем е директно предоставяне на Украйна, а вторият списък е за тренировъчната мисия в Полша или Германия според потребностите на украинската страна. Категоричен съм, че това, което се предоставя и в двата списъка, няма по никакъв начин да накърни отбранителните способности на нашата армия.

Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов след заседанието на комисията по отбрана, на което бе приет за второ четене законопроекта за ратификация на споразумението за предоставяне на военна помощ между България и Украйна, цитиран от БГНЕС. "За" гласуваха 13 депутати, двама се обявиха "против", а един се въздържа.

Това, което Министерски съвет предложи и гласуваха в парламента е леко стрелково оръжие и боеприпаси за обучение на украинската армия, а не за бойни действия, така е записано". Това заяви днес пред бТВ премиерът Гълъб Донев.

Само преди дни премиерът Гълъб Донев обяви: "Това, което Министерски съвет предложи и гласуваха в парламента е леко стрелково оръжие и боеприпаси за обучение на украинската армия, а не за бойни действия, така е записано". Сега става ясно от думите на военния министър, че все пак по друг списък се дава въоръжение директно на Украйна.

Списъкът на оръжието е държавна тайна, но по думите на военния министър Димитър Стоянов Министерството на отбраната предоставя на Киев оръжия, които са в топ 3 на украинските искания. Стоянов не даде повече подробности, освен че България не предоставя ракети С-300 , самолети и хеликоптери. 

Председателят на Комисията по отбрана в НС Христо Гаджев пък обяви, че предоставяме на Украйна военна помощ, която ще помогне за защитата от дронове на украинските градове, а икономическият министър Никола Стоянов заяви, че ще давама леко стрелково оръжие и боеприпаси. 

Във вторник, военният министър Димитър Стоянов обясни, че след ратификацията в Народното събрание има още една стъпка. "Да има указ на президента, който да потвърди закона за ратификация. Решението е на президента, нека да го оставим да вземе своето решение. Това е детайл, преди който детайл ние няма как да предоставим военното имущество на украинската страна", отбеляза той.

След пет часа пререкания народните представители одобриха проекта на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, както и двустранното споразумение, с което безвъзмездно да предоставим на Киев въоръжение, техника и боеприпаси.

Стоянов каза, че един съюзник е изявил желание да ни предостави техника, но това е в начален етап и поради тази причина министърът отказа да даде повече подробности. "За Сухопътни войски става въпрос", допълни той.

България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия като военна помощ. Това се разбра от изявление на министъра на отбраната Димитър Стоянов след днешното секретно заседание на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата