Медия без
политическа реклама

България праща на Киев оръжие за обучение, а не за бой

Съпредседателят на ПП Асен Василев е гласувал "въздържал се" за военната помощ за Украйна

10 Дек. 2022Обновена
БГНЕС

"Това, което Министерски съвет предложи и гласуваха в парламента е леко стрелково оръжие и боеприпаси за обучение на украинската армия, а не за бойни действия, така е записано". Това заяви днес пред бТВ премиерът Гълъб Донев. Изявлението му хвърли странна светлина какво дава всъщност България на Украйна. Списъкът на оръжието е държавна тайна, но по думите на военния министър Димитър Стоянов Министерството на отбраната предоставя на Киев оръжия, които са в топ 3 на украинските искания. Стоянов не даде повече подробности, освен че България не предоставя ракети С-300 , самолети и хеликоптери. Вчера, когато парламентът гласува помощта на закрито заседание, не изтече информация, която да потвърждава думите на премиера.

Днес ГД "БОЕЦ" попита: 

"Гълъб Донев: "Това, което Министерски съвет предложи и гласуваха в Парламента е леко стрелково оръжие и боеприпаси за обучение на украинската армия, а не за бойни действия, така е записано".

Kiril Petkov, Христо Иванов , това вярно ли е? Ако Донев лъже, то трябва да бъде разобличен незабавно и да му се потърси отговорност. Незабавна оставка. Ако обаче е вярно, затова ли беше засекретена информацията? Затова ли се борим от половин година? Това ли е "военната помощ"? Това ли искат украинците? Украйна воюва от десет месеца и отблъсква агресорите с цената на десетки хиляди жертви, а ние ще ги обучаваме и ще им даваме оръжие и боеприпаси за "обучение"?"

Днес в 17 ч. гражданското движение организира демонстрация пред Руския културен център на ул."Шипка" срещу "пълзящата путинизация и да отбележим Решението за предоставяне на военна помощ на Украйна, което е наша обща битка. Елате и кажете на бойците и гражданите каква е истината! Тя не трябва да се крие. Не искаме да нарушавате закона и да изнасяте засекретена информация, а да кажете, Гълъб Донев лъже ли, или не!" Очаква се по същото време там да бъде руският митрополит Антоний, който е и външен министър на Московската патриаршия. 

Социалните медии се развълнуваха от поредното странно гласуване на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Докато парламентарната група подкрепи оръжейната помощ, Василев гласува въздържал се. Преди няколко месеца гласува против новата покупка на изтребители F-16, оправдавайки се със състоянието на бюджета. На неговата намеса "ЛУКойл" дължи издействаната дерогация до края на 2024 г. да внася руски петрол. 

 

 

Ключови думи:

Гълъб Донев, оръжие, БОЕЦ

Още по темата