Медия без
политическа реклама

Тагарев: МО е изпълнявало указанията на Радев за Украйна

Ще оказваме помощ, докато Русия не загуби войната, изтъкна военният министър

11 Юни 2023
bTV

Новият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев обвини служебното правителство, че не е изпълнявало решението на Нардното събрание от 9 декември за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, а е изпълнявало указания на президента Румен Радев. 

"Решението от 9 декември: първа точка е изпълнена; седма точка - за опресняване на боеприпасите, е изпълнена в някаква степен. Не е изпълнена 6-а точка - Министерският съвет да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, съобразно заявената от нея необходимост и българските възможности - заяви Тагарев пред bTV. - Имаше по този повод имаше многократни изявления на държавния глава и министерството на отбраната действаше според тези изявления, а не според решенията на Народното събрание".

Според Тагарев възможностите за помощ към Украйна въобще не са изчерпани. "Очакваме по-конкретни документи за исканията и детайлен анализ какво е налично и какво можем да предотавим. Но гарантирам, че можем да предоставим помощ, има допълнителни въможности", допълни министърът. 

Той разкри също така, че досега оказаната от България помощ за украинската армия все пак е била оценена доста високо от Украйна и съюзниците ни в НАТО, защото е съответствала на украинските потребности.

А що се отнася до това как ще продължим да помагаме Тагарев каза: "Продължаваме да изпълняваме решението от 9 декември. Ще оказваме не само материална помощ, но и за подготовка на украински военнослужещи, която ще е или у нас, или на територията на страна съюзник, но в никакъв случай не и в Украйна. Самолети МиГ-29 нямам информация да са търсени в последно време от нас. Полша и Словакия доставиха на Украйна, а после бе сформирана авиационната коалиция от съюзници, която се обедини около доставки на F-16 и други бойни самолети, и като че Украйна вече не проявява интерес към МиГ-29. Ако все пак поискат, вече е въпрос на обсъждане".

При посещението си в Брюксел тази тези дни Тагарев ще заяви, че България вече е различна в позицията си и ще се присъедини към общата поръчка за закупуване на муниции за украинската армия, от която служебното правителство странеше.

"Досега позицията на служебните кабинети бе "да правим нещо, понеже ни задължиха от Народното събрание". Но ние много добре разбираме, че нашата сигурност зависи пряко от хода на войната в Украйна и това е помощ и от стратегически съображения. Докато Русия не загуби войната и не бъде принудена да седне на масата за преговори и Украйна не освободи всички свои територии, няма да има сигурност за нас - добави Тагарев. - Освен това тук става въпрос и за инвестиции в нашата отбранителна промишленост."

Проф. Тагарев обяви също така, че смята за изтегли някои документи, които вече са внесени в Народното събрание от неговия предшественик - служебния министър Димитър Стоянов. 

Един от тях е инвестиционната програма на МО. "Това са проектите за развитието на армията за следващите десетина години и са на стойност доста милиарди лева - каза Тагарев. - Първо - тряба да се запозная задълбочено с програмата и какво пердставлява, и второ - изненадващо и двете приложения в тази програма бяпа засекретени. А това, че изтеглям програмата няма да забави по никакъв начин модернизацията".

Министърът смята, че ще успее да постигне бюджет за армията като миналогодишния, а за догодина целта е той вече да достигне 2% от БВП.

Министър Тагарев пред bTV:


Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Тодор Тагарев

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?