Медия без
политическа реклама

Тагарев: МиГ-29 ще летят до идването на F-16 и дори малко повече

Военният министър обяви още, че не той е "ябълката на раздора", че няма разработка срещу Атанасов и че МО не е транспортна фирма

29 Март 2024
МиГ-29
Уикипедия
МиГ-29

Военният министър Тодор Тагарев изненадващо обяви, че е в ход процедура за още 6 двигателя за българските МиГ-29, както и че съветските самолетит не само ще летят до идването на F-16, но и дори след това и едновременно с тях. В интервю за БНТ той обяви още, че не той е бил "ябълката на раздора" при провалените преговори за ротацията, че Министерство на отбраната не е транспортна фирма и се е справила с логистиката за 100-те БТР-и за Киев, както и че военното разузнаване няма разработка срещу лидера на ДСБ Атанас Атанасов, както последния твърди.

"За нови бойни самолети говорим от близо 15 години. В рамките на моя мандат ние сключихме договор за ремонт на 6 двигателя за Миг 29 и на два агрегата, които съгласуват работата на двигателите, което ще даде възможност да бъдат вдигнати и поддържани няколко самолета. Направили сме всичко възможно тези самолети да летят до пристигането на F-16 и дори малко повече. В ход е процедура за още 6 двигателя за Миг-29, което ще реши проблема", обяви Тагарев. Първите два самолета F-16 се очаква да пристигнат през пролетта на 2025 г.

През април м.г. МО пусна поръчка за ремонт на 6 двигателя. Първоначално тя бе спечелена от българския  "ТЕРЕМ – Холдинг" ЕАД, която е собственост на МО, с подизпълнител Луцкия ремонтен завод "Мотор" в Украйна. 90 на сто от дейностите трябваше да се направят в Украйна. Офертата беше за близо 15,5 млн. лв. без мито и ДДС. Само месец по-късно обаче "ТЕРЕМ" отказа да подпише договора и се отказа от поръчката.

Тогава бе сключено споразумение с втория в класацията - полската фирма Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A.. Тя предложи обща цена от 9 552 000,00 евро (18 682 088,16 лева) без мито и ДДС за извършване на основен/капитално-възстановителен ремонт на шест броя двигатели. 

Сега не стана ясно кой ще направи ремонта и на още 6 двигатели, което означава удължаване на живота на 3 самолета. България разполага с малко повече от дузина МиГ-29, като от тях обикновено летят не повече от 6-7. Само в Украйна, Русия и Беларус може да се търси ремонт с лиценз, а пък двигатели могат да дадат същите държави плюс Полша и Словакия. Братислава обяви, че дава всичко свързано с МиГ-29, на Украйна. Същото стори и Полша, но тя запази няколко бройки и вече ни предостави преди повече от година два двигателя. Всичко това обаче е недостатъчно за поддържане на самолетите до 2029-2030 г., когато се предполага, че ще могат да се използват закупените от България за около 5 млрд. лв. от САЩ 16 изтребители F-16. 

МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО.  Аз говоря от години, че ако има война, българските МиГ-29 ще бъдат приземени за секунди, те не могат да участват в съюзни операции".  Това заяви пред БНР проф.

Тагарев отчете сега и още няколко проекта. Той обяви, че от произвежданите два нови кораба, единият  вече е на вода, а следващата година той ще бъде готов. "Една година по-късно и следващия боен кораб. Машините "Страйкърс" започват да се появяват след около година и половина. В много напреднала фаза сме за придобиването на радари. Отделни родови войски получават ново въоръжение.", каза военният министър в оставка.

По думите му основната промяна, която се случи по време на управлението на кабинета Денков е, че "България отново успя да се позиционира, че ние сме част от НАТО и че разбираме, че Русия е агресор и имаме морален и стратегически интерес на помогнем на Украйна."

Тагарев отрече да е станал "ябълката на раздора" в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ново управление, които претърпяха провал. "Аз имам пълно доверие на акад. Денков и той ме увери, че моето име по време на преговорите не е споменавано", каза той.

Тагарев призова българското общество да няма притеснения, че даваме прекалено много от бойната ни техника на Украйна. "Определено не даваме всичко. Кабинетът разбира, че помощта за Украйна е инвестиция в нашата собствена сигурност. Няма защо да се притесняват хората в загуба на бойни способности."

Попитан как се променила българската армия за 20 години в НАТО, Тагарев отговори: "В сравнение преди 20 години определено армията е много по-добре подготвена да действа съвместно с нашите съюзници, за да спрем всеки един потенциален агресор и да отбраняваме нашата територия и територията на нашите съюзници, ако това се наложи. Няма необходимост сами да гарантираме нашата сигурност, да инвестираме огромни средства, каквито инвестирахме преди 1989 г.. Всички увеличаваме разходите за отбрана, увеличаваме отбранителните си способности, но отново ние сме по-добре подготвени да действаме заедно и да гарантираме общата ни сигурност".

По негови думи "има за съжаление част от нашето общество, което не разбира какво означава НАТО за нашата сигурност и търси други варианти". "Определно мога да кажа, че тези вариантине съответстват на българския национален интерес, те не предлагат никаква алтернатива. В края на миналата години 18 страни членки на НАТО съобщиха, че постигат 2% от БВП за разходи за отбрана. Разходите в Европа за отбрана ще се увеличат. Това е нормално. През годините САЩ увеличаваше дела на финансовото си участие в НАТО. Но Европа разбра, че трябва да приеме своя дял от способностите на съюза за възпиране и отбрана.", каза той.

Малко повече от месец след като военният министър Тагарев обяви, че "Операцията е в ход", българската бронирана техника е на път наистина да потегли за Украйна.

Тагарев коментира и темата със забавеното изпращане на обещаните БТР-и за Украйна. "Това е преекспонирано политически, категорично мога да заявя. Последното решение, което беше публикувано в Държавен вестник и което ни дава възможност да стартираме процедуряата беше на 2 януари тази година. Атаките срещу мен започнаха много по-рано", заяви той и добави: "Ако някой си мисли, че могат да се транспортират над 100 машини за една или две седмици, значи не живее в този физически свят. Успяхме да организираме процеса за около 3 седмици, след това започна събирането на машини от страната, което отне около 4 седмици и около 3 седмици отне товаренето, укрепването и изпращането на тези машини. Тоест за около 2 месеца ние свършихме тази работа. Някой е говорил миналата година и че е имало междинно решение, не значи, че това е стартирало процедурите. Армията не е транспортна фирма."

Тагарев отрече и военното разузнаване да има разработка срещу лидера на ДСБ Атанас Атанасов, както последния твърди. Това не е свързано с политици, каза шефът на МО, като припомни, че военното разузнаване има различни правомощия. "То работи навън", каза Тагарев, под чиято шапка е Служба "Военно разузнаване".

Преди няколко дни Атанасов обяви. "Аз бях този, който най-много настоява да има реформи в службите, предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща - разработка от военното разузнаване срещу мен. Тази стара история, когато някой поиска реформи в службите, да започнат да го разследват". Затова той бил сигнализиран от депутати ог ГЕРБ и ДПС за тази разработка. "И знаете ли защо - за да бъда сплашен, за да ми бъде казано - не се занимавай с това", твърдеше Атанасов. Часове по-късно от„Военно разузнаване“ отговориха със съобщение на сайта си, че службата не разработва български граждани "в смисъла, който влага в интервюто си господин Атанасов". "Най-вероятно конкретното изявление е породено от сигнала, който Служба „Военно разузнаване“ подаде до компетентните органи относно предполагаем опит на външни лица за склоняване на служители на българското военно разузнаване към престъпления по смисъла на Наказателния кодекс за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация". "За пореден път се прави опит за уронване на престижа на българското военно разузнаване и накърняване на достойнството и безспорния професионализъм на всички служители, изпълняващи задачите си в сложната среда за сигурност", посочваха от Служба "Военно разузнаване".

Ключови думи:

Тодор Тагарев, МиГ-29, F-16

Още по темата