Медия без
политическа реклама

Тагарев: Българските МиГ-29 ще са цели за НАТО при война

Те не разполагат със система "свой-чужд" и при конфликт ще бъдат приземени за секунди, защото иначе ще пречат, обясни военният експерт

27 Март 2022
стопкадър TV1

"МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, българските МиГ-29 ще бъдат приземени за секунди, те не могат да участват в съюзни операции". Това заяви пред БНР проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, военен експерт и преподавател. 

Президентът Румен Радев поиска охраната на въздушното ни пространство да става от български самолети с български екипажи.

"НАТО провежда в момента операция за засилен контрол на въздушното пространство на източния фланг на Алианса със самолети на Румъния, Гърция, вероятно и на Турция, с американски изтребители, разположени в Румъния, с разузнавателна и изтребителна авиация, разположена на авионосните групи в Средиземно море. В тази операция ние не можем да участваме. Ако се опитаме да се включим, ще нарушим нейното провеждане, защото нашите изтребители така и не станаха оперативно съвместими за 18 години в НАТО. Те нямат системата "свой-чужд" и биха били разглеждани от нашите съюзници като цели", обясни той. На практика неговите думи означават, че при конфликт, българските МиГ могат да бъдат сваляни, защото не могат да бъдат разпознати като свои.

САЩ ще използват Александруполис като пункт за разполагане на около 3000 души персонал и оборудване, които ще бъдат разположени в съседна България и Румъния, граничеща с Украйна, съобщава гръцкото издание „Катимерини“, цитирано от БГНЕС.

Според Тагарев съюзниците на България в НАТО вече са поели контрола върху въздушното пространство на страната ни.

"За нас е проблемът с липсата на оперативна съвместимост. Ако има някакво ясно определяне на зони, в които се знае, че летят български и да се знае, че там няма цели на НАТО, нашите МиГ-29 могат да изпълнят някаква задача, но това усложнява съюзната операция излишно".

Президентът Румен Радев е поставил пред американския президент Джо Байдън въпроса или да се ускори закъсняващата доставка на изтребителите F-16 за България, или да се потърси вариант за снабдяване с изтребители "втора ръка" на лизинг.

По думите на проф. Тагарев част от проблема се дължи на професионалните военни, за много от въпросите отговорността се носи от тях. "Защо до този момент няма решение на проблема "свой-чужд"? Политиците минават и си заминават. Професионалната общност от ВВС се опитва да хвърли вината върху политиците за това, че проблемът не е решен. Няма такова нещо. Произходът на факта, че все още не е намерено решение, си е в професионалната общност"     обяви бившият служебен военен министър.

Тодор Тагарев коментира и решението на лидерите в НАТО за разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария. "Задачата е да се привлекат съюзници в нашата отбрана, да се отработят механизмите на взаимодействие при евентуална агресия срещу нас, тя да се включи в отбраната на страната и най-важното е - да гарантира, че автоматично ще бъде задействан Член 5", каза той. По негови думи "затова тези батальонни бойни групи досега се изграждаха от страни на съюзници, а не от страната домакин".

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че Великобритания ще разположи свои войници в България.

"Сега нарасна рязко потребността и в НАТО беше допуснат вариантът тези батальонни групи да са смесени. Ние приехме този вариант, но отново ние ще участваме с един батальон с 500-600 военнослужещи, а тази батальонна група ще бъде от около 1500. Ние очакваме съществено присъствие на нашите съюзници"", каза Тагарев и подчерта, че може би командирът на тази батальонна бойна група ще бъде българин, но не може да се наложи в аванс едно такова решение.

Съществува възможност български изтребители МиГ-29 да бъдат ремонтирани в Полша, за да се удължи животът на самолетите. Това стана ясно от изявление на българския президент Румен Радев след среща с полския му колега Анджей Дуда, който е на работно посещение у нас.

Военният експерт изтъкна, че Русия се е провалила в постигането на своите стратегически цели във войната срещу Украйна. "Вече почти никой не си мисли, че Москва ще може да сложи ръка дори само на Източна Украйна. Единствено под въпрос е дали ще успее да осигури сухопътен коридор към Крим, което би било някакво постижение. Резултат, който Путин би могъл да представи за вътрешна употреба като победа. За света вече е ясно, че той е военен престъпник, дори Байдън вчера го нарече касапин", коментира още Тагарев.

"Сега" припомня: 

Правителството незабавно да поиска от съюзниците да поемат контрола на въздушното ни пространство, част от въздушното пространство на НАТО, включително чрез разполагане на наша територия на допълнителни изтребители от съюзни страни. Това написа преди няколко дни в профила си във Фейсбук Тодор Тагарев в рубрика "Какво бих посъветвал министър-председателя днес". Тагарев бе за няколко часа кандидат за военен министър на Продължаваме Промяната, а после бе анонсиран от Петков като бъдещ негов съветник, но накрая се оказа, че не е станал и това по собствено желание.

Тогава той написа, че според него българското небе трябва да се пази от НАТО, "предвид ограничената подготовка на българските летци, използването на МиГ-29 срещу агресивни действия на руската авиация е свързано с неприемливо висок риск". Като други причини той посочи:

- Първоначално назначеният ресурс на ракетното им въоръжение отдавна е изтекъл;

- Използването на МиГ-29, предвид липсата на съвместима система за опознаване „свой-чужд“, носи риск за операцията за защита на въздушното пространство на НАТО, изпълнявана от наши съседи и авиация на съюзници, базирана в Румъния и авионосните групи в Средиземно море.

Тагарев предложи и правителството да покани експерти от съюзни страни, които да оценят кои наши радиолокационни станции и зенитно-ракетни комплекси действително могат да се включат в съюзната операция, и кои трябва да бъдат спрени незабавно. Ако оценката покаже необходимост от допълнителни способности, да поискаме от съюзниците да разположат на наша територия мобилни 3D радари и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Да прекратим театъра с „българския батальон с дефицити“ и да поискаме усилване на отбраната със съюзни сили в съответствие с плановете на НАТО, коментира още той. "Войната чука на вратата. Преднамерено или не, руски дрони вече навлизат във въздушното пространство на Полша и Румъния. Сега не е време да си чешем егото. Необходима е категорична позиция за защита на суверенитета ни заедно с нашите съюзници", отбеляза тогава още Тагарев.

Още по темата