Медия без
политическа реклама

София праща на Киев повече от 100 БТР от т.нар. Възродителен процес

13 Юли 2023Обновена

Парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще предложат днес страната ни да изпрати за Украйна военна помощ - около 100 бронирани бойни машини, които ще да дойдат от резервите на МВР. Това заяви пред bTV депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. 

По-късно в кулоарите на парламента обаче Даниел Митов от ГЕРБ-СДС заяви, че бронираната техника всъщност ще е над 100 бройки.

 "След посещенията на президента Зеленски и започнатия преглед от страна на институциите в България какво може да се предостави на Украйна, за да пази териториалната си цялост, разбираме, че е възможно България да предостави и ще предостави над 100 бройки бронирана техника", обясни Митов.

Тези бойни машини са отпаднали от употреба и не са излизали от складовете на МВР, уточни по-рано Мирчев. Той очаква България да получи американска помощ, за да може да засилим своята армия. Такава оферта - да дадем техника от складовете, а да получим нови машини за МО, имало в официална кореспонденция между американската страна и президентството, но не е ясно дали тя важи и днес.

Досега България не е изпращала бронирани машини на Украйна.

Предлаганите БТР са били във вътрешни войски по времето на т.нар. Възродителен процес в България, но никога не са били използвани. Те са с отпаднала необходимост, част от тях са технически неизправни, обясни Мирчев. По думите му инициативата е подкрепена от премиера Николай Денков, министрите на МВР и отбраната, парламентарните групи на ГЕРБ и ДСП, председателя на комисията на отбраната  и Бойко Борисов.

Ивайло Мирчев коментира, че за последните 16 месеца Украйна е закупила оръжия за 5 млрд. лв. До края на годината средствата в българската хазна от Украйна могат да станат и 7 млрд. лв.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БТР, Украйна

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?