Медия без
политическа реклама

Парламентът одобри изпращането на бронетранспортьори на Украйна

Против се обявиха от "Възраждане" и БСП

Парламентът одобри допълнителното предоставяне на военнотехническа подкрепа за Украйна. С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН страната ни ще предостави на Украйна бронетранспортьори от складовете на МВР.

Преди началото на дебата Ивайло Мирчев от ПП-ДБ се опита да разбие "митовете", които се тиражират по повода. Депутатът заяви, че нито армията, нито МВР имат нужда от въпросната техника, която предстои да бъде изпратена. Това ставало ясно от становищата на двете министерства. Освен това страната ни разполага с по-модерна техника. 

По отношение на твърденията, че другите страни не изпращат такова количество оръжия, колкото ще изпратим ние, Мирчев заяви, че  до момента около 32 държави са помогнали на Киев с военна техника. "България е една от страните, които е помогнала най-малко. Северна Македония е дала самолети, танкове, хеликоптери", припомни Мирчев. И допълни, че милиардите, които Украйна е инвестирала у нас, я превръщат в един от големите инвеститори.

Мирчев заяви още, че от министерството на отбраната знаем, че е получено писмо от САЩ, с което за 100-те БТР-а, които ще изпратим на Украйна, ни се предлага компенсация от $200 млн. "Служебното правителство на Радев е отказало тези средства и не сме ги използвали. Това е тема, която министерството на отбраната и министерството на външните работи трябва да обсъдят с американската страна", обясни Мирчев.

ПРОТИВ

Съвсем очаквано от "Възраждане" се обявиха против изпращането на военно-техническата помощ. Националистите припомниха скандала с украинския сайт "Миротворец", в който бяха публикувани заплахи срещу български политици, журналисти и общественици. Ето защо, смятат от "Възраждане", Украйна не е "приятелска държава и не заслужава и един патрон". Лидерът на партията Костадин Костадинов пък заяви, че Украйна е "терористична дъжава", в която живеят "главорези", както и че "режимът в Украйна е виновен за това, което се случва там в момента".

Георги Свиленски от БСП пък изтъкна факта, че проектът на решение за изпращане на допълнителна помощ на Киев е внесен от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев. "Тази сглобка цял ден ни предлага вредни решения за България, които не касаят проблемите на българските граждани", каза Свиленски. И предложи вместо това да изпратим всички налични оръдия, които са експонати в паркове, градинки и музеи. "Виждате ли колко сте нелепи? Предлагате им (на Украйна, б.р.) неща с отпаднала необходимост. Вие постъпвате подло и лицемерно", каза соцдепутатът.

"Може да изпратите летящата чиния от Бузлуджа на Путин да се изстреля някъде", отговори Ивайло Мирчев, визирайки традиционния събор на столетницата на Бузлуджа. "Ако издържите три дни без да говорите за Русия, Путин и руски агенти, от мен имате една бутилка уиски", отвърна му Свиленски. 

От парламентарната трибуна беше повдигната темата със скандала, който се бе заформил около лидера на БСП Корнелия Нинова, че като министър на икономиката в кабинета "Петков" е изпращала оръжие на Украйна. Това предизвика пламенна реч от страна на Нинова. 

"А, бе, демократи, от ГЕРБ и ПП-ДБ, вие правовата държава признавате ли я", попита ядосано Нинова. И показа от трибуната документи, според които е осъдила на първа инстанция "лице за разпространение на неверни твърдения и обидни квалификации. Всеки, който лъже, че БСП и аз като министър на икономиката сме изпращали оръжие на Украйна, ще бъде съден. Свалете си имунитетите, страхливци, и елате в съда", заяви Нинова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?