Медия без
политическа реклама

Украйна вече използва американско оръжие за удари по руска територия

Унищожени са установки С-300/С-400 в Белгородска област

03 Юни 2024
Телеграм

Украйна веднага се възползва от разрешението на САЩ да нанася удари по военни цели на територията на Русия с американско оръжие. С помощта на системата HIMARS Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са унищожили поне две пускови установки и няколко спомагателни машини на системата за противовъздушна отбрана С-300/С-400 в Белгородска област, съобщи руският Телеграм канал "Досието на шпионина" и публикува снимка.

Ударът е нанасен на 2 юни сутринта, уточнява каналът Astra. Той твърди, че при него са ранени и трима военнослужещи.

"Тези установки често изпълняват не ролята на ПВО, а изстрелват доработени ракети С-300 по Харков и областа", коментира военният анализатор Ян Матвеев.

Вече 12 държави са разрешили ВСУ да нанасят удари по територията на Русия с тяхно оръжие. Сред тях са главните доставчици на оръжие - Франция, Великобритания, САЩ и Германия. САЩ обаче поставят условие - американското оръжие да се използва само по цели, свързани с настъплението в Харковска област. Освен това е изключено най-мощното и далекобойно оръжие - балистичните ракети ATACMS.

ВСУ могат да използват стандартния арсенал на HIMARS - ракетите GMLRS с обсег до 160 км. «В зоната на поразяване попада складове за оръжие и гориво, места с концентрация на войници и техника в Белгородска област, които по-рано заради забраната на САЩ бяха в безопасност", обяснява Матвеев.

Германия каза, че ВСУ могат да свалят бойни самолети над руска територия с предадените установки Patriot.

Франция одобри използването на ракетите SCALP-EG по летища в Курска и Белгородска области, пише BBC, като се позова на свой источник. Френският президент Емануел Макрон предложи съюзниците да разрешат удари по обекти, които се ползват за нападения в Харковска област.

Външният министър на Великобритания Дейвид Камерън първи от западните политици каза, че Украйна има право да използва британско оръжие по цели в Русия. Ракетите Storm Shadow, чийто обсег достига до 250-550 км, вече се използват за това.

Нидерландия и Дания заявиха, че не възразяват самолетите F-16, които те ще предадат на Украйна да се използват за удари по руска територия.

Разрешения са дали и Полша, Чехия, Швеция, Финландия, Литва, Латвия и Естония, но те доставят само артилерия и установки с обсег до 60 км.

Българският военен министър Атанас Запрянов също заяви, че българското оръжие няма как да се използва за удари по руска територия поради своята специфика.

Украйна ще моли съюзниците да "разширят мащаба за използване на западното оръжие в Русия", заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, цитиран от украинските медии. "Нашите партньори направиха много важна и отдавна обсъждана крачка в правилна посока към свалянето на ограниченията при използването на предоставяното оръжие за нанасяне на удари по военни обекти на територията на Русия", смята той.

Преди ден президентът Володимир Зеленски също благодари на американския президент Джо Байдън за разрешението да се използва HIMARS в руските гранични райони, но каза, че то не е достатъчно, защото извън обсега остават военни летища, откъдето излитат руски самолети, бомбардиращи украински градове.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата