Медия без
политическа реклама

Денков цяла сутрин повтаря в НС – няма да ходим на война

ГЕРБ използва изслушването му, за да отпрати още изстрели към военния министър Тагарев

29 Февр. 2024ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Цял час премиерът даваше един и същи отговор на повтарящите се въпроси на опозицията.

Народното събрание изгуби времето си тази сутрин с абсолютно безполезно изслушване на премиера Николай Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев. То беше поискано от БСП, а като повод беше посочено посещението на премиера в Украйна, както и възможността България да подпише двустранно споразумение за сигурност с Киев. На размяната на въпроси и отговори обаче не се чу нищо ново. А Денков беше принуден да повтаря непрекъснато, че няма нито планове, нито обсъждане да се изпратят войници в Украйна, защото опозицията върло се стремеше да изтръгне някакво признание за обратното.

Водачът на БСП Корнелия Нинова припомни от парламентарната трибуна изявлението на френския президент Еманюел Макрон, който не изключи възможността за изпращане на западни войски в Украйна, както и думи на премиера Денков, че България може да подпише споразумение за сигурност с воюващата страна. Тя обвини премиера, че допуска пряко въвличане на страната ни във война. "Сигурна съм, че българският народ ще излезе и ще ви помете", заплашително се обърна соцлидерът към Денков. Нинова твърдеше също, че управляващите са отрязали достъпа на опозицията до секретна информация, засягаща помощта за Украйна.

Премиерът отговори, че няма и няма да има дори разговор за пращане на войници в Украйна, и така ще бъде, докато остава на поста си. Още повече, напомни той, такова решение може да вземе само и единствено Народното събрание. "Всеки, който помага на Русия, работи срещу националния интерес на България, включително тези, които ходят на инструктаж в Москва", обърна се Денков към опозицията. Така напомни за вчерашния скандал в парламента заради депутати от "Възраждане", които отидоха на политически форум в Русия, организиран от президентската партия "Единна Русия". Той изтъкна, че думите на Макрон са си само негови. "Не се опитвайте да пъхнете думи на други ръководител на суверенни държави в нашите уста, това е цинично", обърна се премиерът към опозицията.

Тагарев трябваше да се защитава от нападки за участието си в срещата в Париж, на която президентът Макрон направи изявлението си, което разбуни духовете. Опозицията го заподозря, че е подписвал споразумения, засягащи Украйна. Министърът посочи, че това е била само работна среща за обмен на мнения, на която не е било предвидено да се подписват документи и той, съответно, не е подписвал такива. Що се отнася до прословутото споразумение за сигурност с Украйна, Тагарев заяви, че такова не се подготвя, а за да се стигне до това, ще трябва разрешението на парламента. Той сподели любопитна информация за обученията на украински военнослужещи у нас – провеждали се такива по английски език, а тренировки с оръжие нямало.

Под натиска на ИТН Денков трябваше да повтори за пореден път – но този път в лично качество, че е против да се изпращат войници в Украйна. И отново добави, че трябва да се подкрепя Украйна срещу руския агресор. "След Украйна се оказа, че може да бъде Молдова. Всеки може да се замисли кой може да бъде след Молдова", каза премиерът.

Изслушването приключи с подобаващ за този парламент скандал – с крясъци и обвинения за злоупотреба с алкохол между депутати от "Възраждане" и ПП-ДБ.

ГЕРБ срещу Тагарев – пореден рунд

Управляващите оставиха на мира Денков и Тагарев по време ни изслушването. В края му, когато депутатите можеха да вземат отношения по дискусията, герберите използваха случая, за да отправят нова порция критики към военния министър. Лидерът им Бойко Борисов вече поиска оставката му, като в това беше подкрепен от водача на ДПС Делян Пеевски.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС заговори за меморандума, подписан между военните министерства на България и Украйна, по който според него няма свършено нищо полезно. Като пример даде плановете да се обучават украински санитари у нас – нещо, което и досега не е станало. "Искаме да видим резултати и искаме да ги видим навреме", каза Гаджев, който оглавява парламентарната комисия по отбрана. И настоя решенията на Народното събрание за военна помощ за Украйна да не се изпълняват с месеци закъснение.

Депутатът от ГЕРБ-СДС обеща да разпрати на всички депутати информацията за военната помощ за Украйна, за да няма съмнение, че се крие нещо. По същата причина той смята, че данните трябва да са публични, за да бъдат спряни фалшивите новини, че изпращаме огромни количества оръжие.

Ключови думи:

изслушване, военна помощ

Още по темата