Медия без
политическа реклама

Макрон заговори за изпращане на войски в Украйна

Няма да пращаме български военнослужещи, бяха категорични премиерът Денков и военният министър Тагарев

27 Февр. 2024Обновена
ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап "няма консенсус" за подобно решение, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Изявлението му предизвика множество опровержения, че такова нещо няма да се случи. Включи се и българският премиер Николай Денков, който заяви категорично: "Български войски там няма да отидат." "По никакъв начин никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна. Самият президент Зеленски изобщо не е повдигал такъв въпрос", допълни Денков. По-късно същото заявление направи и военният министър Тодор Тагарев.

КАКВО КАЗА МАКРОН

"Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война", обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

"Убедени сме, че поражението на Русия е от съществено значение за сигурността и стабилността в Европа", добави френският президент след конференцията в Елисейския дворец, която започна в понеделник, късно следобед и приключи вечерта.

"Много от хората, които днес казват "никога, никога", бяха същите, които преди две години казваха "никога танкове, никога самолети, никога ракети с далечен обсег", заяви Макрон и допълни: "Нека бъдем достатъчно смирени, за да признаем, че често сме закъснявали с шест до дванадесет месеца. Това беше целта на днешната дискусия: всичко е възможно, ако е полезно за постигането на нашата цел".

Вариант с изпращане на сухопътни войски в Украйна досега не е бил дискутиран. На практика тя не е била включена в дневния ред и на конференцията в Париж, увери нидерландският министър-председател Марк Рюте.

СЪЮЗНИЦИТЕ НА УКРАЙНА ОТРИЧАТ

"Няма решение на ниво ЕС да се изпращат сухопътни войски или каквито и да било сухопътни сили в Украйна", каза говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано, цитиран от БНР. Стано припомни, че в ЕС има консенсус да се помага на Украйна, за да спечели войната с Русия. "Как обаче да става това, се решава на национално ниво", подчерта той.

НАТО не планира да изпрати сухопътни войски в Украйна, заяви официален представител на алианса. "НАТО и съюзниците предоставят безпрецедентна военна подкрепа на Украйна. Но няма планове за разполагане на бойни части на НАТО на територията на Украйна", каза служителят на НАТО, цитиран от АФП и БГНЕС. "Според международното право Украйна има право на самозащита, а ние имаме право да я подкрепим", добави служителят.

По-късно същото каза и самият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Оказваме помощ на Украйна от 2014 г. насам. Въпреки това няма планове за разполагане на бойни части на НАТО в Украйна", заяви той. И допълни, че пактът има правото да помага на Украйна да се защити от агресията.

Реакция дойде и от САЩ. "Президентът Байдън беше ясен, че САЩ няма да изпратят войски да се бият в Украйна", подчерта говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

Германският канцлер Олаф Шолц също заяви, че нито европейските държави, нито НАТО ще изпращат военни в Украйна.

Великобритания не планира да изпрати войници в Украйна, заяви правителствен говорител. Обединеното кралство вече има малък брой служители в страната, които подкрепят въоръжените сили на Украйна, включително за медицинско обучение. Нямаме планове за широкомащабно разгръщане ", заяви говорителят на британския министър-председателя Риши Сунак пред АФП. И напомни, че страната му помага с обучения на украински войници, както и с оборудване и доставки.

Испания също обяви, че е против каквото и да е разполагане на европейски войски в Украйна. "Що се отнася до това дали сме за разполагане на европейски войски в Украйна, вече ясно изразихме позицията си и не сме съгласни", заяви говорителката на испанското правителство Пилар Алегрия.

КОМПРОМИС ЗА БОЕПРИПАСИТЕ

Няколко европейски държави, включително Франция, подкрепят идеята Европейският съюз да купува боеприпаси, произведени извън Европа, за да продължи да подкрепя военните усилия на Киев, заявиха участниците във вчерашната конференция в подкрепа на Украйна в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това предложение, инициирано от Чехия, "се радва на голяма подкрепа от няколко държави", заяви чешкият министър-председател Петър Фиала след конференцията, на която в Елисейския дворец се събраха повече от 25 държави, съюзници на Киев.

"Това е много силно послание, което се отправя към Русия", каза чешкият лидер, като увери, че около 15 държави са готови да се присъединят към тази инициатива, която има за цел да отговори на недостига на боеприпаси, по-специално артилерийски снаряди, за Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон смята, че чешкото предложение е "в съзвучие" с досегашната политика на ЕС и обяви, че Париж ще се присъедини към него.

"Ние /.../ помолихме държавите, които не са членки на ЕС, да предложат решения /.../ и затова ще участваме в тази инициатива", заяви на пресконференция френският президент и добави: "Единствената цел е ефективност".

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че страната му ще предостави "над 100 милиона евро" за чешкия план и че "други държави ще я последват".

"Що се отнася до боеприпасите, има много добра чешка инициатива за закупуване на боеприпаси и снаряди от цял свят за Украйна", посочи Рюте.

Той отказа да уточни кои държави извън Европа може да бъдат помолени да произведат тези боеприпаси. "Това е тайна", каза Рюте.

Няколко държави, включително Франция, Германия и Италия, подписаха двустранни споразумения за сигурност с Киев през последните седмици, но ЕС, който е предоставил военна помощ на стойност 28 млрд. евро от началото на войната, се затруднява да изпълни ангажиментите си, особено по отношение на снарядите.

ЕС си беше поставил за цел да достави един милион снаряда на Украйна до март, но няма да успее да я изпълни. "Трябва да признаем, че не разполагахме с този един милион. Така че това несъмнено беше неразумен ангажимент", заяви Макрон.

Португалският министър-председател Антонио Коща, който също участваше в конференцията в Париж, увери, че министрите на отбраната на ЕС ще представят "в рамките на следващите 10 дни конкретен план за укрепване на капацитета за поръчка на боеприпаси в подкрепа на военните усилия на украинския народ".

Ключови думи:

Еманюел Макрон, Украйна

Още по темата