Медия без
политическа реклама

Скандал избухна в НС заради визита на "Възраждане" в Москва

ГЕРБ-СДС и ДПС бламираха искането на ПП-ДБ трима националисти да бъдат изгонени от парламентарни комисии

28 Февр. 2024Обновена
Националистите Ангел Георгиев (вторият отляво надясно), Ивелин Първанов (вторият отдясно наляво) и Коста Стоянов (третият отляво надясно) участваха във форума по покана на "Единна Русия" - партията на руския президент Владимир Путин.
Пресцентър на Възраждане
Националистите Ангел Георгиев (вторият отляво надясно), Ивелин Първанов (вторият отдясно наляво) и Коста Стоянов (третият отляво надясно) участваха във форума по покана на "Единна Русия" - партията на руския президент Владимир Путин.

Тежък раздор между управляващите и опозицията разтресе парламента от сутринта. Повод за това стана искането на ПП-ДБ двама депутати от "Възраждане" да бъдат изгонени от парламентарните комисии по външна политика и отбрана, в които членуват.

Причината – те са били част от делегация на партията си на политически форум в Москва. Десните смятат, че по-нататъшното участие на тези депутати в комисиите създава риск за националната сигурност.

В крайна сметка, на националистите поне засега им се размина - ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и ИТН подкрепиха искането на "Възраждане" предложението на ПП-ДБ да не се разглежда днес.

Под флага на "Единна Русия"

"Възраждане" изпраща в Русия депутатите Ангел Георгиев, Ивелин Първанов и Коста Стоянов, които на 20 февруари се включват във "Форум на поддръжниците на борбата с модерните практики на неоколониализма "За свободата на нациите"". Това става по покана на "Единна Русия" - управляващата партия в Русия.

Стоянов и Георгиев са произнесли речи на форума, в които "осъдиха всички форми на колониализъм и неоколониализъм", както самата "Възраждане" с гордост съобщи във Фейсбук.

Изключване от комисиите

В България обаче десните ги очакваха със заплаха за наказание. Те предложиха Ивелин Първанов и Ангел Жеков да бъдат освободени като членове на комисията по външна политика, а Първанов – и от комисията по отбрана. Коста Стоянов решиха да не закачат – вероятно защото участието му в комисиите по околната среда и по регионална политика им се е сторило безобидно.

От "Възраждане", подкрепени от БСП и ИТН, обаче оказаха съпротива. Националистите обявиха, че ПП-ДБ нямат правната възможност да отправят такова искане. Позоваха се на правилника на Народното събрание. В него изрично са изредени случаите, при които депутати могат да бъдат отстранени от комисии - когато сами го поискат; когато напуснат парламентарната си група; когато самата група го поиска; и когато групата се разпадне. Например, сега "Възраждане" иска да бъдат отстранени тримата депутати, изгонени от групата заради кризата в Столична община, от всички комисии, в които участват.

Явор Божанков от ПП-ДБ, който е един от вносителите на предложението, обяви, че комисиите по отбрана и по външна политика се занимават с твърде важни неща, за да бъдат допуснати проруски партии в работата им. "Не можем да допуснем някой с едно око да поглежда тези неща и после да ходи в Москва", посочи той. Възразиха му депутати от БСП, на които Божанков е бивш колега - до 2022 г. той беше в групата на БСП, но след това се прехвърли към десницата. Социалистът Иван Ченчев насмешливо определи Божанков като "малкия човек с голямата папионка", а предложението на ПП-ДБ окачестви като "диктаторско". А съпартиецът му Георги Свиленски даже предупреди управляващите, че ако одобрят искането на ПП-ДБ, утре да очакват опозицията да внесе предложения за разместване на всички депутати в комисиите.

Удар в гърба

След кратка пауза се проведе гласуване дали искането на ПП-ДБ да отпадне от дневния ред. Предложението изненадващо дойде от самия председател на парламента Росен Желязков (ГЕРБ-СДС). Преди това той стана прицел на обвиненията на опозицията, че подкрепя мярка в противоречие на парламентарния правилник и на Конституцията. Изведнъж десните, които уж бяха част от мнозинство, се оказаха сами, тъй като ГЕРБ-СДС и ДПС също отказаха да се занимават с казуса.

Това даде повод на Божанков да обвини партньорите на десницата в управлението, че си създават ново мнозинство - нещо, което депутатите на Бойко Борисов и Делян Пеевски яростно отрекоха. По думите на Божанков, заради ГЕРБ-СДС и ДПС депутатите от проруската "Възраждане" ще продължат да имат достъп до класифицирана информация в двете парламентарни комисии.

Разгневен, Йордан Цонев от ДПС обвини Божанков в невежество - посочи, че всеки депутат може да получи достъп до секретните материали на комисията по отбрана, дори и да не е член. И заяви, че за да се случи това, което десните искат, трябва първо да се промени парламентарният правилник. В отговор Божанков отново заяви, че ГЕРБ-СДС и ДПС гледат на "Възраждане" като бъдещ партньор. Намеси се Деница Сачева, която го нападна, че прави политически спекулации и иска да се наруши правилникът. А лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че ПП-ДБ му се молили за подкрепа, когато се гласувало решението за избор на строител на новите енергийни мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Искането за отстраняването на националистите от комисиите кулминира по парадоксален начин - накрая Ангел Георгиев беше даже избран за член на комисията по отбрана, а Ивелин Първанов - на делегацията към Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество. Това стана по предложение на Костадин Костадинов, което беше подкрепено от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Задгранични контакти

Това няма да бъде последната противоречива изява на "Възраждане" покрай политическите й връзки зад граница. От партията обявиха, че очакват в началото на март т.г. гости от германския парламент - 7 депутати от крайнодясната формация "Алтернатива за Германия". Немските националисти ще се включат в честванията по повод 3 март.

В същото време, младежката организация на "Възраждане" ще организира международна младежка конференция под надслова "Ние сме младежите на Европа". Във форума ще участват представители на политически партии от Полша, Унгария, САЩ, Италия, Германия, Чехия. Политическата им ориентация не се съобщава, но е логично да се предположи, че ще бъде сходна с тази на българските националисти.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Възраждане

Още по темата