Медия без
политическа реклама

Борисов и Пеевски искат оставката на Тагарев

Военният министър заяви, че не смята да се оттегля преди ротацията на 6 март

28 Февр. 2024Обновена
Илияна Димитрова
Постоянните атаки срещу мен от всички страни ми пречат да си изпълнявам задачите, заяви днес военният министър Тодор Тагарев преди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да поиска смяната му при ротацията на правителството.

Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Делян Пеевски поискаха смяна на министъра на отбраната Тодор Тагарев заради това, че доставката на БТР-ите за Украйна се е забавила. Военният министър пък заяви в отговор, че не мисли да подава оставка непосредствено преди ротацията на кабинета, но изрази готовност да говори с ПП-ДБ и ГЕРБ.

Герберите обаче все още нямат кандидат, който да заеме поста на министър Тагарев след ротацията. Това заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ Христо Гаджев. И допълни, че ако се стигне до ротация, следващият министър ще трябва ''да вади много горещи картофи''.

''Работата на министър Тагарев за мен се изчерпа. Каквото и да напишат в този отчет (за работата на министрите - бел. ред.), той работата не я е свършил'', заяви герберският лидер пред журналисти в парламента. И добави, че в секретно деловодство има справка за работата на министъра. ''Аз не бих отишъл в Киев при Зеленски, преди да съм изпълнил решенията на парламента'', заяви Борисов.

Същата позиция зае и Делян Пеевски, според когото ''Тагарев свърши една голяма нула''. ''Работа, която свършихме с Борисов, още преди месец всичко беше готово, подписано. Парите бяха осигурени, пратих писмо и до финансовия министър. Той до ден днешен не го е изпратил. Жалка гледка е да обвинява зам.-министрите'', заяви Пеевски. 

Призиви за оставката на министъра на отбраната отправиха и депутатите Борислав Гуцанов от БСП и лидера на ''Възраждане'' Костадин Костадинов. Техните обвинения са обаче са по-различни. БСП имат опасения, че може да се изпратят български войски в Украйна. "Това са безумни предложения, а и какви са тези тайни посещения на председател на Народното събрание и министър-председател в Украйна", каза Гуцанов. Според лидера на националистите Костадин Костадинов Тагарев ''трябва да бъде обвиняем и съден за шпионаж в полза на чужда държава. Той е агент''.

Преди изявленията в парламента министър Тагарев коментира пред бТВ оставането си в правителството при ротацията. "Бих останал, само ако има условия да изпълнявам работата си. Перманентните атаки, които получавам от всички страни, не ми позволяват да изпълнявам задачите си. Тези атаки пречат, те подкопават авторитета на министъра на отбраната, включително и пред съюзниците ни", каза Тагарев, намеквайки, че обмисля оттеглянето си. 

Непосредствено преди комисията по отбрана обаче Тагарев заяви, че няма да подаде оставка. "Няма да подавам оставка. Премиерът Денков ще подаде оставката на 6 март. Защо да подавам два дни по-рано. Няма смисъл", каза министърът.

ЗАБАВЯНЕ

Една от критиките, които министърът на отбраната получи тези дни, включително и от политическите сили, които поддържат правителството, е забавената доставка на обещаните на Украйна бронетранспортьори .

БТР-те са в София, но до дни те ще бъдат натоварени и експедирани, каза Тагарев в интервю пред бТВ. Вече имало изготвен график кой и кога ще натовари техниката. Пет месеца обаче са отишли за писане на писма между ведомствата. Проблемът е, че БТР-те са собственост на МВР и е трябвало да бъдат съобразени законите по прехвърляне на собствеността, обясни военният министър.

Освен това, въпреки че още през юли започнаха разговорите за доставка на близо 100 бронетранспортьора, решението на парламента е взето чак през декември след преодоляване на ветото на президента.

"Транспортирането на огромна техника, каквато са БТР-те, отнема месеци. Става въпрос за огромни влакови композиции", каза Тагарев.

Днес пред парламентарната комисия по отбрана министър Тагарев ще бъде изслушван за причините за забавянето на доставката на БТР-ите за Украйна. Министърът призова да бъдат поканени и тримата отговорни за тази операция заместник-министри - на МВР, на МО и на Министерството на транспорта. "Те най-добре ще обяснят закъснението от декември насам, как е вървял процесът и какви технически и юридически проблеми са имали", каза Тагарев.

Министър Тагарев отказа да каже кога точно ще тръгне влаковата композиция за Украйна, нито къде се намират в момента БТР-ите. Стана ясно, че те са събирани от различни места в страната. "Нека не предизвикваме нездраво любопитство. Хайде малко по-спокойно. Ще обявим когато ги изпратим", заяви той. До два дни ще стигнат в Украйна, каза министърът.

Военният министър коментира и все още неосъществената доставка на ръкавици за украинската армия, въпреки отминаващата зима. "Инициативата е за хуманитарна помощ и тя е на МВнР. Външно министерство е организатор", каза той и допълни, че не е имал време да проследи защо ръкавиците все още не са изпратени.

Тагарев отрече критиките, че страната ни не пратила дори два болта за украинската армия. "Не е вярно. До встъпването в длъжност на правителството българската помощ за Украйна е за 13 млн. евро, след това - за още 34 млн. евро", каза той. По думите му става въпрос за отбранителни системи и боеприпаси. Планира се и нова помощ от приоритетни за Украйна потребности, която по думите на министъра ще е в пъти повече от сегашната.

И днес Тагарев отрече възможността България да праща войници да се бият за Украйна. "Категорично няма да пращаме войници, не се обсъжда този въпрос у нас. Позицията ни е ясна", каза той.

Според него тезата на френския президент Макрон е била, че не трябва да се дава спокойствие и увереност на Путин. "Дискусията беше затворена, един от участниците направи изявление и принуди Макрон да вземе отношение, а след него и другите участници. Цитирахме много варианти за помощ, но по тази няма съгласие. Почти всички страни казаха, че не са съгласни по този вариант", обясни Тагарев.

Ключови думи:

Тодор Тагарев, бтр

Още по темата