Медия без
политическа реклама

Кабинетът разреши предоставянето на БТР-и за Украйна

Одобрен е проектът за споразумение между Киев и София, а сега предстои вътрешният министър да го подпише

04 Авг. 2023

Правителството одобри проект на Споразумение между Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, съобщава БНР. На практика по този начин се стартира процедурата по изпращане, след като парламентът вече даде разрешение за дарението.

Сред най-важното въоръжение в списъка за военна помощ, предоставен от Украйна, са артилерийските оръдия, средства за отбрана, в това число за военновъздушна отбрана, снаряди, амуниции, танкове, БТР-и и самолети. Това каза посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Предстои министърът на вътрешните работи да проведе преговорите и да подпише споразумение.

Предоставянето на транша от военна помощ - около 100 бронирани машини - от България на Украйна бе договорено в рамките на краткото посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски в България в началото на месец юли. 

Парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще предложат днес страната ни да изпрати за Украйна военна помощ - около 100 бронирани бойни машини, които ще да дойдат от резервите на МВР. Това заяви пред bTV депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Става въпрос за БТР-и с отпаднала необходимост, които МВР никога не е използвало, а през последните 25 години плаща за поддръжка и съхранение. Машините се предоставят на украинската армия заедно с въоръжението и резервните части. 

Споразумението, одобрено от кабинета с дата от четвъртък, дава възможност за временно прилагане от датата на подписването му до влизането му в сила след ратификация от Народното събрание. Така министерският съвет на практика изпълнява решението на Народното събрание за допълнително предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, за което гласуваха депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Против бяха от БСП и партия "Възраждане".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата