Медия без
политическа реклама

Депутатите обърнаха парламента на тото игра

Промяна в програмата на Народното събрание предизвика гнева на БСП, ИТН и "Възраждане"

БГНЕС

Народното събрание за пореден път се превърна в трибуна, от която депутатите да се карат и да си разменят обиди. Повод този път стана хаосът, който се завихри около промени в дневния ред. За обсъждане и гласуване в рамките на деня бяха вкарани десет законопроекта. Промяната бе подкрепена с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. По този начин петъчният парламентарен контрол отпадна. В програмата му бе предвидено изслушване на финансовия министър Асен Василев. Новият дневен ред предизвика гнева на БСП, ИТН и "Възраждане".  

Иван Ченчев от БСП се усъмни, че всички десет законопроекта трябва да бъдат разгледани днес. "Убеден ли сте, че тези хора, които са в залата, ще вземат информирано решение", обърна се соцдепутатът към водещия заседанието Росен Желязков. И допълни, че управляващата коалиция са "сламени хора, които просто натискат копчето". "Всичко, което е срещу интереса на българите, минава в петък. Няма сила, която да ме убеди, че тази коалиция защитава гражданите", каза Ченчев. 

Последва лавина от процедури, идващи от опозицията, критики към Росен Желязков, проверки на кворума, декларации от името на парламентарни групи, гласувания и прегласувания за промени в реда на точките, почивки за "охлаждане на страстите". Повече от два часа депутатите правиха всичко възможно, за да не започнат работа по същество. По предложение на ИТН пък беше гласувано работата да продължи до изчерпване на дневния ред, т.е., докато всички предвидени законопроекти бъдат гласувани. "Толкова искате да работите, но лидерите ви не са в залата. Делян Пеевски го няма, Борисов го няма, Кирил Петков го няма. Приехте десет точки с цел да бачкате цял ден, но лидерите решиха да напуснат залата", заяви иронично Станислав Балабанов от ИТН.

Независимият депутат и бивш кадър на ИТН и ПП-ДБ Радостин Василев предложи "основният шарлатанин Кирил Петков" да стане и да представи точките. "Сигурен съм, че и той не знае под какво се е подписал", каза Василев. И получи наказание за обида от водещия заседанието Росен Желязков.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък поиска да се гласува лидерът на ИТН Слави Трифонов да бъде допуснат до Народното събрание, вместо "да праща смс-и на чираците си". "Чираци имат само майсторите", контрира го Тошко Йорданов. И предложи: "Да бъде даден достъп  (до парламента, бел. ред.) на Прокопиев, който така или иначе си е инсталирал цяла парламентарна група, включително и господин Доган да се разходи от Росенец, така и така ще му взимате пристанището. И също така, ако може, да се задължи Бойко Борисов да присъства днес, ако трябва с охрана в залата, защото дойде, направи едно кило предложения и вазира". Росен Желязков не подложи нито едно от предложенията на гласуване, тъй като "няма основание, съгласно правилника".

Депутатите обаче се увлякоха в хапливи забележки и безпредметни остроумия. Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС предложи проблемът да бъде решен, като се вземе "сферата от тотото и което число се падне, този законопроект да се гледа". "Ние така и правим", отвърна иронично Росен Желязков.

Накрая бе взето решение да се свика председателски съвет, на който да се прецени как програмата да бъде променена. Депутатите в залата пък започнаха дебат по Закона за съдебната власт.

МОДНА ПОЛИЦИЯ

Неизвестно защо независимият депутат Радостин Василев реши да нападне от трибуната бившия си съпартиец от ИТН Андрей Чорбанов. "Погледнете го с какви панталони е дошъл. Все едно е излязъл от шотландска лудница. Трябва ли да въвеждаме модна полиция в Народното събрание, или имат еднакъв дизайнер с Любен Дилов-син", попита с ирония Василев. Чорбанов заяви лаконично, че панталонът може да се смени, но има неща, които не могат да се сменят. 

КАКВО ПРЕДСТОИ

Очаква се депутатите да започнат работа по същество, като решат дали да предоставят нова сграда на Конституционния съд, а след това ще проведат второ гласуване на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

За днес е предвидено и гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, както и гласуване на Проект за решение за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Очаква се народните представители да решат дали да дадем бронетранспортьори от складовете на МВР на Украйна.

Депутатите ще гласуват на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, по който текат дискусии вече трета седмица, но време така и не стига за гласуване. Следва Проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори за условията и реда, при които "Български енергиен холдинг" ЕАД да придобие до 20% дял в консорциума, титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ "Блок 1-21 Хан Аспарух". 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата