Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна: Послания на Радев обслужват агресора Русия

Киев е разочарован от изказването на българския президент, че украинското контранастъпление е най-тежка грешка

20 Ноем. 2023
Прессекретариат на президента
Президентът Румен Радев и украинският посланик в България Олеся Илашчук

Изказването на българския държавен глава по повод украинското контранастъпление обслужват интересите на държавата агресор. Това обяви в понеделник вечер в официална позиция посолството на Украйна в България.

Часове по-рано Румен Радев бе цитиран от БТА да казва по време на организираната от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“ конференция „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“, че "контранастъплението е най-тежката грешка от гледна точка на стратегическата преценка“". Според него преди контранастъплението е било най-подходящото време за преговори и търсене на мирно решение. Защото Русия е била в подготовка за отбрана след големи военни и териториални загуби, докато Украйна е била в подем и с психологическо предимство. ”, твърди Радев. Той дори споделил тези си позиции и с президента на Украйна Володимир Зеленски по време на неговото посещение в София, което съвпаднало с началото на контранастъплението. Президентът Румен Радев се застрахова, че критичните оценки за хода на украинското контранастъпление и неговите резултати не са негови, а са обобщение на позиции на водещи политици, висши военни, анализатори и медии от целия Западен свят - от Америка и Европа. „Надявам се, че това няма да даде повод и на тях да им се постави етикет „путинисти“, защото ние така правим“, отбеляза държавният глава.

"Посолството на Украйна с огромно разочарование констатира, че подобен тип послания не подпомагат дипломация, а по-скоро обслужват интересите на държавата агресор", заявиха от посолството на Украйна в София. 

"Военната агресия на руската федерация срещу Украйна започна почти преди 10 години, през февруари 2014 г..Днес е 635-ия ден на руската пълномащабна война и украинските граждани героично се борят срещу агресора и отбраняват своята свобода. Всички предишни опити за мирно и дипломатическо урегулиране, с подписване на Минските споразумения-1 и Минските споразумения-2, вместо да изпълнят своята основна цел, всъщност позволиха на pусия да се подготви към пълномащабна военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.", припониха украинските дипломати.

В позицията се посочва, че "вместо мир и деескалация като резултат от дипломатическото разбирателство с държавата терорист, през този период стана избухването на най-страшна и най-разрушителна война в Европа след Втората световна война", както и, че "сядането на масата с агресор, който идва с цел да унищожи, да заличи украинската държавност, да извърши системен геноцид срещу украинския народ пред очите на цивилизован свят в 21-ви век, е невъзможна опция".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски произнесе емоционална и много критична реч в лицето на българския държавен глава Румен Радев по време на срещата им.

"Докато Русия не се върне към уважаването на международния правен ред, докато не изтегли своите войски от територия на Украйна в рамките на държавните и международно признати граници от 1991 година, в Европа няма да има мир. Призивите към мир и преговорите не дават резултат пред лицето на терористи, насърчавани от руското политическо ръководство към масови убийства на мирни хора", пише в позицията.

Там се посочва и, че е "важно да се подчертае, че освобождението и защитата на суверенитета и териториалната цялост е дълг на държавата и въоръжените ѝ сили, което се определя в конституцията на всяка една демократична съвременна държава".

Румен Радев се срещна в Брюксел с украинския президент Володимир Зеленски, но това стана в присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан и на още само няколко лидери на европейски страни, известни с позиции срещу решителни нови санкции срещу Русия и срещу тотална

"След почти стохилядите регистрирани престъпления в Украйна като доказателство пред Международния наказателен съд, след нарушаването на всички норми на провеждане на война, след ядрения шантаж мирът може и трябва да бъде постигнат изключително и само при условията, предвидени във Формулата за мир на Президента на Украйна и подкрепени от международната общност", пишат в заключение от украинското посолство.

Още по темата