Медия без
политическа реклама

Зеленски: Г-н Радев, това не е конфликт, а война!

Не дай боже да нападнат България, ще кажете ли: "Путин, вземай български територии", попита украинският президент

06 Юли 2023Обновена
Володимир Зеленски (вдясно, в средата) говори емоционално пред българския президент (вляво).
Фейсбук
Володимир Зеленски (вдясно, в средата) говори емоционално пред българския президент (вляво).

Президентът на Украйна Володимир Зеленски произнесе емоционална и много критична реч в лицето на българския държавен глава Румен Радев по време на срещата им. Повод за рязкото слово на украинеца бе фактът, че Радев всячески се стремеше да избягва думата война, наричайки руската агресия "конфликт". 

"Това не е конфликт, а война", заяви украинският президент, видимо изнервен от речта на българския си колега. 

"Още в първия ден аз заклеймих агресията срещу вашата страна и войната, като средство за решаване на проблемите. Още в първите месеци България подаде ръка на украинските граждани, които търсят спасение от разразилия се конфликт - каза Радев. - Току що подписахте един документ. Тази декларация е важна стъпка, но аз не приемам предоставянето на боеприпаси, особено от резервите на Бълагрия. Защото и аз, като президент и върховен главнокомандващ, имам своите отговорности. Средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион, и още по-тревожно за всички нас е, че конфликтът разширява своя пространствен размах, придобива нови измерения. Бойните действия стават все по-ожесточени, загиват все повече хора, сред които и българи от голямата българска общност в Украйна. Това е чувствителна тема, както и това, което става в Запорожката АЕЦ. И с всеки изминал ден рискът за сигурността и мира в Европа расте."

Според Радев "конфиктът се превръща във война на изтощение, в глобален икономически сблъсък, който засяга икономиката на всички европейски страни." 

"Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение и придоставянето на все повече оръжия трудно води до такова решение. И е важно да обръщаме внимание и на последователни усилия за деескалация, за прекратяване на огъня, за търсене на мирни решения по пътя на дипломацията", каза още българският президент.

На тези думи Зеленски отговори емоционално.

"Благодаря за поканата на българското правителство. Подчертавам, че съм много благодарен, че хората на България действително подслониха много украинци - каза той. - Надявам се хората на България разбират, че това не е конфликт, а война. При конфликт, държавата не се напуска от милиони хора. Затова много точно знаем, че това не е конфликт, а война."

Според Зеленски един от опитите за шантаж от страна на Русия е с цените на енергоносителите. "А и окупацията на Запорожката АЕЦ, това също не е конфликт, а война на изтощение - но на Украйна, война за избиването на украинци. Това не е война за избиване на гражданите на света, а на украинци."

"Вие казахте, че не подкрепяте доставките на боеприпаси, като върховен главнокомандващ, за да не отслабне вашата армия. Или пък не подкрепяте усилването на Украйна? Това са различни неща. Каквото и да имате, ще е недостатъчно за вашата армия, за да воювате с Русия, ако дойде тук. Затова е добре да се дава на хората да се защитават, за да не дойде войната при вас, при поляците, румънците - войната няма разстояние, мога да ви кажа. Недай боже, да стане някоя трагедия и да сте на моето място, и ако не ви помагат, какво ще правите тогава? Ще кажете: "Путин, взимай български територии?". Не, сигурен съм, че няма да го направите и да допуснете компромис със суверенитета на държавата си. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна, но ми се ще да разберете. Убеден съм, че един ден ще сме членове на ЕС и съм убеден, че Украйна и Европа трябва да имат общи ценности. Защото Русия иска да разруши НАТО и ЕС, това са техните цели, разбирате ли? Разбирате ли, той иска да ни унищожи, а ние искаме просто да живеем. Ето това е!"

След тази емоционална реч Радев отвърна, че няколко пъти е казал "война". Но на фона на разказа на Зеленски за жертвите и зверствата на руските войски, заговори за притесненията си от инфлацията.

Украинският президент обясни на Радев и ситуацията в Запорожката АЕЦ, заради притесненията на колегата си от евентуална ядрена катастрофа. След което българският държавен глава помоли медиите да напуснат, за да разговаря със Зеленски насаме.

А малко повече от час след срещата им, от президентството пуснаха прессъобщение за нея, в което присъстваха само думите на Радев, не и тези на украинския гост.

 

Ако искахме просто да воюваме, щяхме да сме на територията на Русия

По-късно Володимир Зеленски отговаря на журналистически въпроси в Националния исторически музей. Украинският президент се върна и към разговора, който по-рано днес проведе с държавния глава Румен Радев. Зеленски коментира, че "никой лидер, никой човек не може да изказва само своята гледна точка". "Защото винаги ще се намери някой по-умен от теб", каза Зеленски.

Украинският президент допълни, че във всички други аспекти са постигнали съгласие с Радев, освен този за военната помощ. "Той смята, че това е ескалация, а аз смятам, че това е защита. Това е различна философия. Аз открито му казах, че ако ние паднем, а Русия продължи, вашето оръжие няма да стигне, дори да е пет пъти повече. Не подценявам армията на България. На нас ни помагаха партньорите", каза Зеленски. И припомни, че Украйна воюва, за да възстанови живота си. "Ако искахме просто да воюваме, щяхме да сме на територията на Русия", каза Зеленски.

 

Зеленски гръмна по Радев и с двете цеви

Под заглавие "Зеленски разби българския президент заради противопоставянето му на въоръжаването на Украйна" всекидневникът "Политико" описва случилото се на срещата в президентството.

"Украинският президент Володимир Зеленски опустоши българския си колега Румен Радев в ожесточен разговор в София в четвъртък, в който той стреля с двете цеви по противопоставянето на Радев за въоръжаване на Украйна - се казва в статията. - Смутеният български президент, видимо изненадан от възмущението на Зеленски, помоли телевизионните камери да напуснат стаята в президентския дворец, откъдето се предаваше срещата."

"Зеленски посети България главно, за да се срещне с пронатовската и проевропейската администрация на премиера Николай Денков, която подкрепи износа на оръжия за Украйна и също така проучва начини за продажба на гражданско ядрено оборудване. Срещата с Радев, бивш командващ ВВС, който е по-благосклонен към Русия и двусмислен към НАТО, премина дори по-зле от очакваното."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?