Медия без
политическа реклама

Напук на ЕС и НАТО Радев обяви оръжието за Киев за безсмислено

От Порто Радев се обяви за "всеобхватна стратегия за прекратяването на бойните действия между Русия и Украйна"

07 Окт. 2023
Румен Радев на срещата в Порто
Скрийншот видео Президентство
Румен Радев на срещата в Порто

Напук на призивите на ЕС и особено на НАТО да се дава все повече и повече оръжие на Украйна, българският президент Румен Радев на практика го обяви за безсмислено. "Изпращането на още и още оръжия не води до решение на конфликта", заяви той на срещата на върха на групата „Арайолуш“ в Порто, цитиран от прессекретариата на държавния глава и БТА. Радев добавя веднага след това, че е "необходим рационален баланс между военни, икономически и дипломатически мерки" и се обявява за "всеобхватна стратегия от страна на международната общност, както за прекратяването на бойните действия между Русия и Украйна, така и за спечелването на мира в дългосрочен план". 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски произнесе емоционална и много критична реч в лицето на българския държавен глава Румен Радев по време на срещата им.

Форматът за политически диалог носи името на португалския град, в който през 2003 г. провежда първото си заседание. На срещата на върха в Порто участват президентите на 13 страни членки на ЕС – Португалия, България, Хърватия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Полша и Словения.

 

Докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори.

"Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност, а войната на изтощение засяга не само пряко участващите във военните действия, а и социалните и икономически системи на всички държави в съседство", посочва още Румен Радев. Президентът изразява тревогата си от разширяването на териториалния обхват на конфликта, както и от нарастващия риск за държавите от Черноморския регион с бомбардировките на пристанищната инфраструктура на Украйна и ограничаването на корабоплаването, което води до последваща ескалация на конфликта.

Президентът Румен Радев продължи линията, по която яростно се противопоставя на предоставянето на военна помощ за Украйна, включително и чрез триъгълни сделки по замяна на съветско със западно въоръжение. Този път той нападна директно политическите партии.

Европа не може да си позволи тази война да продължава и е необходимо да бъдат търсени подходи, чиято основна задача е възстановяването на мира в Украйна. Затова са необходими силна политическа воля, дипломация и активни преговори за справедлив и устойчив мир, основан на международно признатите принципи на ООН, призовава още Румен Радев.

Президентът Румен Радев обяви, че "Украйна настоява да води тази война", като за пореден път не каза и дума за Путин и Русия, както и че всъщност Москва нападна Киев, а не обратното. Радев от снощи е на Роженските поляни.   https://www. segabg.

В изказването си Румен Радев подчертава, че ЕС трябва да обърне сериозно внимание и реално да отговори на тревогите и очакванията на европейските граждани, така че да не се стига до нарастване на социалното напрежение и популизма. Държавният глава заяви, че бъдещето на Обединена Европа ще зависи преди всичко от способността ѝ да отстоява и развива собствената си визия за сплотен и силен Европейски съюз, който има позитивна роля в Европа и света.  

Неведнъж призовах депутатите за разум по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ.

Като ключово предизвикателство пред ЕС и международната сигурност президентът определя "продължаващата вече 19 месеца война на Русия срещу Украйна, която вече е причинила смъртта на стотици хиляди души и огромни разрушения, а въпросът как ще бъде прекратена все още остава открит". Румен Радев подчертал, че "от първия ден на войната България е заклеймила агресията и погазването на международното право, а от ключово значение днес е стратегическото единство и солидарност в ЕС да бъдат съхранени, като бъде поставен приоритет върху възстановяването на мира в Европа и укрепване на архитектурата на сигурност."    

 

Още по темата