Медия без
политическа реклама

Радев пак е контра на Европа за оръжието за Украйна

Докато е служебният кабинет, няма да предоставяме на Киев нито изтребители, нито танкове, нито ракетни комплекси, обяви президентът

21 Март 2023
БГНЕС
Румен Радев

Докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти при участието си в в конференцията „Антикорупция и национална сигурност“. Неговите изявления са категорично в разрез с общоевропейския курс за предоставяне на всевъзможно въоръжение за Киев.

Радев определи отказа България да дава въоръжение като суверенно решение и призова партиите, които участват в изборите, да изяснят още сега позицията си по този въпрос пред избирателите си. "Редно е българските граждани от сега да знаят позициите на партиите, които скоро ще решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или на удължаването на войната", коментира той.

Радев потвърди неучастието на страната ни в общата европейска поръчка на муниции за Украйна и изтъкна, че България ще подкрепи европейските дипломатически усилия за възстановяване на мира.

Украйна е поискала отново тежко оръжие от България чрез посланика си и военния си министър, като най-желани са системи за противовъдушна отбрана. Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов пред Нова тв.

Ден по-рано военният министър Димитър Стоянов застъпи същата теза.  „България и българското правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна“, обяви Стоянов пред български журналисти в Брюксел след края на съвместното заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет „Външни работи“/Отбрана.

„На заседанието  беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване на 155-мм снаряди. България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като ние не използваме боеприпаси с такъв калибър. Българската армия не разполага със средства, които могат да използват 155-мм снаряди“, подчерта министър Стоянов. 

Докато украинският президент Володимир Зеленски настояваше днес в Брюксел за тежки оръжия, с които да отблъсне очакваната нова офанзива на Русия, българският президент Румен Радев призова своето служебно правителство повече да не дава оръжия на Украйна.

„Българската армия е предоставила това, което може; ние сме под нормативите със запасите, така че няма как да бъде предоставена допълнителна военна помощ и съответно – мунициите, които се търсят“, заяви министър Стоянов.

Президентът Румен Радев продължи линията, по която яростно се противопоставя на предоставянето на военна помощ за Украйна, включително и чрез триъгълни сделки по замяна на съветско със западно въоръжение. Този път той нападна директно политическите партии.

Два дни по-рано бе обяено, че посланиците на ЕС са постигнали предварителна договореност за доставка на 1 милион 155-милиметрови снаряди на Киев - количеството, което Украйна поиска за тази година. Министрите подписаха споразумението за колективни покупки, като само унгарският външен министър Петер Сиярто отказа участие в общата схема. Но той не попречи на сключването на споразумението.

В същото време министрите бяха запознати с резултатите от обиколката на еврокомисаря за вътрешната търговия Тиери Бретон, която започна миналата седмица с посещение на три военни завода в България. Дипломатически изочници пък обявиха пред БНР, че "България е сред страните членки на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро". На практика това означава, че вероятно България ще участва чрез военните си заводи в производството на по-големи количества от тези снаряди, а те ще бъдат платени от ЕК и ще се доставят от името на ЕС.

Радев коментира във вторник още, че финансите на държавата са стабилни, но ако бъдещите депутати се поддадат на популизъм, може да се стигне и до лоши сценарии. "Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси. Искам да го поздравя за това, че осигури рекордна събираемост и гарантира ежегодно нарастване на пенсии и заплати. Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии. Категорични спекулации са, че ще има промяна в курса на лева към еврото и ще се стигне до някакви нови заеми от МВФ", заяви президентът.

Според него фактът, че подобни възможности са записани в анализа на МФ, е "едно предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколкото предишни парламента, можем евентуално да стигнем и до някой от тези лоши сценарии".

"Вие представяте ли си, ако служебното правителство в последното Народно събрание се беше поддало на този популистки натиск от парламентарната трибуна и беше внесло бюджет, за който се канеха моментално да нараснат разходите с 10 млрд. разходи. Ако тогава служебното правителство се беше поддало, вече щяхме да говорим за този сценарий. Очаквам в бюджета, който ще бъде представен и внесен в Народното събрание, да има отговорно отношение към покупателната способност на гражданите, към развитието на икономиката, но в същото време да не се стига до дългова спирала", каза Радев.

Президентът смята, че България има нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии. "В българското общество все още остава усещането за работа на принципа на избирателно правосъдие. Очаквам предложените за втори път от Министерство на правосъдието промени да бъдат обсъдени и приети от новия парламент. България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някого в чужбина, а на своите граждани", заяви Радев и добави: "Големият проблем в България е избирателното правосъдие. Не може да се хвърлят в общественото пространство части от СРС-та, за които не се знае за какво става въпрос".

Още по темата