Медия без
политическа реклама

Държавата отказа допълнително финансиране за шахмата

От БСФШ пък за пореден път настояха ММС да отнеме лиценза на БФШ 2022

В края на март от ММС сключиха договор за финансиране с лицензираната за организиране на спортната дейност в страната БФШ 2022. Изплащането на одобрените общо 150 000 лв. започна още по времето на редовния министър Димитър Илиев (вляво), а наследилият го в служебното правителство Георги Глушков (вдясно) сега отказа отпускането на допълнителни средства за националните отбори през нелицензираната БСФШ.
БГНЕС
В края на март от ММС сключиха договор за финансиране с лицензираната за организиране на спортната дейност в страната БФШ 2022. Изплащането на одобрените общо 150 000 лв. започна още по времето на редовния министър Димитър Илиев (вляво), а наследилият го в служебното правителство Георги Глушков (вдясно) сега отказа отпускането на допълнителни средства за националните отбори през нелицензираната БСФШ.

Министерството на младежта и спорта (ММС) няма да уважи желанието на "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ) за отпускане на държавни средства за подготовка и участие на мъжкия и женския национален отбор на България в шахматната олимпиада в Будапеща (Унгария, 10-23 септември). Сдружението, което няма национален лиценз за извършване на спортна дейност, но пък е член на международните организации FIDE и ECU, се обърна в началото на месеца с открит апел за помощ към служебния спортен министър Георги Глушков. От разпространения днес също публично отговор от ведомството стана ясно, че това няма да се случи.

"Обръщаме внимание, че според българското законодателство ММС може да оказва финансово подпомагане само на лицензирани по реда на ЗФВС спортни федерации. ММС се подчинява на българското законодателство и всички адресирани сигнали до ММС за конкретни нарушения, включително и със спорта "шахмат" и "Българска федерация по шахмат 2022", се разглеждат по законоустановения ред", се казва в разпратения до медиите отговор на искането на БСФШ.

Абсурдната ситуация България да има две паралелно признати шахматни федерации доведе до очакван резултат - липса на адекватно финансиране за националните отбори.

Именно споменатата БФШ 2022 пък е лицензираната у нас федерация, администрираща шахмата като спорт на територията на България. В началото на годината това сдружение кандидатства по програмата на спортното министерство за финансиране с публични средства през 2024 г. и получи одобрение на проекти за общо 150 000 лв.

От БСФШ обаче твърдят, че част от отпуснатата бюджетна субсидия за шахмата е за заплати на треньори на национални отбори, каквито БФШ 2022 не би трябвало да има право да сформира и да подготвя. От нелицензираната федерация за пореден път призоваха ММС да отнеме издадения лиценз и да обяви нова процедура по кандидатстване за него.

Сигнал за потенциално неправомерно отпускане на държавни средства на "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022) беше внесен в министерството на младежта и спорта от другата организация, претендираща да администрира древната игра у нас - "Българска спортна федерация по

"В закона изрично са предвидени хипотези, при които се отнема издаденият лиценз на спортна федерация, а именно, когато спортната федерация "е с отнето или прекратено членство в съответната международна спортна организация с влязъл в сила акт на международната организация или с отнети от член на международната спортна организация права за организиране на спортни дейности по съответния вид спорт" - се казва в отговор на днешното прессъобщение от ММС, публикуван в профила на БСФШ във "Фейсбук". - Ние питаме защо служебният (временен) министър на младежта и спорта не прилага закона и не отнема лиценза за спорта шахмат на другата спортна федерация, когато е безспорно, че ѝ е отказано членство във FIDE с влязло в сила решение на Съвета на FIDE от 14.12.2023 г. и въпросната спортна федерация нито може да организира спортни дейности под егидата на FIDE и ECU, нито може да дава рейтинг за шахматни състезания, нито може да излъчи и подготви национални отбори по шахмат за международни състезания."

 

Още по темата:

Всички жалби срещу издадения държавен лиценз за спортна дейност на "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022) бяха отхвърлени на първа инстанция от Върховния административен съд (ВАС). Решението на тричленния състав е от 20 март 2024 г. видя "Сега".
Пореден опит за намиране на обединителна линия в шахмата ще бъде направен тази седмица. С посредничеството на министерството на младежта и спорта, представители на двете основни федерации ще се срещнат в четвъртък в София. Разговорът е насрочен за 28 март от 10:00 ч.
Тотално безуспешен се оказа опитът за сближаване на позициите и евентуално обединение между двете паралелни организации, претендиращи да управляват шахмата у нас - "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022) и "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата