Медия без
политическа реклама

БСФШ сезира министъра за потенциално неправомерно финансиране на БФШ 2022

Сигналът бе внесен, след като федерацията с лиценз сключи договор за 150 000 лв. от държавата

29 Март 2024
Президентът на БСФШ Милен Василев подаде сигнал в ММС за проверка на договора за държавно финансиране на БФШ 2022.
БГНЕС
Президентът на БСФШ Милен Василев подаде сигнал в ММС за проверка на договора за държавно финансиране на БФШ 2022.

Сигнал за потенциално неправомерно отпускане на държавни средства на "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022) беше внесен в министерството на младежта и спорта от другата организация, претендираща да администрира древната игра у нас - "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ). Писмото, с копие от което "Сега" разполага, е адресирано лично до министъра в оставка Димитър Илиев и е подписано от президента на БСФШ Милен Василев.

То идва ден след като лицензираната за спортна дейност в страната БФШ 2022 сключи своя договор за финансово подпомагане по програмите на ММС за развитие на спорта за високи постижения и за кадрово осигуряване през тази година. "На 28.03.2024 г. беше подписан Договор № РСВПНС 36-00-329 между министерството на младежта и спорта и "Българска федерация по шахмат 2022" за предоставяне на целеви финансови средства за подпомагане на спорта "шахмат" през 2024 г. в размер на 150 000 лева", съобщиха официално от федерацията.

Прави впечатление, че сумата е с почти 39 000 лв. по-ниска от съобщената от самото министерство миналия месец. На 16 февруари от ведомството публикуваха списък с одобрените за финансиране федерации по неолимпийски спортове през 2024 г. и в него БФШ 2022 фигурираше с предвидена субсидия от 188 880 лв.

В своя сигнал до министъра председателят на БСФШ подчертава, че единствено ръководеното от него сдружение е член на международните структури - световната федерация (FIDE) и европейския шахматен съюз (ECU), и като такова само то има право да организира дейността и участията на българските шахматисти и отбори в чужбина.

"Получихме информация, че на БФШ 2022 е отпуснато държавно финансиране за организация, подготовка и участия на международна дейност и състезания и за заплати на треньори на национални отбори, без БФШ 2022 да има право на такава дейност. Изложеното вероятно представлява неправомерно разходване на държавно финансиране. Поради това Ви молим да осъществите предоставения Ви от закона контрол и да проверите и установите дали на БФШ 2022 е отпуснато изложеното финансиране, същото правомерно ли е и ако не е, да предприемете изискуемите по закон действия за спирането на това финансиране. При нужда да уведомите/сезирате и другите компетентни органи в Република България", пише Милен Василев до Димитър Илиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата