Медия без
политическа реклама

Съдът отхвърли всички жалби срещу лиценза на шахматната федерация

БФШ 2022 и БСФШ чакат ММС да им посредничи за начало на нови преговори за обединение

21 Март 2024Обновена
Очаква се министърът на младежта и спорта Димитър Илиев (в средата) да бъде домакин на нова среща между представителите на двете враждуващи шахматни федерации. На 5 март при него вече бяха Венета Петкова от БФШ 2022 и Милен Василев от БСФШ (отдясно на масата).
БГНЕС
Очаква се министърът на младежта и спорта Димитър Илиев (в средата) да бъде домакин на нова среща между представителите на двете враждуващи шахматни федерации. На 5 март при него вече бяха Венета Петкова от БФШ 2022 и Милен Василев от БСФШ (отдясно на масата).

Всички жалби срещу издадения държавен лиценз за спортна дейност на "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022) бяха отхвърлени на първа инстанция от Върховния административен съд (ВАС). Решението на тричленния състав е от 20 март 2024 г., видя "Сега".

Делото беше образувано през миналата година по искове от четири други кандидатствали шахматни федерации, оспорващи заповедта на служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева от 3 ноември 2022 г. за лицензиране именно на БФШ 2022, а не на тях. Оригинално жалбоподателите бяха: "Българска федерация по шахмат 64" (БФШ 64); "Българска федерация по шахмат" (БФШ); "Българска федерация по шах" (БФШах); и "Българска федерация по шахмат 1928" (БФШ 1928).

В началото на декември 2023 г. БФШ 64 оттегли своята жалба и така на изслушването на 12 декември са се явили представители на останалите пет заинтересувани страни - БФШ, БФШах, БФШ 1928, БФШ 2022 и спортното министерство (ММС) като ответник. Всяка от разгледаните жалби е отхвърлена като незаконосъобразна, а претенциите и мотивите за отказ са изложени на общо 16 страници в решението на ВАС.

Ищците са осъдени да заплатят на двете засегнати страни обезщетения за съдебни разноски в общ размер от 4500 лв. Съгласно определението, ММС трябва да получи 300 лв., изплатени поравно от БФШ, БФШ 1928 и БФШах (по 100 лв.), а БФШ 2022 трябва да получи по 1200 лв. от БФШ 1928 и БФШ и 1800 лв. от БФШах.

Решението подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС в 14-дневен срок от известяването на всички страни по делото.

 

ПОЗИЦИЯТА НА БФШ 2022

"Спекулациите около лиценза на федерацията служеха като основа за негативна кампания, която възпрепятстваше нормалната дейност, сключването на договори с ММС, както и със спонсори. Настоящото решение дава спокойствие в работата на БФШ 2022 за развитие на спорта ни, а също така е реален шанс обединителните процеси в шахмата да продължат", се казва в официално прессъобщение, разпространено от федерацията тази сутрин.

В него от БФШ 2022 също така уверяват своите членове, че дейността им ще бъде гарантирана, макар разцеплението в администрацията на вътрешно и международно ниво да продължава.

"Клубовете, които са редовни членове на лицензираната федерация, могат да планират дългосрочно дейността си - техните права са защитени. Заслужава да се отбележи, че това е и възможност шахматните хора да спрат да се влияят от външни лица, които се прехранват от скандали, разделение и обжалвания. Спекулациите не могат да бъдат начин на общуване, и е време токсичните лица да напуснат шахматната общност.

Трябва да се приеме от всички, че лицензирана е "Българска федерация по шахмат 2022", и това да е основа за надграждане на успехите в този спорт. Този позитивен знак идва в навечерието на разговорите между контактните групи на БФШ 2022 и БСФШ. Надяваме се те да бъдат градивни, в интерес на шахматистите и клубовете - интерес, за който винаги сме работили. Обединение в рамките на лицензираната федерация е единственият верен път за реален прогрес на родния шахмат!", завършва обръщението.

 

НАДЕЖДИ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ

Същевременно се очаква началото на поредната фаза от преговори за обединение между двете основни организации, продължаващи да претендират за еднолични администратори на древната игра у нас - лицензираната "Българска федерация по шахмат 2022" и приетата миналия декември за член на световната централа FIDE "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ). На 5 март враждуващите лагери вече проведоха публична среща в кабинета на спортния министър Димитър Илиев, а тази седмица бяха направени първи стъпки към нов диалог.

Упълномощеният представител на БФШ 2022 Венета Петкова изпрати покана до президента на БСФШ Милен Василев за начало на разговор. И двете федерации са уведомили ММС, че имат готовност за нова среща с посредничеството на министъра в оставка, като са представили съставите на т. нар. контактни групи.

"Сега" научи, че в преговорните екипи са включени общо петима души: от страна на БФШ 2022 това са членовете на УС Симеон Винчев и адв. Христо Митков; а от страна на БСФШ - председателят Милен Василев, членът на УС Методи Стойнев и правният съветник Георги Градев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата